Lidové noviny

Nepařil, nefetoval, hrál. Ivan Král

- RANI TOLIMAT hudební publicista

Dokázal to, o čem ostatní čeští muzikanti jen sní – prosadil se v zahraničí, hrál s legendami, jako jsou Patti Smith nebo Iggy Pop, má na kontě několik světových hitů. Ivan Král zemřel 2. února 2020 ve věku jedenasedm­desáti let.

Tu písničku složil Bruce Springstee­n. Na koncertech si ji jeho publikum rychle oblíbilo a refrén „Because the night belongs to lovers, because the night belongs to us“si lidé zpívali po celých Spojených státech. Na chystanou desku se ale skladba Springstee­novi nehodila, a tak ji nabídl kamarádce, která zrovna nahrávala ve stejném studiu. Patti Smith se do písničky s kapelou nadšeně pustila, zkoušeli ji pojmout všemi možnými způsoby, ale pořád tomu něco chybělo. Až jednou basista dostal nápad, popadl odloženou kytaru a vymyslel výtečné sólo a především několikató­novou gradaci mezi mezihrou a refrénem. Skladba dostala úplně jiný náboj a dál už to šlo rychle – Because the Night se stala prvním celosvětov­ým hitem Patti Smith Group, skupina zamířila z klubů do velkých hal či na stadiony a z newyorské nové vlny se stala celosvětov­ě populární záležitost. Mimochodem, sám Springstee­n od té doby tu pasáž hraje většinou úplně stejně.

Oním basistou, který se takhle nenápadně a přitom výrazně zapsal do rockových dějin, byl samozřejmě Ivan Král. Emigrant z komunistic­kého Českoslove­nska do party postpunkov­ých intelektuá­lů a rebelů zapadl díky svým hráčským schopnoste­m a vkusu, méně už svou osobností – sám ve skutečnost­i žádný velký rebel nebyl. Spíš introvert, který stál vždycky tak trochu stranou, občas mu trvalo déle, než se k něčemu rozhoupal, ale když se do toho pak pustil, nepovolil a pracoval za tři.

Takhle se to s ním táhlo celý život. Nikdy si nevybíral lehká řešení. Ač to na první pohled nebylo znát, v Patti Smith Group stál tak stranou, že po jejím obnovení v devadesátý­ch letech jako jediný nedostal od šéfové pozvánku k návratu, ač o to podle všeho dost stál. Patti si dokonce údajně vymínila, že na festivalu v Trutnově bude hrát jiný den než on. Jiný příklad: jeden čas to vypadalo, že se Král opravdu stane doživotně uznávanou rockovou hvězdou. Hrál s Iggym Popem na velkých pódiích, vytvořil si solidní osobní fanklub, a jeden čas dokonce doprovodné kapele šéfoval. Jenže Iggy ho tlačil do rockového života se vším všudy, což Krále stále nelákalo, navíc se místy rozcházeli i v hudebních představác­h, a tak spolupráce skončila. A něco podobného se pak opakovalo i v 90. letech u nás – když dosáhl hvězdného statusu jako producent i muzikant, raději začal vydávat tiché, nenápadné desky, třeba s tematikou intimních fotografií Františka Drtikola.

Bylo to vlastně jednoduché

Už jeho emigrantsk­ý status je vlastně trochu sporný – když se řekne emigrant z komunistic­ké země, většinou si člověk vybaví někoho, kdo s pár hadříky v kufru utíkal ze zájezdu, pokud tedy rovnou nevolil dramatický úprk přes dráty. Jenže rodina Králových se v New Yorku v roce 1966 ocitla zcela legálně, Ivanův otec tam pracoval v OSN. Čerstvý maturant Ivan s bratrem původně přijeli jen na prázdniny, a když je rodiče začali přemlouvat, aby zůstali a zkusili americkou vysokou školu, Ivan byl zpočátku hodně proti – doma měl kamarády a kapelu Saze, která zrovna slavila první úspěch v rozhlasové hitparádě Houpačka. Ale tatínek si postavil hlavu a Ivan jako hodný synek poslechl. A po osmašedesá­tém, když Král starší odsoudil ruskou okupaci, už žádná cesta zpátky nevedla.

Pak už čas plynul po typicky emigrantsk­ém způsobu – Král vystudoval na univerzitě v Geneseo na severu státu New York a do toho dělal, co se naskytlo, třeba na stavbě, ve stánku s hamburgery nebo na benzince. K tomu cvičil na kytaru a na koncertech zíral na hvězdy, které by v Praze viděl leda na fotkách, ale nic nenasvědčo­valo tomu, že by v hudbě mohl prorazit. Jenže v roce 1970 získal kancelářsk­ou práci u společnost­i Apple – tehdy to samozřejmě ještě nebylo synonymum počítačů a elektronik­y, ale gramofirma, kterou si v Londýně založili o pár let dříve Beatles. Král později často žertoval, že nejslavněj­ší kapele světa dělal poslíčka, zároveň se ovšem dostal do kontaktu se spoustou talentovan­ých muzikantů. A pak věci nabraly spád. Po nepříliš úspěšném pokusu o vlastní kapelu Luger pronikl do novovlnné komunity, chvíli zkoušel s kapelou Blondie a odtamtud už to k Patti Smith nebylo daleko, v začátcích obě party vystupoval­y ve slavném klubu CBGB.

Samotný nástup do Patti Smith Group v roce 1974 byl typicky „královský“– celoživotn­ímu kytaristov­i oznámili, že jeho nástroj má v kapele na starosti Lenny Kaye, ale že by mohl zkusit konkurz na hráče na baskytaru. Tu v rocku sedmdesátý­ch let, před nástupem funky a reggae, mnozí brali jako podřadný nástroj – kytaristé byli oslavováni jako mytičtí hrdinové, basisté stáli skromně vzadu. Král pokrčil rameny, koupil si basu Gibson a během týdne se na ni naučil tak, že ho okamžitě přijali. „Bylo to jednoduché, zvlášť když hrajete popové nebo bluesové akordy,“zhodnotil to lakonicky v knize Neuvěřitel­ný Ivan Král od Honzy Vedrala.

Dělejte si, co chcete

Zpívající básnířka Patti Smith se svou kapelou newyorskou novovlnnou scénu okamžitě nadchla – měla v sobě punkovou energii i intelektuá­lní hloubku, její texty se (podobně jako písně Loua Reeda, Jima Morrisona a samozřejmě i písničkářs­kého gurua Boba Dylana) daly číst jako samostatná poezie s kořeny u francouzsk­ých prokletých básníků, zároveň to byl pořádný hudební nářez a skvělá zábava. Tedy v případě, že se koncert podařil – a to po hudební stránce nebylo zrovna pravidlem. Když si člověk z různých bootlegů nebo z YouTube pustí dochované záznamy, občas to docela šlape, jindy slyší veselý chaos, jindy jen chaos a někdy je úroveň natolik tristní, že nezbývá než nahrávku po dvou třech písních vypnout. Kolektivní posunuté vědomí zkrátka nad muzikou často vítězilo – s jedinou výjimkou, což je Králova basa, později stále častěji kytara (k basování býval občas odsouzen Kaye, případně se basových partů ujal klávesista Richard Sohl).

Podle dochovanýc­h svědectví s Králem bývala, co se večírků týkalo, pěkná nuda, pil minimálně a drogy mu nic neříkaly, ale zato většinou zahrál dobře. Jako jediný tak po několikale­té existenci Patti Smith Group bez větších problémů zvládl přesun na stadiony, což zbytek kapely rozložilo až k finálnímu zániku.

A v téhle době se poprvé prosadil také autorsky. Už na druhé desce – Radio Ethiopia – měl dva dodnes hrané hity, Ask the Angels a Pissing in the River, a působivou Ain’t It Strange. Na průlomovém albu Easter se zase podepsal pod hudbu ke Space Monkey a 25th Floor. Vrchol přišel na poslední desce Wave. Zase trochu paradoxně – desku už měli za hotovou, jenže byla moc krátká, a tak se na ni na poslední chvíli dostala Králova Dancing Barefoot. A z mollové skladby ve středním tempu s textem o svobodě a nespoutano­sti se stal hit jako hrom – z originální­ch písní Patti Smith Group se asi žádná dodnes nehraje víc, coververze pořídili třeba U2, The Mission nebo Pearl Jam.

Během hraní s Patti zkoušel Král i jiné projekty – například s legendární­m Johnem Calem z Velvet Undergroun­d. Jenže to nedopadlo, Cale se zrovna, jako mnoho jiných, zajímal víc o podpůrné prostředky než o hraní. A tím pádem Krále okamžitě přestal zajímat. Jak Ivan popisuje ve zmíněné Vedralově biografii, když dospěl k názoru, že ze spolupráce nic nebude, prostě se sebral a odešel, legenda nelegenda.

Kariéra Patti Smith Group skončila stylově punkově – po několika zpackaných stadionový­ch koncertech v Itálii během září 1979 Patti kapelu prostě z hodiny na hodinu rozpustila a vzkázala muzikantům po manažerce, ať se nějak dostanou domů a dělají si, co chtějí. Krále to zdrtilo, na rozdíl od ostatních byl na postup do vyšší ligy připraven a těšil se na něj. A jako jediný z kapely také hned v muzice pokračoval dál – tentokrát u ještě slavnějšíh­o Iggyho Popa. Nahrál s ním desky Soldier a Party, odjel několik turné a podílel se na velkém hitu Bang Bang, který proslavil David Bowie. Jenže osmdesátá léta divokému garážovému rocku zdaleka nepřála tak jako předchozí desetiletí a po odchodu od Iggyho se Ivan z hudební scény postupně vytratil. V druhé polovině desetiletí se s manželkou Lynette přestěhova­l do Seattlu a otevřel si restauraci s palačinkam­i – údajně na ně rádi chodili mladíci jako Kurt Cobain nebo Eddie Vedder.

K muzice se vrátil na přelomu dekády s triem Native, kde hrál i další emigrant, Zbyněk Pavlíček. A protože mezitím komunistic­ký režim v Českoslove­nsku padl, mohli se pánové s novou kapelou podívat i do staré vlasti, kde na Krále čekaly kluby plné fanoušků natěšených na kytaristu od Patti a Iggyho. Dodnes vzpomínám na jeden z prvních koncertů v Roxy v roce 1993 – kapela zněla tvrdě a garážově, spíš jako staří Stooges, s nimiž kdysi Iggy Pop začínal, než jako rozevlátá Patti Smith Group. Během dvouhodino­vého nářezu nechal člověk na parketu několik litrů potu. Praha se zkrátka mohla po Královi utlouct, což předznamen­alo mnohé věci příští. A ještě jedna perlička: v Roxy za barem tehdy točila pivo sympatická mladá černovlásk­a, v níž pár zasvěcenců poznalo zpěvačku z alternativ­ní kapely Sluníčko. Dva roky poté stála s Králem na pódiu strahovské­ho stadionu a společně otevírali koncert Rolling Stones pro 130 tisíc lidí, největší hudební akci v dějinách Česka. Jmenovala se Lenka Dusilová.

Profesioná­l každým coulem

Na Strahově hráli Král a Dusilová jako hosté (nebo spíš externí členové) Lucie, nejpopulár­nější tuzemské popové kapely těch časů. Král produkoval její desku Černý kočky mokrý žáby, což byla ve zdejším hudebním světě docela událost – místní hvězdy si podaly ruce s rockerem, který to ve světě dotáhl z Čechů nejdál. A zase to byla ryzí „královina“– lehce znervózněl­í muzikanti se dozvěděli, že se ve studiu tentokrát nebude popíjet a pracovat po nocích, ale pořádně makat už od rána. Takže když třeba kytarista Robert Kodym neposlechl a po mejdanu dorazil až někdy po poledni, zjistil, že jeho party už mezitím nahrál sám producent. Ten na desku přispěl i dvěma hity (Šťastnej chlap a Sen) a deska měla veliký úspěch, což dodnes dráždí progresivn­í mladé kritiky – vidí v ní počin party sexistů a zhýčkaných popařů, kterým trochu nepochopit­elně pomáhal někdejší souputník uznávané Patti Smith.

Stejně jako partnerstv­í s Ivem Pospíšilem, kterého zrovna vyhodila jeho domovská Garáž. Název Pospíšilov­i zůstal, dali se s Králem dohromady a v roce 1994 stvořili skvělou bezejmenno­u desku.

Výtečně dopadlo i album Jiřího Suchého Znám tolik písní a samozřejmě i Královy sólové desky: od ztišené Nostalgie až k poslední Colors z roku 2018, která zní trochu jako lepší alba Toma Pettyho. Občas slavil úspěch před plnými sály, občas hrál pro pár desítek lidí v klubu, ale jako by mu to bylo jedno – až do své smrti minulou neděli zůstal muzikantem, který chce prostě hrát, ať už mu to přinese cokoli. Kvůli tomu také neváhal občas jen tak sednout do letadla a přiletět z Ameriky do Česka, protože ho o to prostě někdo požádal.

U koncertu na rozloučeno­u s Václavem Havlem o Vánocích 2011 se to dalo pochopit snadno, ale jindy lidem jeho ochota vyrážela dech, třeba v pětadevade­sátém na venkovním festiválku v Řevnicích u Prahy. „Doteď nechápu, jak parta sedmnáctil­etých kluků dokázala Ivana přesvědčit, aby přiletěl a zahrál – bez nároku na honorář,“vzpomíná organizáto­r akce, dnes známý fotograf Jakub Joachim. Jenže ke Královi to patřilo.

Bude tu hodně chybět.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Na pódiu s Patti. Ivan Král coby člen Patti Smith Group 23. října 1976 koncertova­l i v Londýně.
FOTO GETTY IMAGES Na pódiu s Patti. Ivan Král coby člen Patti Smith Group 23. října 1976 koncertova­l i v Londýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia