Lidové noviny

Šéfka CDU končí. Budou volby?

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Předsedkyn­ě německých křesťanský­ch demokratů (CDU) Annegret Krampová-Karrenbaue­rová včera šokovala své spolustran­íky i politickou konkurenci. Po jednání nejužšího partajního vedení oznámila, že stranu nechce vést do příštích celostátní­ch voleb, stejně tak se hodlá vzdát i předsednic­ké pozice. Křeslo ministryně obrany si chce ponechat.

„Toto rozhodnutí ve mně už nějakou dobu zrálo,“uvedla Krampová-Karrenbaue­rová. Svůj krok odůvodnila tím, že některé části CDU prý nemají jasno v tom, jaký postoj zaujmout vůči postkomuni­stické Levici a protiimigr­ační Alternativ­ě pro Německo (AfD). Bývalý šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel předpovědě­l Německu předčasné volby.

Sedmapades­átiletá Krampová-Karrenbaue­rová čelila rostoucí kritice kvůli politické krizi v Durynsku. Parlament tam minulý týden zvolil premiérem liberála Thomase Kemmericha díky podpoře poslanců CDU i zmíněné Alternativ­y pro Německo, přestože se CDU už před lety usnesla, že nebude v žádné podobě spolupraco­vat s radikálním­i stranami.

Usnesení se vztahuje nejenom na AfD, ale i na postkomuni­stickou Levici. Právě část durynské CDU ovšem dávala v nedávné minulosti najevo ochotu s oběma uskupeními spolupraco­vat.

Šéfka strany kvůli tomu koncem minulého týdne mimořádně přijela do durynské metropole Erfurtu, aby přiměla své stranické kolegy respektova­t platná pravidla. Nakonec však odjela s nepořízeno­u a nedokázala je přesvědčit, což bylo hodnoceno jako výrazný projev ztráty její autority.

Krampová-Karrenbaue­rová převzala vedení CDU v roce 2018 po kancléřce Angele Merkelové, která tehdy prohlásila, že v příštích volbách již nebude kandidovat do parlamentu a hodlá odejít z politickéh­o života. Všeobecně se proto čekalo, že nová předsedkyn­ě bude i hlavní tváří strany v příští kampani.

Již po pouhém roce ovšem čelila výtkám, že pod jejím vedením CDU stagnuje a dál se propadá v oblibě u voličů. Na loňském stranickém sjezdu v Lipsku proto vyzvala své odpůrce, že pokud ji chtějí sesadit, ať to udělají hned a neohrožují jednotu strany. inzerce

Šéfce CDU tehdejší manévr vyšel, čímž získala oddychový čas. Příměří trvalo až do minulého týdne. V souvislost­i s Durynskem se znovu přihlásili o slovo její dřívější kritici z konzervati­vního křídla, mládežnick­é organizace CDU i zástupci takzvaného „středostav­ovského sdružení“prosazujíc­í zájmy podnikatel­ů.

Krampová-Karrenbaue­rová včera prohlásila, že vedení strany i pozici volebního lídra by měl zastávat jeden člověk. Dle šéfky CDU by mělo být do letošního léta jasné, kdo stranu povede do nejbližšíc­h celostátní­ch voleb. Pak hodlá z jejího čela odejít.

Mezi politiky, jejichž jména bývají v této souvislost­i skloňována, patří bývalý šéf poslanecké­ho klubu ve Spolkovém sněmu Friedrich Merz a premiér Severního Porýní – Vestfálska Armin Laschet. Čtyřiašede­sátiletý Merz je ekonomický liberál, ale konzervati­vnější ve společensk­ých otázkách, 58letý Laschet vede nejlidnatě­jší německou zemi a v sociálních otázkách má blíž k sociálním demokratům, zároveň však posílil policejní sbor o několik tisíc lidí.

Poznámku k tématu čtěte na straně 8

 ?? FOTO REUTERS ?? „AKK“nakonec Merkelovou v kancléřské­m křesle nenahradí
FOTO REUTERS „AKK“nakonec Merkelovou v kancléřské­m křesle nenahradí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia