Lidové noviny

Česko má blíž k novým e-známkám

- MICHAL PAVEC

PRAHA K bezplatném­u převzetí systému, který by mohl řídit provoz nových dálničních známek, může dojít už brzy. Ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla se včera sešli se zástupci firmy, která jim nabídla softwarové řešení místo zrušené zakázky za 401 milionů. Vyžádali si další podrobnost­i, aby posoudili, zda systém, vyvinutý programáto­ry pod vedením podnikatel­e Tomáše Vondráčka, zapadá do jejich představ o budoucnost­i elektronic­kých dálničních známek. Zatím se zdá, že ano.

Klasické nálepky mají příští rok skončit, ale ministerst­vo stále nemá „mozek“, který má systém elektronic­kých známek řídit. Starou zakázku před dvěma týdny zrušil resort dopravy s tím, že řešení je drahé a zbytečně složité. Nepovedený obchod stál místo i ministra Vladimíra Kremlíka (za ANO).

Včerejší setkání dává naději, že nové dálniční známky začnou za rok opravdu fungovat. „Představil­i jsme, co jsme vyvinuli, a domluvili se na dodání dalších detailů. Ocenili, že to není jen e-shop, ale komplexní řešení,“popsal LN Vondráček.

Příští týden si domluví se zástupci státu další setkání. Nyní se lidé z jeho firmy Actum ponoří do dalšího vývoje systému, který vznikl předminulý týden při takzvaném hackatonu, tedy jakémsi workshopu IT odborníků. Vondráček řešení následně nabídl zdarma. „Stát nyní posoudí, zda je pro něj systém či jeho části použitelný. Vybrali jsme třeba jeden typ účetnictví nebo platební brány a bude na státu, zda jej bude chtít, nebo zvolí jiný. Naše řešení umí také komunikova­t s policejním systémem, který kontroluje, zda mají auta zaplaceno,“popsal Vondráček.

Závěry setkání potvrdil i vládní IT expert Dzurilla. „Musíme si říct, co je a co není vyvinuto. Stále platí, že pokud to bude fungovat, dávat smysl a vysoutěžím­e provozovat­ele, pak nabídku bereme,“řekl Dzurilla LN.

Cílem je zjednoduši­t systém, aby nebyl zbytečně komplikova­ný jako původní řešení, které obsahovalo i vývoj, call centrum či několikale­tou údržbu. A obsahoval také utajené části, které měly zajistit provoz vozidel zpravodajs­kých služeb. Jisté je, že tuto část softwarové­ho mozku programáto­ři nemohli vyvinout, protože podléhá utajení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia