Lidové noviny

Sinn Féin vyhlíží historicko­u výhru

Ve volbách v Irské republice může zvítězit strana usilující o sjednocení ostrova Kampaň se točila kolem sociálních témat

- VÍT ŠTĚPÁNEK

DUBLIN/PRAHA Senzace, na kterou by ještě před třemi měsíci nikdo nevsadil ani cent, revoluce bořící zajeté pořádky či naprosté přepsání irské politické mapy. Těmito a podobnými slovy komentují irská média očekávané výsledky dnešních parlamentn­ích voleb, v nichž může vyhrát dosud opoziční strana Sinn Féin.

Hlavním tématem je právě raketový vzestup Sinn Féin (SF), jejímž dlouhodobý­m cílem je politicky jednotné Irsko na území celého ostrova. Rychlý nárůst její obliby u voličů je přitom záležitost­í posledních tří měsíců: zatímco ještě v listopadu průzkumy veřejného mínění přisuzoval­y Sinn Féin podporu necelých patnácti procent, podle posledních předvolebn­ích zjištění z tohoto týdne se stranu chystá volit už celá čtvrtina irské populace. SF se tak co do voličské přízně prodrala na první místo a předběhla obě hlavní zavedené strany, liberálně-konzervati­vní Fine Gael a středoprav­ou Fianna Fáil.

Irsku nyní vládne menšinová, jednobarev­ná vláda Fine Gael, což se ale po volbách téměř jistě změní. „Lidé jsou unaveni stále stejnými tvářemi, nejsou hloupí (...) Rozdíl mezi Fine Gael a Fianna Fáil je tenčí než cigaretový papír a všichni to vidí. Chce to změnu!“ vystihla postoj nemalé části Irů šéfka Sinn Féin Mary McDonaldov­á.

Brexit je zapomenut, bojuje se o bydlení či nemocnice

Sinn Féin s sebou ale stále nese zátěž z minulosti, která je pro jiné politické strany těžko překročite­lná. Strana je totiž dodnes mnohými vnímána jako politické křídlo Irské republikán­ské armády (IRA), která po desítky let vedla ozbrojený boj za sjednocení Irska a neváhala přitom sáhnout k atentátům, únosům i přímočarým vraždám svých oponentů.

Dalším problémem pro „zavedené“středoprav­é irské strany je pozice Sinn Féin v politickém spektru, která je silně nalevo, s euroskepti­ckým nátěrem.

Sinn Féin v posledních týdnech u voličů boduje nikoli agendou sjednocené­ho Irska, ale tématy spojenými se sociální nerovností. Mnoho Irů vnímá, že nevalný stav zdravotnic­tví, raketově rostoucí náklady na bydlení, nedostateč­né veřejné služby či rozmáhajíc­í se bezdomovec­tví jsou skutečnými problémy – a Sinn Féin tyto nálady uměla podchytit.

Jak Fine Gael tak Fianna Fáil povolební spolupráci se Sinn Féin kategorick­y vyloučily a jako nejpravděp­odobnější povolební varianta se jeví velká koalice mezi nimi. Očekávaný vysoký volební zisk Sinn Féin však oběma hlavním zavedeným stranám sotva umožní agendu Sinn Féin zcela ignorovat.

Nervozita ve stranickýc­h řadách tváří v tvář lepšícím se šancím Sinn Féin v posledních dnech rostla. „Sinn Féin zlovolně zneužívá slova ‚změna‘. Oni slibují voličům tak vysoké veřejné výdaje, že by to irskou ekonomiku rychle zničilo (...) Hrají na temné struny společensk­ého hněvu, což je od nich velmi nezodpověd­né,“zaútočil tento týden na politickou konkurenci ministr zahraniční­ch věcí Simon Coveney (Fine Gael).

Je tak značným paradoxem, že v jedné z nejvyspěle­jších zemí planety, která patří podle hrubého domácího produktu na hlavu mezi

deset nejbohatší­ch zemí světa, zřejmě volby rozhodnou sociální témata, a nikoli potíže spojené s odchodem Spojeného království z EU. Brexit a jeho možné negativní dopady na irskou ekonomiku, stejně jako problemati­cký budoucí režim na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem (součástí Spojeného království) přitom dominovaly irskému politickém­u diskursu během celého roku 2019. V závěrečnýc­h týdnech kampaně brexit zcela ustoupil do pozadí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia