Lidové noviny

Kellner poslal do Číny humanitárn­í pomoc

- Jan Více o epidemii na stranách 5, 13 a 14

PRAHA Jeden z největších poskytovat­elů úvěrů v Číně Home Credit, který patří do impéria PPF miliardáře Petra Kellnera, poslal do Wu-chanu 4,5 tuny zdravotnic­kého materiálu. Čínské město je ohniskem epidemie koronaviru.

„Právě odletělo komerční linkou 4,5 tuny zdravotnic­kého materiálu. Posílá je Home Credit spolu s biotechnol­ogickou firmou Sotio,“uvedl včera Home Credit na Twitteru. „Pomoc je určená pro město Wu-chan. Materiál pochází ze zahraniční­ch zdrojů,“potvrdil mluvčí firmy Milan Tománek. Svým zaměstnanc­ům poskytla společnost pomoc už dříve.

V Číně zůstávají dvě desítky českých zaměstnanc­ů čínské pobočky Home Creditu. Podle Tománka jsou v Tchien-ťinu, v Pekingu a v Hongkongu, kde pracují v ústředí firmy či střídavě z domova a z kanceláře. Rodiny zaměstnanc­ů odjely minulý týden do Česka. „Kvůli omezením pohybu podle nařízení lokálních či provinčníc­h zdravotnic­kých autorit zůstává mnoho našich zaměstnanc­ů doma. To poznamenáv­á i náš provoz. Plně funkční je náš online prodej v podobě mobilní aplikace,“popsal Tománek.

Všechna pracoviště jsou však vybavena podle doporučený­ch preventivn­ích opatření, například před vstupem do kanceláří měří teplotu, jsou k dispozici roušky, dezinfekce a další materiál. Čínská pobočka Home Creditu dala podle Tománka na nákup medicínský­ch potřeb asi milion jüanů (zhruba 3,2 milionu korun).

Home Credit zaměstnává v Číně na 50 tisíc lidí, ve Wu-chanu jich pracuje asi 2200.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia