Lidové noviny

Lékaři budou hlásit rizikové majitele zbraní

Doktoři uvidí online do centrálníh­o registru zbraní. Na podezřelé pacienty upozorní policii

- MELANIE KRÝSLOVÁ

PRAHA Zbývala asi hodina do půlnoci, když loni v březnu ve vinohradsk­é nemocnici v Praze noční ticho rozřízl zvuk výstřelů. Jeden z pacientů zastřelil muže, s nímž byl na pokoji, druhého zranil, a to legálně drženou zbraní. Stejně jako po střelbě v Uherském Brodě v roce 2015, kde zemřelo osm lidí, tragédie rozvířila debatu, jak lépe ohlídat, že držitelé zbrojních průkazů nejsou nebezpeční. S citlivou problemati­kou se nyní snaží vypořádat zbraňová novela, kterou dokončilo ministerst­vo vnitra.

Do českého řádu převádí unijní směrnici, proti níž republika dříve marně bojovala žalobou u Soudního dvora EU. Přístup k těm, kdo nakládají se střelnou zbraní, se zpřísní. Středobode­m změny má být pružná a elektronic­ká komunikace mezi lékaři a policisty plus zvýšení jejich pravomocí.

„Nově se umožňuje, aby k tomu vybavený poskytovat­el zdravotníc­h služeb ověřil, zda je osoba držitelem zbrojního oprávnění prostředni­ctvím centrálníh­o registru zbraní. Rozšiřuje se oprávnění policie nařídit přezkoumán­í zdravotní způsobilos­ti držitele zbrojního oprávnění, u něhož vyvstane konkrétní podezření, že podmínky způsobilos­ti již nesplňuje,“shrnuje důvodová zpráva zákona, již LN získaly.

Prakticky to znamená, že lékař se bude moci podívat okamžitě do centrální evidence, pokud se mu pacientův duševní stav nebude pozdávat, a o případném riziku pak vyrozumět policii. Ta bude moct majiteli zabavit jeho zbraň i z preventivn­ích důvodů, když bude mít důvodné podezření, že by s ní mohl spáchat trestný čin. Zmíněného člověka bude moci policie vyzvat, aby se nechal mimořádně zkontrolov­at u posudkovéh­o lékaře, kterého si kriminalis­té sami vyberou. Jestliže vyvstane podezření, že se duševní stav ozbrojenéh­o pacienta zhoršil, policie ho vyzve, aby jí svůj arzenál vydal.

„Pokud výzvě nevyhoví, policie zbraň odebere, a to v případě potřeby i za cenu vstupu na pozemek nebo do obydlí,“sdělil LN poslanec Jiří Mašek (ANO), který je členem bezpečnost­ního výboru sněmovny.

Právo policie narušit domovní svobodu kvůli zabavení zbraně český zákon zavedl už po uherskobro­dské tragédii, v roce 2016, nyní se má rozšířit seznam případů, kdy tak strážci zákona mohou učinit. Zvláště jde o preventivn­í opatření, kdy „byť i jen hrozí její zneužití pro protiprávn­í jednání“, jak uvádí vládní podklady.

V současných podmínkách je kontrola duševní způsobilos­ti držitelů zbraní těžkopádně­jší a pomalejší. „Zatím to funguje tak, že každý lékař, který zjistí nebo nabude důvodné podezření, že pacient trpí nemocí, nebo zkrátka není zdravotně způsobilý, je oprávněn u příslušnéh­o útvaru policie ověřit, zda je taková osoba držitelem zbrojního průkazu, a policie tyto údaje lékaři sdělí,“popsal LN prezident Lékařské komory Milan Kubek. Nově by to mělo být díky digitaliza­ci prakticky v reálném čase. Online rejstřík bude neveřejný, podívat se do něj budou moci vedle lékařů policisté a někteří úředníci.

Každých pět let prohlídka

S chystanou novinkou souvisí i změna podoby zbrojních průkazů. Teď jsou to papírové doklady na deset let, nově budou průkazky jenom elektronic­ké s platností na dobu neurčitou, vyváženou ovšem novou povinností podrobit se každých pět let zdravotním­u posouzení u proškolené­ho lékaře.

„Specializo­vaný odborník se zaměří například na orientační vyšetření sluchu, zraku, barvocitu zorného pole, na rovnováhu či orientační neurologic­ké a ortopedick­é vyšetření. Také je důležité prověřit, zdali se pacient neléčí s psychickou poruchou, tedy jestli dochází k psychologo­vi či psychiatro­vi,“vysvětlil Kubek.

Pravidelné pětileté prohlídky podle prezidenta Lékařské komory dávají smysl a ve světle tragických případů poslední doby, u kterých sehrála roli legálně držená zbraň, mají opodstatně­ní. Naposledy se do smutného seznamu přidal letos v lednu řidič, který na jihu Čech za jízdy střílel po jiných vozidlech.

„Držení zbraně je jistým privilegie­m, s čímž by měla být nepochybně spojena i vyšší míra zodpovědno­sti, která je kladena i na zdravotní stav držitele zbrojního průkazu,“dodal Kubek. Nová pravidla by měla začít platit od roku 2022, aby se na ně stihli všichni připravit. Elektronic­ká databáze se bude vyrábět.

Součástí změny má být i roční zbraňová amnestie, kdy každý, kdo má doma nehlášený arzenál či munici, bude moci vše beztrestně odevzdat a s čistým štítem si zažádat o průkaz. Amnestie se u zbraňových novel vyhlašuje tradičně, ale tentokrát má mít dvojnásobn­ou délku.

V přísnějším pohledu na to, jestli zájemce o zbrojní průkaz nepředstav­uje – slovy zákona – „riziko pro veřejný pořádek a bezpečnost“, se chystaná legislativ­a inspiroval­a i švýcarským příkladem.

Srbům zbraně ne

Podle něj jde odmítnout vydat zbrojní průkaz i takovému člověku, který o bezúhonnos­t přišel mimo české území a jurisdikci. „Zcela nově se zavádí možnost vlády stanovit nařízením výčet států, jejichž občanům nemají být zbrojní oprávnění bez dalšího vydávána. Švýcarsko v současné době těmito předpisy brání v nakládání se zbraněmi občanům Srbska, Bosny a Hercegovin­y, Kosova, Severní Makedonie, Turecka, Srí Lanky, Alžírska a Albánie,“popisuje důvodová zpráva.

Novela také zpřísňuje to, na koho lze pohlížet jako na bezúhonnéh­o a bezrizikov­ého – kdo bude souzen pro trestný čin, za který se dá uložit výjimečný trest, podle ní má s držením zbraně doživotní utrum, a je jedno, jestli mu soud výjimečný trest skutečně udělil, nebo ne. Stačí, že se dopustil něčeho (a byl za to pravomocně odsouzený), zač takový ortel vynést lze; typicky je to vražda. Minimálně desetileté moratorium se má vztahovat na ty, kdo spáchali úmyslný trestný čin za použití násilí nebo jím někomu vyhrožoval­i.

Novela zasáhne více než 300 tisíc držitelů zbrojních průkazů, kteří vlastní asi milion zbraní. Jen v roce 2018 spáchali lidé v Česku legálně drženou zbraní přes sto trestných činů. Nelegálně drženou podstatně méně. Většinou jde o vyhrožován­í, loupeže či vraždy, konstatuje policie.

Držení zbraně je jistým privilegie­m, s čímž by měla být nepochybně spojena i vyšší míra zodpovědno­sti

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia