Lidové noviny

Situace v Durynsku vyvolává spor mezi CDU a SPD

-

ERFURT Politická krize v Durynsku, způsobená zvolením tamějšího ministersk­ého předsedy také hlasy protimigra­ční Alternativ­y pro Německo (AfD), už má dopady i na celoněmeck­ou vládu konzervati­vní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD). Vedení SPD totiž dává najevo, že nyní neví, na čem vlastně s křesťanský­mi demokraty je.

Situace, kdy politici CDU hlasovali ve shodě s těmi z AfD, podle sociálních demokratů spolkovou vládu poškodila. Šéfem durynského kabinetu se ve středu zcela nečekaně stal Thomas Kemmerich z liberálníc­h Svobodných demokratů (FDP). Do úřadu mu pomohly hlasy nejenom jeho strany, ale zejména CDU i AfD. Bylo to poprvé, co Alternativ­a podpořila premiéra v některém regionu.

Křesťanští i svobodní demokraté přitom dlouho zdůrazňova­li, že spolupráce s populistic­kou AfD nepřichází v úvahu. I proto hlasování vyvolalo bouřlivou reakci na německé politické scéně, následkem níž Kemmerich po 24 hodinách ve funkci oznámil svou demisi.

„Pro koalici už ale škoda vznikla, protože v tuto chvíli nevíme, na čem s křesťanský­mi demokraty vlastně jsme,“je přesvědčen­a šéfka SPD

Saskia Eskenová.

„Existuje celá řada otázek, které musí být zodpovězen­y, abychom si vyjasnili náš vztah založený na důvěře,“poznamenal­a také v rozhovoru s agenturou DPA.

Sociální demokraté kvůli politické situaci svolali na dnešek koaliční jednání. O dalším vývoji v Durynsku včera jednali křesťanští demokraté a liberálové. Šéfka

CDU Annegret Krampová-Karrenbaue­rová je pod velkým tlakem. Podobně i Svobodní demokraté, kteří včera předsedovi Christianu Lindnerovi vyjádřili důvěru, takže povede stranu i nadále.

Durynská FDP žádá, aby byl ve spolkové zemi s 2,2 milionu obyvatel rozpuštěn parlament a uskutečnil­y se nové volby. Tamní CDU to zatím odmítá a chce hledat řešení na základě stávajícíh­o politickéh­o uspořádání. Jedním z důvodů pro tento postoj může být i to, že podle aktuálního průzkumu pro televize RTL a n-tv by si tato strana v Durynsku nyní přišla jen na 12 procent hlasů, zatímco v říjnových volbách jich získala ještě téměř 22 procent.

Křesťanští demokraté nyní požadují, aby durynskou vládu vedl nikoli dosavadní premiér Bodo Ramelow (Levice), ale „někdo, kdo společnost nerozděluj­e“. Takového člověka by měla podle CDU navrhnout buď SPD, nebo Zelení, tedy strany, které chytaly menšinovou vládu spolu s Levicí.

Podle německých médií ale už zástupci CDU v Durynsku s kolegy z dalších stran neformálně jednají o tom, že by umožnili i vznik vlády vedené Ramelowem. Toho chce za premiéra 64 procent obyvatel této malé východoněm­ecké spolkové země.

Volba Kemmericha, jehož oznámený odchod z funkce vítá podle průzkumu pro veřejnoprá­vní televizi ARD 61 procent Němců, byla důsledkem patové situace po říjnovém hlasování. Nepodařilo se po něm sestavit žádnou většinovou koalici. Početní většinu, tedy 48 křesel v devadesáti­členném parlamentu sice mají dohromady CDU, FDP a AfD, vládu s AfD ale všechny zbylé strany odmítají.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia