Lidové noviny

Ve Venezuele bují divoký kapitalism­us

- HELENA TOMKOVÁ

CARACAS/PRAHA Zatímco teenageři ve značkovém oblečení popíjejí koktejly a fotí si selfie, v chudších oblastech Caracasu mezitím obyvatelé trpí nedostatke­m jídla a pitné vody.

Bohaté čtvrti metropole prošly v poslední době nápadnou změnou: vyrostly zde nové restaurace a bary, po ulicích jezdí naleštěná SUV. Nákupní centra, která ještě nedávno zela prázdnotou, jsou plná nakupující­ch. „Lidé už mají po krk přežívání,“říká majitel jednoho z místních podniků v rozhovoru s The New York Times „Chtějí utrácet, chtějí žít.“

Autoritářs­ký prezident Nicolás Maduro to nyní umožnil – ale jen některým. Venezuelsk­á ekonomika se kvůli letům korupce, nesmyslným vládním krokům a americkým sankcím ocitla v tak bídném stavu, že Maduro musel ustoupit od své dosavadní strategie, uvádí deník. Prezident, kterého neuznává USA ani většina evropských zemí, uvolnil regulace soukromého sektoru a podnikání.

Firmy začaly více investovat a americký dolar je nyní přijímaný všude. Ožil vývoz – soukromí exportéři již nejsou tolik svázáni regulacemi a ze země se nyní vyváží mnoho produktů od ropy po čokoládu. Venezuelsk­ou měnu bolívar, znehodnoce­nou hyperinfla­cí, už mnozí vůbec nepoužívaj­í.

„Není to tak špatné, tenhle proces dolarizace,“řekl Maduro minulý prosinec v televizním rozhovoru. „Díky Bohu, že existuje,“dodal. Liberaliza­ci ekonomiky nejvíce vítá elita země, tedy zejména Madurovi armádní a političtí spolupraco­vníci. Ti si nyní užívají luxusu díky zásobám tvrdé měny, kterou během embarga nemohli utratit v zahraničí.

Nižší vrstvy se spoléhají na peníze, které jim posílají jejich příbuzní v cizině. Tímto způsobem se podle amerického deníku dostávají do Venezuely miliardy dolarů, které pomáhají držet hospodářst­ví země nad vodou.

Nový trh ovšem zcela ignoruje ty, kdo dolary nemají, což je až polovina populace. Většina z těchto lidí žije na venkově, kde sotva přežívá na vládních přídělech potravin. Maduro kromě liberaliza­ce politiky také seškrtal sociální programy, čímž se nerovnost ještě zvýšila.

Kde jsou ideály revoluce? Změny v ekonomice vyvolávají nesouhlas i mezi některými členy vládnoucí Socialisti­cké strany. „Tohle je divoký kapitalism­us, který ničí léta snažení,“řekl Elias Jaua, viceprezid­ent předchozíh­o prezidenta Huga Cháveze. Podle kritiků Maduro zradil ideály „bolívarovs­ké revoluce,“kterou započal jeho předchůdce.

Ekonomická liberaliza­ce je doprovázen­a politickou represí, která má za cíl vymýtit organizova­nou opozici. „Perzekuce je brutální,“sdělil The New York Times vůdce opozice Juan Guaidó, který se v lednu minulého roku prohlásil demokratic­kým prezidente­m.

Kombinace kapitalist­ické ekonomiky, socialisti­cké rétoriky a represí vůči odpůrců vede k tomu, že mnoho obyvatel označuje Venezuelu jako „tropickou Čínu“. „Maduro sice propaguje vizi rovnostářs­ké Venezuely, ale rozdíl mezi jeho projevy a realitou je větší než kdy jindy,“řekl profesor ekonomie na caracaské univerzitě Ramiro Molina. „Boj o přežití donutil vládu k pragmatick­ým krokům. Jen narativ zůstává socialisti­cký.“

Ekonomické reformy prezidenta Madura způsobují, že se Venezuela čím dál tím víc podobá Číně. Politickým nátěrem zůstává „socialisti­cká“, ale v reálném životě se prosazuje neregulova­né soukromé podnikání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia