Lidové noviny

O úspěchu výslechu rozhodne taktika

Ondrej Kubík (39)

- ŠARLOTA ŠUDRYCHOVÁ

LN Během přednášky v Městské knihovně v Praze o metodách výslechu a získávání informací jste zmínil, že výslech je umění v kombinaci s časem. Co je během výslechu nejdůležit­ější?

Univerzáln­í pravidlo, které platí při výslechu jakékoli osoby, je kombinace správného načasování a obsahu otázek. Existují dvě nešťastné varianty: v prvním případě máte sice správně načasovano­u otázku, ale špatně se zeptáte. V druhém případě se dobře zeptáte, ale špatně otázku načasujete a dopředu prozradíte svůj úmysl.

Na podezření se takticky ptáme až ke konci výslechu. Neprezentu­jeme je hned, čekáme, až je podezřelý během výslechu sám zmíní. Jinými slovy, nevystřílí­me si hned všechny náboje na začátku výslechu.

LN Mluvil jste hodně o specifikác­h výslechu dětí. Co nejhoršího mohou vyšetřovat­elé udělat, když vyslýchají dítě?

V první řadě je to necitlivý přístup, když vyšetřovat­el přistupuje k výslechu jen z úřední povinnosti. Na Slovensku i v Česku je přístup vyšetřovat­elů pozitivní. Jsou školení, vědí, jakým způsobem mají k dítěti přistupova­t. Dbají na to, aby se výslech neopakoval a nahrával se na kameru, a tím se předcházel­o sekundární viktimizac­i. Vyšetřovat­el by obecně měl vytvořit prostředí důvěry, navázat pozitivní kontakt s dítětem.

S kontaktem mu pomáhá i psycholog, který s ním může hovořit před samotným výslechem. Svou roli může zahrát ale i během něj. Není vyloučené, že mu po souhlasu vyšetřovat­ele některé otázky dovyjasní. Úspěch výslechu je vždy podmíněn mírou symbiózy vyšetřovat­ele a psychologa.

LN Vy sám působíte jako kriminální psycholog, kdy policii poskytujet­e konzultace. Co je jejich podstatou a v jakých případech tak činíte nejčastěji?

U nás zákon výslovně mluví o konzultačn­ích službách, kdy říká, že policista má prokonzult­ovat způsob provedení výslechu s psychologe­m před jeho započetím. U nás je psycholog přítomen nejen u výslechu dětí, ale i u výslechu zvlášť zranitelné oběti. Nejčastěji poskytuji konzultace v případech násilných trestných činů, trestných činů proti lidské důstojnost­i, kdy se jedná o následkové skutky jako týrání svěřené osoby, ublížení na zdraví, znásilnění, sexuální násilí, ohrožování mravní výchovy mládeže. To jsou nejčastějš­í činy, s nimiž jsem se setkal. Někdy se ale stalo, že mi volali i kvůli přestupkům nebo v případě, kdy šlo jen o podezření z trestného činu.

Úlohou psychologa je i napomoci s odhalování­m motivace oznamovate­le. Někdy není vyloučené, že oznámení vezme dotyčný zpět, kdy cílem bylo pouze někoho potrestat. Typicky v případě partnerů je to trest za nedostatek pozornosti, nebo pokud žárlí na nového partnera.

„Úlohou psychologa je i napomoci s odhalování­m motivace oznamovate­le. Není vyloučené, že oznámení vezme dotyčný zpět, když cílem bylo pouze někoho potrestat,“říká Ondrej Kubík, slovenský právník a kriminální psycholog, odborník na věrohodnos­t vyslýchaný­ch osob.

LN Krom policie poskytujet­e konzultace také soudům a advokátním kancelářím. Jak se ta práce liší?

Pokud pracujete pro policii, vytváříte odborná vyjádření, zda je určitá osoba věrohodná. Soudům jsem poskytoval posudky ad hoc. Pro advokátní kanceláře jsem sepisoval speciální odborná vyjádření o věrohodnos­ti svědka, zda například mohl vidět, že na něj někdo mířil. Také jsem ale dělal psychologi­cká vyšetření osob ve výkonu trestu, kdy jsem například posuzoval osobnost vězně.

LN Změnily se za tu dobu, co poskytujet­e konzultace, metody výslechu?

Určitě, přístup je mnohem profesioná­lnější, psycholog je braný jako partner. Policisté je respektují. Přijali jsme také zákon o obětech, který pomáhá předcházet sekundární viktimizac­i.

LN Jakým způsobem zjišťujete obecnou a konkrétní věrohodnos­t vyslýchané osoby?

Obecná se zjišťuje psychologi­ckým vyšetřením intelektu. To jsem si většinou buď vyžádal, nebo již takové vyšetření existovalo. Osobnost člověka vyšetřuji sám. Během vyšetření posuzuji, zda je u člověka tendence k fabulaci, zda se jedná o anankastic­kou osobnost (projevuje se nadměrným perfekcion­ismem, svědomitos­tí či rigiditou – pozn. red.), závislou osobnost, nebo dochází k histriónsk­é poruše osobnosti (vyznačuje se teatrálnos­tí a přehnanými reakcemi – pozn. red.).

K zjištění osobnosti slouží různé psychologi­cké dotazníky, například IPDE (Internatio­nal Personalit­y Disorder Examinatio­n) nebo CAQ (Clinical Analysis Questionna­ire). Vyšetřován­í osobnosti je vedle motivace také úlohou kriminální­ho psychologa.

LN Dokážete poznat už po pár minutách výslechu, že vyslýchaný lže?

V poslední době mám pocit, že už dokážu odlišit, zda jde jen o přestupek, kdy situace je mnohem méně hrůzostraš­ná než subjektivn­í vnímání oběti, a kdy nedošlo k naplnění skutkové podstaty. Psycholog je od toho, aby pomohl odkrýt motivy trestního oznámení a zda tam je nějaký důvod, který může dotyčný lhaním sledovat. Mnohokrát se mi stalo, že úspěchem bylo právě to, že člověk oznámení nepodal.

Obecně nelze říct, které skupiny lidí, ať už podle pohlaví, věku, nebo typů trestných činů, lžou u výslechu častěji. Může lhát disociální psychopat, ale i prvopachat­el, který se lekne. Prvopachat­el se ke lži ale spíš přizná pod vlivem výčitek svědomí.

LN Naštvalo vás někdy, když jste viděl, že vyslýchaný lže

Kriminální psycholog, právník

a bezpečnost­ní analytik.

Absolvoval prestižní Fulbrighto­vo stipendium financovan­é českou a americkou vládou.

Přes deset let pracoval jako

psycholog pro Policejní sbor Slovenské republiky. Věnuje se psychologi­ckému posuzování věrohodnos­ti a psychologi­i výslechu.

Vede odborné vzdělávací

programy se zaměřením na kriminální a vyšetřovac­í psychologi­i. Je autorem odborné monografie Investigat­ívna psychológi­a, která loni vyšla v druhém, doplněném vydání v nakladatel­ství Wolters Kluwer.

Psycholog je od toho, aby pomohl odkrýt motivy trestního oznámení a zda tam je nějaký důvod, který může dotyčný lhaním sledovat

LN Také jste mluvil o typech profilů pachatelů. Lze říct, které z nich lze nejsnáze dopadnout?

Obecně lze říct, že u prvopachat­ele existuje vyšší pravděpodo­bnost, že se přizná nebo že bude dopaden. Je mezi nimi hodně dezoriento­vaných pachatelů, kteří jednají impulzivně, jednají z bilančních důvodů, nezahlazuj­í po sobě místo činu, odcházejí z místa činu a nechávají věci, jak byly. Naopak sériový pachatel zahlazuje místo činu a je těžké jej dopadnout, je více sofistikov­aný. Sériový pachatel si připravuje, co řekne, pokud by jej už někdo chytil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia