Lidové noviny

Ledecká zpět na místě činu

Ester Ledecká trénuje v Ga-Pa, kde pojede další závody Světového poháru na lyžích: dnes sjezd, zítra super G.

- MICHAL KOUBEK Zvláštní zpravodaj z Ga-Pa

GARMISCH-PARTENKIRC­HEN Po tréninkové jízdě na další sjezd Světového poháru byla Ester Ledecká v Garmisch-Partenkirc­henu sebekritic­ká. „Udělala jsem snad sedm osm chyb,“tvrdila, ačkoliv dosáhla pátého nejrychlej­šího času.

Ledecká se vrací na místo, kde se na lyžích poprvé postavila světové elitě. Bylo 6. února 2016, když se právě v Garmisch-Partenkirc­henu spustila ze startovní budky na trať Světového poháru.

Tou dobou ji svět znal spíše jako snowboardi­stku. Ale ona ukázala, že je jistá i na lyžích. V obou závodech, které v bavorském středisku tehdy absolvoval­a, bodovala. „Ráda se sem vracím. Mám na tyhle závody krásné vzpomínky spojené s mými začátky,“řekla 24letá česká obojživeln­ice.

Trať se vám tedy zamlouvá?

Je jednou z mých oblíbených. Loni se mi to tady moc nepovedlo, ale předešlé roky jsem byla spokojená.

Jak obtížná je?

Říká se, že je to takový Kitzbühel pro holky. Že je to nejtěžší kopec, který jezdí. Trať je samozřejmě těžká, hodně technická, ale nepřipadá mi nebezpečná. Je taková přátelská.

Je na ní nějaké místo, na které si musíte dávat speciálně větší pozor?

Těch pasáží je víc. Já dneska udělala snad sedm osm chyb, a to mi do toho ještě nemluvili kluci Bankovi. Doufám, že většinu do soboty opravím, budu to muset zajet naostro.

Na tolik chyb je páté místo v tréninku skvělý výsledek...

Všechny holky dělají chyby, je to trénink, každá si to zkouší. Spousta z nich nejede na sto procent, to já jo, vždycky úplně na krev.

Sledovala jste na videu mužské závody, které se tu jely minulý týden?

Ano, dívala jsem se, jak si najížděli do bran. Většina trati je stejná, což je naše výhoda.

V čem se liší ženská trať?

Je jiné počasí, takže máme jiný povrch, nahoře je sníh nekompaktn­í. Dole to prolévali, takže jsou tam ledové plotny. Ale hůř to vypadalo na prohlídce trati než při jízdě. Do závodu to ještě vylepší.

Pomohl vám zrušený čtvrteční trénink k odpočinku?

Odpočinek sice nějaký byl, ale přesun z Ruska, kde se předtím jelo, byl náročnější, než jsem čekala. V Rusku nás zavřeli, manažer totiž popletl víza, končila o den dřív. Takže nás na pasovce nepustili a řešili jsme to sedm hodin. Proto se hodilo, že jsme měli den volna navíc.

Jaká byla komunikace s ruskými úřady?

Nic moc. Já totiž neumím rusky, a i když je v Moskvě mezinárodn­í letiště, anglicky uměl jeden člověk. A to ho ještě museli shánět. Takže překládal (otec) Janek, ten rusky umí. Snažil se jim vysvětlit, že nejsme nepřátelé. To bylo nejdůležit­ější. (smích)

Závodu se neúčastní americká hvězda Mikaela Shiffrinov­á, která po náhlém úmrtí otce přerušila sezonu. Co na to říkáte?

Nezasáhlo to jenom mě, ale celou rodinu. I mamka si pobrečela. Celý lyžařský svět je teď takový smutný. Všichni myslíme na Mikaelu a na celou její rodinu, s tím se budou těžko vyrovnávat.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Vydařený trénink. Včera byla Ester Ledecká na trati v Ga-Pa pátá nejrychlej­ší. Přenese si formu i do víkendovýc­h závodů?
FOTO ČTK/AP Vydařený trénink. Včera byla Ester Ledecká na trati v Ga-Pa pátá nejrychlej­ší. Přenese si formu i do víkendovýc­h závodů?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia