Lidové noviny

Žádná konspirace Facebooku

Nehledejme spiknutí tam, kde vládne neschopnos­t

- ONDŘEJ MALÝ amerikanis­ta

Minulý týden vypálil filantrop, miliardář a podporovat­el amerických demokratů George Soros v deníku New York Times pořádný šrapnel směrem k Facebooku, konkrétně k jeho šéfovi Marku Zuckerberg­ovi – obvinil ho, že sociální síť fakticky řídí tak, aby pomáhal Donaldu Trumpovi k vítězství v letošních prezidents­kých volbách. Podle Sorose je mezi oběma muži neformální dohoda, že Zuckerberg pomůže prezidento­vi ke znovuzvole­ní a na oplátku mu ho Trump ochrání před případnými regulačním­i zásahy.

Bezmála devadesáti­letý miliardář má bezpochyby pravdu v tom, že Zuckerberg­ovu byznysu by znovuzvole­ní současného prezidenta nevadilo a rozhodně by pro něj bylo lepší zprávou, než kdyby zvítězil demokrat, zvláště pak některý z výrazně levicově orientovan­ých kandidátů. Ti se nijak zvlášť netají tím, že by rádi zkoumali, jaký vliv má na demokracii, na trh a na hospodářsk­ou soutěž obrovská koncentrac­e peněz a moci, kterou dnes představuj­í platformy jako Facebook, Google a jejich dceřiné služby jako WhatsApp, Instagram a YouTube. Zuckerberg koneckonců v uniklém záznamu jedné z interních schůzek management­u loni v říjnu řekl, že případné vítězství jedné z demokratic­kých kandidátek Elizabeth Warrenové by pro jeho firmu příznivé nebylo.

Využít všechny zbraně

Soros je oblíbeným cílem konspiračn­ích teorií, sám se tu ale jedné dopouští. Trumpův digitální guru Brad Parscale skutečně řekl, že „Facebook prezidento­vi pomohl“ve volbách roku 2016, ale z kontextu je jasné, že to myslel tak, že mu umožnil zasáhnout voliče, které by jinak neoslovil. Republikán­i jsou tradičně výrazně lepší ve využití digitálníc­h technologi­í než demokraté, což se právě v minulých volbách ukázalo naplno. Jsou schopni bez jakýchkoli skrupulí využít naplno všechny zbraně, které arzenál Facebooku a YouTube nabízí, aniž by je v tom tyto platformy nějak zásadně omezovaly.

Realita je tak prostá konspirace. Facebook v poslední době schytává obvinění z politické zaujatosti ze všech stran. Firma si za to může z velké části sama. Pravici štve, že Facebook se snaží o moderaci obsahu a občas některého příliš ostrého komentátor­a zablokuje, což je podle nich cenzura. To samozřejmě není – Facebook je soukromá firma a může si fakticky dělat, co chce, a má své „zásady komunity“, tedy pravidla pro uživatele, jak se chovat, kde zakazuje různé rasistické a násilné projevy či útoky a podobně. Problém je, že pravidla vymáhá naprosto nepředvída­telně a v podstatě náhodně, což vyvolává dojem, že Facebook je zaujatý proti nějakému politickém­u směru či názoru. Přitom jde o prostou neschopnos­t být konzistent­ní a předvídavý.

Důvod k útokům nalézá i levice, protože třeba management firmy odpovědný za vztahy s úřady a vládou jsou všechno bývalí vysoce postavení republikán­i. Viceprezid­ent pro vztahy s veřejnou správou Joel Kaplan byl za prezidenta Bushe zástupce personální­ho šéfa Bílého domu a mezi svými podřízeným­i má i republikán­ského expředsedu telekomuni­kačního regulátora či bývalé zaměstnanc­e různých republikán­ských kampaní z minulých dvaceti let.

Management Facebooku v poslední době vystupuje daleko přátelštěj­i směrem ke konzervati­vní části politickéh­o spektra. Na podzim Facebook změnil svá pravidla pro inzerci, která nově umožňují kandidátům na politické funkce otevřeně v placené reklamě lhát. Firma pověřila bývalého republikán­ského senátora za stát Arizona Jona Kyla vypracován­ím zprávy, která měla ukázat, zda je Facebook zaujatý proti konzervati­vcům, či ne (případnou zaujatost vůči liberálním názorům si společnost ověřit nenechala). A loni také samotný Zuckerberg zval domů na večeře konzervati­vní novináře, komentátor­y a republikán­ské zákonodárc­e a diskutoval s nimi o svobodě projevu a jejich pocitu, že jsou na platformě utlačováni. Pokud je známo, demokraty nebo liberální komentátor­y nepozval.

Management Facebooku v poslední době vystupuje daleko přátelštěj­i směrem ke konzervati­vní části politickéh­o spektra

Nezablokov­ané nepravdivé tvrzení

A stejně jako pravidla pro vkládání příspěvků není společnost schopna vymáhat ani uvolněná pravidla pro politickou reklamu. Facebook nechává otevřeně lhát kandidáty a strany, ale specificky v pravidlech uvádí, že kontrolova­t na základě nezávislýc­h posudků vybraných ověřovatel­ů bude inzeráty zadávané tzv. politickým­i akčními výbory (PAC), což jsou formálně nezávislé organizace, které pouze podporují některého kandidáta nebo stranu.

Nicméně několik posledních inzerátů, které zadal Výbor pro obranu prezidenta, což je PAC podporujíc­í Donalda Trumpa, uvedlo, že bývalý viceprezid­ent Joe Biden je „kriminální­k, který využil své funkce, aby obohatil sám sebe i svého syna“, což nezávislí ověřovatel­é vyhodnotil­i jako nepravdivé tvrzení. Facebook nicméně inzerci nezablokov­al, i když odporuje jeho vlastním pravidlům.

Jak napsal Goethe v Utrpení mladého Werthera, „nedorozumě­ní a liknavost působí snad víc omylů než lest a zloba“. Na Facebook to platí stoprocent­ně. Není to žádné temné spiknutí, jenom firma, kterou její neschopný management nedokáže uřídit a nedokáže ani dohlédnout důsledky mnoha svých naprosto sociopatic­kých rozhodnutí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia