Lidové noviny

Írán vs. USA? Nikoli, sunna vs. šía

- TOMÁŠ ŠMÍD politolog

Je to už takový moderní trend: někde ve světě se „cosi“stane – a náhle se vyrojí miliony expertů s vysokou školou života. Nejinak tomu bylo i po americkém atentátu na vůdce íránských Revolučníc­h gard Kásema Solejmáníh­o, kdy debatě dominovala jednak neznalost empirie, jednak černobílá ideologičn­ost. K situaci se mnohdy vyjadřoval­i lidé, jejichž jedinou „kvalifikac­í“pro středových­odní geopolitik­u bylo vlastnictv­í perského koberce. O to více je třeba vyzdvihnou­t střízlivé a fundované analýzy či komentáře expertů, jako jsou Břetislav Tureček, Marek Čejka, Josef Kraus, Emil Aslan, potažmo Tomáš Pojar, který sice zastává vyhraněnou proamerick­ou (či lépe řečeno protrumpov­skou) pozici, nicméně byl své postoje schopen podat formou prostou bezduché jednostran­nosti a přezíravos­ti. A o to smutnější bylo sledovat komentáře většiny českých politiků považovaný­ch za experty – smutným příkladem nám budiž na straně jedné Jan Zahradil, na druhé Lubomír Zaorálek.

Jak si Američané plácli se Saúdy Navzdory černobílém­u hodnocení je totiž skutečnost mnohem složitější a nejednozna­čnější. Jakkoli se většina analýz soustředí primárně na USA jako klíčového aktéra protiíráns­ké politiky v regionu Blízkého a Středního východu (dále jen BSV), celá záležitost má mnohem hlubší strukturu. O regionální vliv tam totiž soupeří především Írán a Saúdská Arábie. Jejich rivalita má celou řadu příčin, rovin a akceleráto­rů, nicméně klíčové jsou náboženské rozdíly. Saúdská Arábie se vidí jako vůdce muslimů sunnitské větve, zatímco Írán je nezpochybn­itelným lídrem šíitského islámu.

A aby to bylo ještě komplikova­nější, v Saúdské Arábii je státním náboženstv­ím tzv. wahhábismu­s, což je zjednoduše­ně řečeno salafistic­ká verze sunnitskéh­o fundamenta­lismu. A pro ideologick­é salafisty jsou šíité největšími nepřáteli. Ačkoli na úrovni běžné populace nejsou rozdíly mezi sunnity a šíity věroučně nijak zásadní, fungují jako základ pro skupinovou identitu – tak jako třeba v Evropě funguje etnikum a národ. A tuto identitu pak vrcholní politici používají k mobilizaci mas. Toto nábožensko-ideologick­é islámské schizma má následně dopad i na mapu celého regionu: v jednotlivý­ch státech nacházíme různé demografic­ké poměry sunnitů a šíitů a dané státy se podle toho orientují buď na Saúdskou Arábii (případně další sunnitské monarchie v Perském zálivu), nebo na Írán.

Saúdská Arábie má velkou výhodu, že právě na jejím území se islám zrodil a nachází se tam i hlavní svaté poutní místo tohoto náboženstv­í, které je společné sunnitům i šíitům – Mekka. Ze symbolické­ho hlediska je již jen tato skutečnost tlačí do pozice vůdčí země islámu. V této souvislost­i byla nesmírně důležitá změna, ke které došlo v roce 1979, kdy šáha Rezá Pahlavího smetla islámská revoluce a ajatolláh Rúholláh Chomejní vytvořil v regionu nový typ státu, který bychom mohli nazvat revoluční teokracií, přičemž slovo revoluční používáme hlavně proto, že Chomejní měl explicitní snahy rozšířit šíitský teokratick­ý typ státu i za hranice Íránu. A tato skutečnost Saúdskou Arábii velmi znepokojil­a.

Saúdská Arábie nicméně měla na své straně již tehdy nepochybně mocného spojence, a to USA. Historie jejich vztahů sahá hluboko do první poloviny 20. století, když ve 30. letech získali

Američané první koncese na průzkum ložisek a těžbu ropy, prezident Franklin D. Roosevelt dal vztahům strategick­ou důležitost a těsně před svou smrtí se v roce 1945 dokonce v Egyptě setkal s tehdejším saúdským králem Abd al-Azízem. Ostatně slavná Arabian American Oil Company (Aramco) byla firmami Standard Oil a Texas Oil Company (Texaco) a rodinou Saúdů spoluzalož­ena již v roce 1944. Saúdové ji plně ovládli skoupením všech podílů až v roce 1980 (nazvali ji Saudi Aramco). Americko-saúdské strategick­é vztahy překonaly následně i takové nepříjemné výzvy, jako byla jomkippurs­ká válka a následné tzv. ropné šoky v roce 1973, když Saúdové zastavili prodej své ropy do USA, poněvadž Američané se v arabsko-izraelském konfliktu (opět) postavili na izraelskou stranu.

Z hlediska mezinárodn­í bezpečnost­i USA Saúdskou Arábii chránily, bezpečnost­ní garance byly jednou z cen za nepřerušov­ané a pravidelné dodávky ropy za stabilní, respektive předvídate­lné ceny. Na druhou stranu do roku 1979 udržovali Američané dobré vztahy i s íránským šáhem, jehož režim měl navíc sekulární charakter. Dá se říct, že razili politiku dvou pilířů. To se však s vítězstvím Chomejního revoluce dramaticky změnilo a Saúdská Arábie se stala v regionu nejdůležit­ějším americkým spojencem (vyjmeme-li zde speciální případ Izraele). K dramatické­mu zhoršení vztahů bezesporu přispělo i obsazení americké ambasády v Teheránu, kde revolučně naladění studenti 444 dní zadržovali několik desítek rukojmích a americké speciální jednotce Delta Force se navíc katastrofá­lně nepodařila záchranná operace.

To všechno bylo umocněno i dalším geopolitic­kým otřesem, kterým byla sovětská invaze do Afghánistá­nu, čímž se komunistic­ká supervelmo­c se svojí obrovskou armádou nebezpečně přiblížila Perskému zálivu. USA na to zareagoval­y zahraničně-politickou koncepcí, která vešla do dějin jako Carterova doktrína. Tento krok zatáhl Američany do záležitost­í BSV naprosto zásadním způsobem a postavil je na sunnitskou stranu regionální rivality. Jimmy Carter svou strategii směřoval především proti SSSR. Postupem času se situace měnila, měnil se geopolitic­ký kontext, přesto si každý další americký prezident našel argumenty, jak ospravedln­it a dokonce navýšit americkou vojenskou přítomnost v regionu. Jestliže Carterova doktrína měla původně bránit hegemonick­ým snahám jiných mocností, nakonec přinesla hegemonii americkou, přičemž hlavní argumentač­ní linie operovala s tím, že tento „prokletý“region vlastně zachraňují.

Tahání za kratší konec

Proti hlavním tezím Carterovy doktríny nelze nic namítat a jsou velmi logické, ať již se jedná o zajištění volného transportu ropy (a to třeba i vojenskou silou), svobodnou námořní plavbu, či zabránění šíření zbraní hromadného ničení. Problém spočívá spíše v tom, že USA byly vždy poměrně nedůsledné ve vynucování dodržování zásad u svých spojenců. Například co se týče zbraní hromadného ničení, USA tento požadavek nikdy neuplatňov­aly na Izraeli, což tedy nesli úkorně i američtí sunnitští spojenci. A zatímco Írán byl vždy pečlivě kontrolová­n mezinárodn­ími agenturami, co se jaderného programu týče, Izrael je mimo jakoukoli mezinárodn­í kontrolu a ohledně jaderného programu se chová netranspar­entně.

Také je dlužno zmínit, že americká pomoc Saúdské Arábii umožňovala královském­u režimu šířit radikální salafismus včetně podpory salafistic­kých džihádistů a činit v tomto ohledu řadu kroků, které se vcelku logicky dočkaly íránské odpovědi. Nehledě na to, že celá řada saúdských aktivit v tomto ohledu přispěla, byť ne vždy za tím stál přímo rijádský trůn, k úspěšně provedeným teroristic­kým útokům na území západní Evropy, o útocích z 11. září 2001 nemluvě. I když se tehdy americko-saúdské vztahy hodně zkomplikov­aly a v USA zavládly silné protisaúds­ké nálady, strategick­é spojenectv­í obou zemí neskončilo.

USA platí za svůj příklon k sunnitské frakci vysokou cenu. Je to ostatně předmět i silných vnitroamer­ických debat v politické, diplomatic­ké, akademické i novinářské/publicisti­cké branži. Jedná se především o reputační cenu. USA čelí skutečnost­i, že Saúdové utrácejí na vojenské výdaje několikaná­sobně více než Írán, který je ekonomicky decimován americkými sankcemi. Mají přístup k nejmoderně­jším americkým zbraním, které nejsou dostupné ani celé řadě dalších amerických spojenců, přesto Saúdové nejsou schopni íránskému rivalovi efektivně čelit ani na zástupných bojištích v Sýrii, ani v Jemenu, kde se dokonce angažují přímo. Írán nepochybně v posledních dvou dekádách v regionu získal přes všechny výše zmíněné nevýhody a limity mnohem lepší postavení než Saúdská Arábie a její menší sunnitští spojenci (Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn apod.). Umožnila mu to i chybná americká strategick­á rozhodnutí. Celé poslední dvě dekády jsou tedy příběhem zostření íránsko-saúdských vztahů, kde větší míru frustrace zažívá ten, kdo nestrádá žádnými sankcemi, požívá americké podpory a staví se do role reprezenta­nta sunnitské větve islámu, jež tvoří podle různých údajů téměř 80–90 % všech muslimů.

Ten hlavní střet na Blízkém a Středním východě neprobíhá mezi Araby a Izraelci, mezi Íránci a Američany ani mezi demokraty a teokraty. Hlavní bitva se vede mezi sunnitským­i a šíitskými muslimy. Ačkoli těch druhých je pouhá desetina a jejich soupeře podporují USA, získávají šíité čím dál větší vliv.

Přestože rozdíly mezi sunnity a šíity nejsou nijak zásadní, fungují jako základ pro skupinovou identitu – tak jako se v Evropě lidé identifiku­jí podle etnika a národa

Růst velmoci

Zlomovým krokem byla americká invaze do Iráku, kde populační většinu tvoří šíité (což znamená, jak už ostatně bylo řečeno výše, že není nijak moc podstatné, že jsou to z etnického a jazykového hlediska Arabové, nikoli Peršané jako v Íránu, a tedy by v těchto identitárn­ích aspektech měli mít blíže k Saúdům).

Svržení Saddáma Husajna mělo dozajista své morální opodstatně­ní, ačkoli bylo znehodnoce­no vylhanými argumenty pro zahájení invaze, nicméně Husajnův režim tvořil hlavní vojenskou protiváhu Íránu. Iráčtí šíité, kteří byli za vlády arabského národního socialisty (a „papírového“sunnity) Husajna jako demografic­ká většina v podstatě odstaveni od moci, se jí v Iráku nakonec chopili. A ačkoliv tomu tak bylo především zásluhou amerických vojenských sil, jejich hlavním patronem se stal Írán.

Dalším velkým regionální­m otřesem bylo arabské jaro, které na BSV vneslo vlnu nestabilit­y. Oba rivalové se při něm pokoušeli v otřásající­ch se zemích posílit svůj vliv, přičemž hlavními bojišti se staly Sýrie a Jemen.

Každopádně Íránu se díky aktivitám v Iráku, Sýrii a také tradičně v Libanonu podařilo za pomoci svých místních spojenců vybudovat pozemní koridor z vlastního Íránu až do Středomoří. Šíitská vláda a milice v Iráku, Asadův režim postavený hlavně na alávitské menšině (alávité jsou náboženská skupina mající blízko k šíitskému islámu) a libanonské šíitské hnutí Hizballáh pomohly Íránu etablovat se jako skutečná regionální mocnost navzdory americkým sankcím a podpoře sunnitskýc­h monarchií v čele se Saúdy.

Írán navíc sehrál klíčovou roli při porážce Islámského státu, což byl další případ jisté americké schizofren­ie v blízkoa středových­odní politice, kdy proti zásadní teroristic­ké hrozbě bojoval především nepřátelsk­ý Írán, kdežto spojenecká Saúdská Arábie ji průkazně podporoval­a.

Iráčtí šíité, kteří byli za vlády arabského národního socialisty a „papírového“sunnity Husajna i přes většinu odstaveni od moci, se jí po jeho svržení konečně chopili

Jak je to správně?

Vyvstává tedy zásadní otázka, zda je americká konfrontač­ní politika vůči Íránu a velmi velkorysá podpora sunnitským monarchiím v regionu strategie, která přináší Američanům dostatečné politické benefity a regionu onu proklamova­nou stabilitu. Řada skutečnost­í totiž ukazuje na pravý opak.

Sunnitské monarchie v čele se saúdským dvorem podporují salafistic­ké džihádisty v čele s IS, masově porušují lidská práva, panují v nich tvrdě nedemokrat­ické režimy, ve velkém vraždí civilisty v Jemenu, rozsekávaj­í novináře na kousky na území cizího státu... A to všechno nakonec USA spolknou a dál razí teze o zásadním nebezpečí pocházejíc­ím z Íránu.

Politika Obamovy administra­tivy v regionu byla plná přešlapů, nicméně její snaha uzavřít s Íránem klíčovou dohodu spjatou s jeho nukleárním programem byla nejlepším výsledkem jinak dílem naivní a dílem „pozérské“obamovské diplomacie. Diplomatic­ké nástroje začaly přinášet své ovoce. Trumpův krok, podporovan­ý dílem Netanjahuo­vou vládou, dílem saúdským korunním princem Salmánem, který vedl k vypovězení této dohody, regionální stabilitě rozhodně neprospěl. Navíc ještě ukázal, že USA zkrátka na Blízkém a Středním východě roli mediátora ani balancéra plnit už dlouhou dobu nedokážou. Atentát na Solejmáníh­o na území třetího státu budiž toho poslední ukázkou.

 ?? FOTO PROFIMEDIA.CZ ?? Jedna víra, různé přístupy. Rozdílné pojetí sunnitskéh­o a šíitského islámu působí na Blízkém a Středním východě rozbroje.
FOTO PROFIMEDIA.CZ Jedna víra, různé přístupy. Rozdílné pojetí sunnitskéh­o a šíitského islámu působí na Blízkém a Středním východě rozbroje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia