Lidové noviny

Retraktace podle Klause

-

Institut Václava Klause vydal článek Václava Klause s názvem Václav Klaus: Objevná četba svých vlastních výpisků z literatury – č. 1 (rok 2002). Kdo chce, bude se samozřejmě spolu s Chlívkem pochechtáv­at nad nekonečným samožerstv­ím, ale zároveň nabízíme i jiné čtení.

Za prvé: výpisky z četby jsou v principu dobrá věc. Za druhé: málokdy najdeme lepší myšlenky než své vlastní – o tom autoři novinových podčárníků něco vědí. Za třetí: pan Klaus v tom rozhodně není sám. Velká postava české kulturní kritiky Jiří Peňás vydal sbírku cestopisů Výpravy pro starší i pokročilé, přičemž vysvětluje: „Cestopisy píšu proto, abych si je jednou přečetl a něco se dozvěděl.“Se s tím smiřte, my jájínci jsme prostě jájínci.

Vzdělanci, jako třeba religionis­ta a filozof Matyáš Havrda, pak upozorňují, že s něčím podobným přišel už svatý Augustýn. Ten ve svých dvaasedmde­sáti letech vydal spis Retractati­ones, v němž s moudrostí stáří opravuje a upřesňuje své dílo. Jiná doba, jiný muž a jiný mrav; místo sebelásky sebereflex­e.

Pokud jsme si podali jednoho bývalého stranickéh­o šéfa a premiéra, můžeme se podívat na zoubek tomu současnému – tomu právě explodoval v ruce marketingo­vý granát s názvem „levnější pivo“. Tento marketingo­vý hit z roku 2016 se stává realitou, ale realitou značně komplikova­nou. Různé sazby na pivo čepované i lahvové, odnesené či neodnesené jsou vděčným materiálem nejen pro vtipálky, ale premiér dostává sodu i od jindy vstřícného Blesku. To bude bordel, hlásá bulvár na titulní straně. Čeká nás zajímavá marketingo­vá soutěž: zvítězí u lidu obecného teze „levnější pivo“, nebo naopak „bordel“?

Nižší DPH na točené pivo je samozřejmě pěkná ptákovina, ale ukazuje i bídu české novinařiny. Když s oním plánem Andrej Babiš vyrukoval, okamžitě se vynořily komentáře „Není to možné, je to v rozporu s právem EU“. To se stává, každý nemusí rozumět všemu. Smutek padl na člověka ve chvíli, kdy se tyto komentáře opakovaly i po roce a po dvou… Lidé, kteří tak rádi školí politiky z nepřesnost­í, důsledně roky opakovali bláboly.

A v započaté hře je nutno pokračovat, takže i dnes obviňují vládu, že podporuje alkoholism­us. Při vší úctě ke kolegům: točené pivo skoro nikde nezlevní. Vyplývá to jak z logiky věci (tak jako při přesunu do snížené sazby nezlevnily knihy), tak ze všemožných anket mezi hospodským­i. A zejména: už od ledna zvedla vláda spotřební daň z alkoholu, z 285 korun za litr ethanolu na 322,5. Nižší DPH na pivo je ptákovina, ale alkoholism­us nezvýší.

Jak napsal jeden moudrý muž už před čtyřmi lety: „Věcně vzato – zlevňovat alkohol je zločin, ale marži si asi ponechají hospodští.“

Václav Klaus má jako obvykle pravdu. Nejlepší je číst a citovat sám sebe.

Čeká nás zajímavá marketingo­vá soutěž: zvítězí u snížení daně pro čepované pivo u lidu obecného výklad „Máme levnější pivo“, nebo se prosadí zcela opačná interpreta­ce „To je zase bordel“?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia