Lidové noviny

Následník na útěku

Osobní výběr ze světového tisku

- SIMONA KAŠPAROVÁ redaktorka LN

Dovolte mi se ještě jednou vrátit k „odchodu“prince Harryho a vévodkyně Meghan z britské královské rodiny. Už od počátku šlo o netradiční pár, protože ona je zčásti Afroamerič­anka, herečka, a navíc starší než on. Netradiční byly i jejich zásnuby doma v kuchyni a svatba, kdy Meghan například šla sama k oltáři. Také potomka nepředstav­ila ihned po porodu a protokol o vystupován­í na veřejnosti porušovala neustále.

Proto se také po žádosti páru o ústup z přední linie královské rodiny spekuloval­o o tom, že vše má na svědomí vévodkyně, která trpěla útoky bulváru stejně jako Harryho matka princezna Diana (již to stálo život) a že je Harry v jejím vleku. Zvláště poté, co přiznal, že život zcela oproštěný od služby babičce, královně Alžbětě II., si tedy nepředstav­oval.

Zkusme se ale na celou záležitost podívat jinak. Harry i přes všechny změny zůstal následníke­m trůnu, ale je až šestým v pořadí. A jak píše americký deník The Washington Post, v královskýc­h rodinách podobných Windsorům existují „následníci a náhradníci“a je tomu tak už od dob, co se králové a královny rozmnožova­li.

Podle historika Jonathana Spanglera z Metropolit­ní univerzity v Manchester­u byl v předešlých staletích plán B, a dokonce záložní plán pro plán B z hlediska vysoké pravděpodo­bnosti úmrtnosti pro dědičné monarchie nutný. „Prvorození synové umírali, takže jste si museli být jisti, že druhorozen­í jsou vzdělaní, sebejistí a připravení,“říká.

Například panovník Jindřich VIII. Tudor, nechvalně známý pro svých šest manželek, byl kdysi také náhradníke­m. Následníke­m trůnu se stal ve chvíli, kdy jeho starší bratr Artur zemřel vlivem nemoci v patnácti letech. Podobně byl původně jen náhradníke­m i král Karel I. Stuart, ale jeho starší sourozenec Jindřich zemřel v osmnácti letech na tyfus.

Harry tak rozhodně není prvním náhradníke­m. V situaci, kdy ho ale v následnict­ví trůnu předběhli tři potomci jeho staršího bratra prince Williama a případně i jejich děti, nemluvě o dlouhověko­sti v královské rodině a pokročilé medicíně, bude vždy jen náhradníke­m náhradníků stejně jako zesnulá královnina sestra Margaret (byla nakonec 11. v pořadí) a mladší syn Andrew (nyní osmý).

Harryho rozhodnutí opustit královské výsluní se tak nelze divit, ať už jeho skutečným důvodem bylo cokoliv. Já mu i Meghan fandím. A jednou jim možná poděkují i Williamovy dvě mladší děti.

***

U Britských ostrovů a útěků za hranice všedních dní ještě zůstaneme. Téměř 40 tisíc lidí se přihlásilo do „konkurzu“o letní správu jednoho z neobydlený­ch irských ostrůvků na západním pobřeží země. A to během pouhých dvaceti dní!

Inzerát hledající pár nebo dvojici přátel na období od dubna do října vyvěsila na internet Alice Hayesová, která s partnerem Billym O’Connorem žije na nedalekém poloostrov­ě Dingle – O’Connor vozí na ostrůvek Great Blasket v létě turisty. A netušili, jaký budou mít úspěch.

Přestože však nabídku mnozí romantici vnímají jako „dream job“, podle posledních správců Lesley Kehoeové a Gordona Bonda z Kildare u Dublinu, kteří měli ostrov o velikosti čtyř a půl čtverečníh­o kilometru na starost loňskou sezonu, to má pár drsných háčků. Na ostrově není elektřina ani teplá voda. Také tam – podobně jako jinde v Irsku – hodně prší a fouká silný vítr. Díky turbíně, již pohání, je ale možné si alespoň dobít telefon a díky nedalekému stožáru na pevnině je na ostrově kvalitní mobilní internet.

Navíc nejde o dovolenou. Úspěšné uchazeče čeká provozován­í kavárny a tří renovovaný­ch rekreačníc­h chatek. Ubytování a jídlo je ale v ceně, plat dohodou. Vzhledem k tomu, že v jednom z domků žila populární spisovatel­ka Peig Sayersová, turisté jeví o ostrov velký zájem – přijede jich prý až 400 denně. Proto je podle Lesley nutné počítat s neustálým stlaním postelí a frontami před kavárnou. Ze začátku si prý vodu na mytí ohřívala, po několika dnech se ale začala sprchovat studenou. „Alespoň víte, že větší zima už vám ten den nebude,“svěřila se televizi CNN. Na druhé straně se jí na ostrově díky čisté vodě a čerstvému vzduchu zlepšila pleť, vlasy i zdraví obecně. Kdyby se s partnerem mohli a ostrov vrátit, šli by do toho znovu.

Někteří komerciali­zaci ostrova Great Blasket a sousedních ostrovů kritizují, podle Lesley to ale místu jen prospěje. „Myslím, že to, co Billy a Alice dělají, aby udrželi ostrov naživu, je mnohem důležitějš­í než ho nechat osudu. Kdyby to nedělali, byly by to jen ruiny,“říká.

Tak co, drahý, nepřihlásí­me se příští rok také?

Harryho rozhodnutí opustit královské výsluní se nelze divit, ať už jeho skutečným důvodem bylo cokoliv. Jednou mu možná poděkují i dvě Williamovy mladší děti.

 ??  ?? ROZCESTNÍK
ROZCESTNÍK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia