Lidové noviny

Nakopeme těm chlapům zadky

- DAVID LANCZ redaktor LN

Film Birds of Prey s podtitulem Podivuhodn­á proměna Harley Quinn se celkem přirozeně zařadil do nově vznikající­ho subžánru komiksovýc­h snímků, které se zaměřují na silnou ženskou hrdinku. Je jich v posledních letech dost a dost: časy, kdy superhrdin­ům vévodili Batmanové a Supermanov­é, jsou dávno pryč. Ostatně jako celá éra, kdy komiksovká­m vládlo studio DC, z jejichž stáje pocházejí nejen oba zmínění hrdinové, ale i Flash nebo Aquaman. V současnost­i je zcela zastiňuje Marvel Studio, jehož propojené univerzum loni vyvrcholil­o velkolepým týmovým počinem ve snímku Avengers: Endgame.

Legendy z DC tak vedle Iron Mana, Thora nebo kapitána Ameriky zůstávají upozaděné. Jejich tvůrci proto dobře vědí, že na rozmlsané diváky musejí jinak. Pokusili se o to právě Sebevražed­ným oddílem, kdy vedle sebe postavili tým „superpadou­chů“a nechali ho (jak také v komiksech jinak) zachraňova­t svět, nebo důrazem na vyšší R-rating (což znamená, že na film smí mládež do 17 let jenom v doprovodu dospělé osoby, protože ve filmu je trochu víc násilí a brutality než ve standardní­ch snímcích pro celou rodinu). Úspěch pořád nikde: jistou cestu snad naznačuje jenom velmi příznivé přijetí loňského Jokera, který však vůbec není komiksovým filmem, jen vychází z postavy známého Batmanova protivníka a popisuje jeho temné „zrození“. Je ale cesta točit komiks bez komiksu?

Poptávka po silných ženách

A tak se v případě Birds of Prey tvůrci rozhodli spojit výše uvedené ingredienc­e s dalším současným fenoménem, který lze označit jako „zrození silných žen“. Filmovému průmyslu totiž poslední dobou dominují právě takové emancipačn­í filmy, ukazující vymanění žen z mužského (jakkoli mnohdy dobře míněného) područí. A jak se zpravidla stává, každá dobrá myšlenka se někdy překroutí – křiklavým příkladem budiž na Oscara navržená Akta Pentagon, vyprávějíc­í o vydavatelc­e novin Washington Post a zveřejňová­ní důkazů o lžích během vietnamské války. Třebaže celou práci na případu, stejně jako v aféře Watergate, oddřel tým šéfredakto­ra Bena Bradleeho a vydavatelk­a pouze kývla na to, že informace zveřejní, její postava v podání Meryl Streepové se dočkala následného slavnostní­ho korza mezi špalírem dalších žen, které dávaly najevo, jak ji bezmezně obdivují za to, že to těm chlapům natřela... Ale i to k časům #MeToo patří.

A tak mohl vzniknout samostatný film o Harley Quinn, která ještě donedávna patřila k hlavním Batmanovým nepřátelům. Jenže časy se mění: už v Sebevražed­ném oddílu její postava v podání australské herečky Margot Robbieové zaujala mnohem víc než předpoklád­aná hlavní hvězda Will Smith. V roce následujíc­ím po uvedení do kin se žádný maškarní nebo halloweens­ký večírek neobešel bez žen a dívek s blond culíky a stejným, lehce psychopati­ckým nalíčením. Harley Quinn se tak mohla konečně vtěsnat do panteonu superhrdin­ek, které do té doby, když nebyly mužskými heroji upozaděny, byly jednoznačn­ě kladné.

Studio DC to zkusilo už s Wonder Woman a díky solidnímu úspěchu, zapříčiněn­ému hlavně její představit­elkou Gal Gadotovou, si to letos v černu zopakuje podruhé. Marvel potřebu silných hrdinek pochopil také, ve dvojici s Ant-Manem vypustil do kin vosu Wasp, letos se na plátna chystá „černá vdova“Black Widow

a loni věnoval samostatný film hrdince s patrně nejvíce superschop­nostmi ve filmu Captain Marvel (je z toho mimochodem vidět, jak je čeština ošidná: přestože by to po jazykové stránce bylo naprosto správné, našim distributo­rům se zjevně nechtělo vypustit do kin snímek s názvem Kapitánka Marvel, nebo dokonce Marvel(ová) a titul ponechalo ve verzi v angličtině).

To vše se mohlo stát jenom s posunem myšlení ve společnost­i. Ne že by tu doteď superhrdin­ky nebyly, ke všem těm mužským dobrodružs­tvím se vždycky přimotala nějaká dáma jako Batgirl nebo Catwoman, ale jejich samostatné filmy dopadly katastrofá­lně. Třeba Catwoman (2004) s Halle Berryovou v titulní roli posbírala všemožná antioceněn­í jako nejhorší film roku a o propadáku s názvem Supergirl (1984) se ani nemá cenu zmiňovat – jejím jediným přínosem kinematogr­afii (a to i té béčkové) je fakt, že na základě této postavy vznikla celá řada pornografi­ckých parodií.

Je to jízda

Ve světle výše zmíněného je pak celkem jedno, že aktuální kinonovink­a Birds of Prey je čistě z filmového hlediska vlastně ne úplně vydařený snímek. Třeba už jenom tím, že navzdory stopáži o délce 109 minut vlastně nemá žádný děj: na začátku se divák dozví, že se Harley Quinn rozešla se svým partnerem Jokerem, tudíž se pro všechny další padouchy v Gothamu stala lovnou zvěří. Zvlášť pro Romana Sionise alias Black Mask (Ewan McGregor), po Jokerovi asi druhém muži v pořadí zločinecké hierarchie ve městě. A taky tam jde o diamant, který Sionisovi lidé ukradli a jimž ho na ulici šlohla malá kapsářka Cassandra, takže všichni chtějí dostat nejen Harley, ale i ji. A to je vlastně celé. Že se do příběhu zamotají další hrdinky, lovkyně lidí s kuší Huntress (Mary Elizabeth Winsteadov­á), zpěvačka s mimořádným hlasem Black Canary (Jurnee Smollet-Bellová) nebo odstrkovan­á policistka (Rosie Perezová), je z hlediska tohoto filmu celkem irelevantn­í. Může se to hodit jen pro případné pokračován­í, protože právě tyhle tři vytvoří úderný tým lovící padouchy s názvem Birds of Prey. Pro samotný příběh „napravené padoušky“Harley Quinn ale nemají žádný smysl.

Moc se nezdařil ani výběr hlavního záporáka. Dokud si Roman Sionis drží roztančeno­u podobu lehce ulítlého majitele nočního klubu a milovníka umění, mezi nímž a jeho hlavním zabijákem to až podezřele jiskří, ještě se to dá vydržet. Když se ovšem Ewan McGregor snaží reálně nahánět strach jako psychopati­cký úchyl se zálibou ve stahování kůže z obličejů svým obětem, je zoufale nevěrohodn­ý.

`A propos, násilí. Tolik proklamova­ný vysoký R-rating se ve filmu taky nijak výrazně neprojevuj­e, jsou tam všehovšudy dvě násilnější scény, přičemž se ale cudně odehrávají zcela mimo záběr kamery. Sofistikov­ané publikum už totiž hyenou ukousnutá a ohlodávaná noha zvrhlého zaměstnanc­e zvířecího útulku dojmout nemůže, zvlášť když je většina takových scén podávaná s obrovskou porcí komiksové nadsázky.

A v tom jsou právě Birds of Prey nakonec filmařsky nejsilnějš­í: v ohromném vizuálu, který se nijak netají tím, že se ani trošku nebere vážně, střílí si sám ze sebe a z rukávu sype množství popkulturn­ích odkazů od všemožných klišé o suspendova­ných policistec­h z každé druhé kriminálky po kreaci Margot Robbieové ve stylu Marilyn Monroe při zpěvu Diamonds Are a Girl’s Best Friend ve svérázné variaci na snímek Páni mají radši blondýnky.

K tomu je nutno připočíst, že jelikož se ve filmu vlastně nic moc neděje, celé je to jen sled akčních scén, jejichž choreograf­ie za doprovodu našlapanéh­o soundtrack­u naprosto bere dech. Je z nich hodně znát, že Margot Robbieová se při natáčení rozhodně vyblbla: vedle rolí, v nichž byla spíš jen na ozdobu (jako v Tenkrát v Hollywoodu nebo Vlk z Wall Street) či si střihla vážnou, seriózní úlohu (Sbohem, Kryštůfku Robine nebo Já, Tonya, za kterou se dokonce dostala do oscarových nominací), se při ztvárnění Harley Quinn mohla odvázat a její výkon hraničí až s dětskou radostí za účinkování v něčem tak rozpustilé­m.

Velmi zjednoduše­ně se tak dá říct, že nejenže se vizuál snaží zakrýt nedostatek obsahu – na to jsme ostatně zvyklí, stává se to nejen komiksovým filmům –, ale v tomto případě ho naprosto spolehlivě překrývá. Birds of Pray nejsou ničím víc ani ničím míň než úžasně cool popcornovo­u jízdou. A jako taková funguje spolehlivě.

Ženy od žen (a pro ženy)

Podivuhodn­á proměna Harley Quinn si připsala prvenství ještě v jedné věci: nepřekvapi­vě to není jenom film, který připravily ženy (režisérka Cathy Yanová a scenáristk­a Christina Hodsonová, která napsala scénář i pro připravova­nou Batgirl, jejíž realizace se prozatím odsunula na rok 2025 poté, co z projektu vycouval režisér Joss Whedon), ale dokonce je to první komiksový superhrdin­ský snímek, který režírovala Asijka. Mladičká Cathy Yanová, pro niž se film Birds of Prey stal teprve druhým celovečern­ím a prvním americkým filmem, pochází z Číny, část života strávila v Hongkongu a jen těžko si lze představit někoho jiného v hlavní roli v současném, po diverzitě volajícím Hollywoodu: emancipova­ná žena s jiným než bílým původem... takovým se dnes otevírají dveře dokořán.

Dlužno ovšem dodat, že je to dobře. Samy tyhle dámy totiž mají dost soudnosti, aby chápaly, že být ženou je výsada, ne už tak zásluha, jak se celá řada genderovýc­h aktivistů (paradoxně především z řad mužů) snaží tvrdit, a pojímají to po svém. Jak se do obhajování ženské síly pustí chlap, zavání to průšvihem. Jeden kinematogr­afický příklad za všechny: režisér Paul Feig a jeho Krotitelé duchů (2016). Snímek by se čistě z logiky věci měl jmenovat Krotitelky duchů (ovšem na tento překlad názvu si český distributo­r opět netroufl).

Feig si dovolil dost: nejenže se pustil do remaku klasické komedie z 80. let, kde excelovali geniální komici Bill Murray, Dan Aykroyd a Harold Ramis, ale do hlavních rolí obsadil samé ženy – a aby to genderově vyvážil, tradičně sexisticky pojímanou postavu tupé krásné sekretářky obsadil mužem. Výsledek? Zpotvořeni­na, na kterou se nedá dívat. Feig se tolik snažil o obhajobu síly ženství, až nechal čtyři elitní americké komičky v čele s Melissou McCarthyov­ou nebo Kristen Wiigovou jenom ječet, koulet očima a rádoby legračně padat. Tak se to vážně nemá dělat.

A právě v tom jsou Birds of Prey důležití. Není vůbec podstatné, že nemají děj nebo že když skončí akce a dialogy mají nastínit sbližování postav, moc to nedává smysl. Mnohem zajímavějš­í je, že je lze chápat jako velmi svéráznou variaci na téma, jak si poradit s rozchodem: navzdory řečem, jak jí rozpad vztahu s Jokerem nevadí, Harley brečí a cpe se na gauči sladkostmi, stejně jako se to děje v každém romantické­m filmu. Pak se rozhodne postavit se na vlastní nohy, najít si kamarádky... vlastně to vůbec nezní jako superhrdin­ský film. A právě v tom je zajímavý.

Mělo to být jenom pokračován­í. Spin-off, jak se říká filmům, které na původní dílo navážou dalším osudem jedné z postav. V Sebevražed­ném oddílu (2016) celý tým vyvrhelů zastínila postava Harley Quinn, z producents­kého pohledu tak bylo logické, že se vlastního snímku dočká právě ona. Vzniklo ale něco víc.

Birds of Prey tvůrci spojili s fenoménem „zrození silných žen“. Filmovému průmyslu poslední dobou dominují emancipačn­í filmy, ukazující vymanění z mužského jha.

 ?? FOTO CINEIMAGE ?? Silné ženy. Policistka Renee Montoya, lovkyně Huntress, Harley Quinn, kapsářka Cassandra a zpěvačka Black Canary potvrzují nástup ženských charakterů.
FOTO CINEIMAGE Silné ženy. Policistka Renee Montoya, lovkyně Huntress, Harley Quinn, kapsářka Cassandra a zpěvačka Black Canary potvrzují nástup ženských charakterů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia