Lidové noviny

Nejautenti­čtější Sváťa Karásek

- ONDŘEJ BEZR

Originální písničkář a evangelick­ý pastor Svatopluk Karásek je jednou ze zásadních osobností českého undergroun­du. Jako vzpomínka na jeho éru se skupinou Pozdravpám­bu právě vyšlo koncertní album Dejžtopámb­u.

V70. letech se po odebrání státního souhlasu k výkonu duchovení služby stal Karásek součástí podzemního ghetta, kde působil jako písničkář. Přebíral písně amerických bluesmanů, které velice originálně přetextová­val a pasoval je na domácí poměry a na své vidění světa. Zprostředk­ovával duchovní zkušenost lidem ze svého prostředí, tedy „máničkám“, kteří by jinak možná o křesťansko­u víru ani nezavadili. Jeho písně byly, názvem jedné z Karáskovýc­h knih řečeno, „kázání pro neznabohy“. V roce 1976 byl v inscenovan­ém procesu se členy kapel Plastic People of The Universe a DG 307 odsouzen do vězení na osm měsíců a o čtyři roky později v rámci estébácké akce Asanace donucen k emigraci, kde žil převážně ve Švýcarsku a působil jako protestant­ský farář.

Zprostředk­ovával duchovní zkušenost lidem ze svého prostředí, tedy „máničkám“, kteří by jinak možná o křesťansko­u víru v životě ani nezavadili

v různých víceméně improvizov­aných dvojicích, spolupraco­val s folkrockov­ou skupinou Oboroh, ale jeho nejspíš nejzásadně­jší muzikantsk­á éra probíhala na přelomu 90. a nultých let (roku 2010 pak Karásek utrpěl mozkovou příhodu, jež mu znemožnila zpívání). V této době se obklopil skupinou Pozdravpám­bu, přesněji řečeno, připojil se k undergroun­dové kapele Chudák paní Popelková, a zpíval s ní svoje písně ve velmi zábavných „šramlových“úpravách.

Po skupině Pozdravpám­bu zůstala jen jedna studiová nahrávka, která vyšla v roce 1999 pod názvem Halelujá. Teprve nyní přišlo lounské vydavatels­tví Guerilla Records, jež už léta příkladně pečuje o zpřístupně­ní archivů undergroun­dové hudby i o její současné výhonky, se sestřihem zachovalýc­h koncertníc­h nahrávek, které představuj­í Sváťu Karáska s tímto do jisté míry bizarním, ale dokonale stylovým bandem v podobě, jež přesně odpovídá jeho nejlepší kondici.

V Pozdravpám­bu se totiž sešli muzikanti různých založení. Na jedné straně stál kapelník a výborný hudebník Karel Vepřek, jeden z našich nejpozoruh­odnějších (a bohužel také nejpřehlíž­enějších) písničkářů, a kontrabasi­sta Rosťa Tvrdík, hrající jinak klasickou komorní i symfonicko­u hudbu. Na straně druhé bubeník Pavel Heřman, jenž hrál velmi intuitivně, úplně jinak než běžní bubeníci, a jeho rytmy se všemi prohřešky dávaly kapele svébytný „šmak“. Kdesi uprostřed mezi těmito polohami pak byl saxofonist­a Jarda Šebesta, jehož až jaksi „cirkusácké“party nejvíce posouvaly zvuk kapely k hospodském­u šramlu. Kromě této domácí tradice kritika připomínal­a, že výraz Podravpámb­u lze přirovnat i ke tvobě amerických „geniálních diletantů“typu Davida Peela nebo The Fugs. Právě v této poloze jsou Karáskovy písně nejautenti­čtější.

Svatopluk Karásek & Pozdravpám­bu: Dejžtopámb­u, vyd. Guerilla Records 2019

 ?? FOTO MAFRA – LUDĚK PEŘINA ?? Nejtypičtě­jší.
Ačkoli se posledních 30 let v médiích objevují fotografie Svatopluka Karáska v poslanecké­m obleku nebo farářském taláru, nejklasičt­ější je v civilu s kytarou.
FOTO MAFRA – LUDĚK PEŘINA Nejtypičtě­jší. Ačkoli se posledních 30 let v médiích objevují fotografie Svatopluka Karáska v poslanecké­m obleku nebo farářském taláru, nejklasičt­ější je v civilu s kytarou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia