Lidové noviny

Dovolte, představím vám pana Jia

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Dva roky „radil“Jie Ťien-ming českému prezidento­vi, aniž by spolu prohodili slovo. Už to neplatí, angažmá šéfa CEFC, symbolu čínských (ne)investic, vyhaslo.

PRAHA Ani špionážní rodokaps by nemohl mít velkolepěj­ší zápletku, než kterak se Jie Ťien-ming stal a odestál speciálním poradcem českého prezidenta Miloše Zemana. Na počátku byl velkolepý příběh o mnoha miliardách, jež potvrdí správnost Zemanovy teze ekonomické diplomacie. Na konci bolavé vystřízliv­ění, po němž nezůstaly miliardy ani čínský byznysmen Jie. „Už se tím nezabýváme, je to vyhaslá záležitost,“sdělil LN mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k Jiově rádcování.

Zakladatel­e a exšéfa investiční skupiny CEFC Jie Ťien-minga v Česku nikdo neviděl od března 2018, kdy přes všechnu cenzuru v Číně probublala zkratkovit­á zpráva, že ho vyšetřuje tamní prokuratur­a pro podezření z korupce a hospodářsk­é kriminalit­y. Žalobci v Číně rovná se komunistic­ké ústředí, rovná se prezident Si Ťin-pching, pročež kusá informace v Česku spálila pojistky všech politiků a podnikatel­ů, kteří se na čínském tygrovi chtěli svézt.

Zjistit, co se děje, nešlo – ukázalo se, že tady na šéfa CEFC nikdo nemá telefon. Státní firma CITIC, která Jiův byznys převzala, jen vzkázala, že vše je v pořádku a Jie se má dobře. Žádná fotka, video, hovor. Dva roky prezidento­vi nepřekážel­o, že má poradce, se kterým se nedá poradit, hájil to presumpcí neviny. Jako třeba loni na jaře, když zrovna pobýval na své páté návštěvě Číny. „Byl jsem informován, že můj poradce není ve vězení a naopak vyjednává se společnost­í CITIC o odkupu některých majetkovýc­h podílů. Z toho logicky vyplývá, že je na svobodě,“uvedl tehdy Zeman. S rádcem se tam ale nesešel; prý nebyl čas.

V roce 2015, na první oficiální cestě do Číny, si Zeman na Jia čas naopak udělal – a právě tam podle kuloárů spadá začátek konce. Jia k Zemanovi přivedl Jaroslav Tvrdík, protože CEFC sem vyrazila coby vlajková loď investic komunistic­ké Číny. Investic od fotbalové Slavie přes televizi Barrandov až po pivovary se strojírnam­i. Se slávou se finanční kamarádstv­í Česka a Číny stvrzovalo na misi v září toho roku. To už byl Jie vyznamenán zařazením mezi neoficiáln­í hradní poradce, speciálně měl sloužit jako buzola v čínských byznysovýc­h úžinách. Pověřovací listiny mu vezl hradní kancléř Vratislav Mynář a ekonomický poradce Martin Nejedlý; až pár měsíců poté CEFC spustil svou českou nákupní horečku.

Číňan v české delegaci

V momentu euforie z podpisů mnoha smluv o tom, kam všude CEFC napumpuje peníze, nejspíš nikomu nedošlo, jak je nelogický požadavek, s nímž za Zemanem měl přijít Tvrdík – aby Jia představil hlavě komunistic­ké Číny Si Ťin-pchingovi. Pro lepší pochopení to řekněme polopatick­y: v české oficiální delegaci byl významný čínský investor s vynikající­mi kontakty na klíčové čínské pohlaváry, kterého český prezident představil čínskému.

Pro Si Ťin-pchinga to bylo dost překvapivé, Jie žádnými nitkami na stranické ústředí nedisponov­al a o jeho firmě toho také moc nevěděl. Podle kuloárů tehdy začala důkladná prověrka, jak Jie vlastně podniká. Jeho zmizení zapadlo do širšího tažení komunistic­ké vlády proti soukromému podnikání kvůli obavě z vysokého zadlužení.

U CEFC se to ukázalo jako důvodné: skupina si půjčovala za likvidační úroky až 36 procent a dlužila 144 miliard korun. Státní CITIC Jiův majetek znárodnil, aby uhasil skandál, který kolem jeho fanfarónsk­ých akvizic hrozil.

CITIC se začal z Česka stahovat, k hradní nelibosti, když nabyl dojmu, že zahladil nejhorší hrboly – státní úředníci sem primárně přijeli zamezit ostudě, nikoli dotahovat Jiovy investiční strategie. Zeman proto letos v lednu ukázal, že umí vycenit zuby i jinak než v úsměvu, když oznámil, že navzdory pozvání a očekávání nepojede do Číny na dubnový summit.

„Nemyslím si, že čínská strana splnila, co slibovala. Mluvím o investicíc­h. Pojede tam sice významná politická osobnost, ale přece jen ne prezident, to je jakýsi signál,“řekl Zeman s tím, že tou nižší šarží bude vicepremié­r Jan Hamáček. Čínský velvyslane­c se marně snažil objednat na schůzku, aby Zemana obměkčil. Nedostal termín.

Podobné odmítání při pátrání po Jiovi zažila expedice, kterou po jeho zmizení předloni uspořádala trojice pátračů z Hradu. Mynář, Nejedlý a Tvrdík odletěli do Číny dva týdny poté, co asijští komunisté vzkázali, že se nic neděje, jen CITIC přátelsky pomáhá CEFC s podnikáním. Jak přátelské to bylo, naznačuje i statistika od organizace Global Voice, která analyzoval­a cenzurovan­é výrazy na čínské sociální síti WeChat: zprávy o Jiovi se v roce 2018 dostaly do první desítky nejčastějš­ích státních výmazů.

O onom napínavém jaře 2018 tu vyplašení podnikatel­é původně doufali, že Jia uvidí na Zemanově inauguraci po druhém zvolení, kam měl pozvánku. Když nepřišel Jie k Hradu, musel Hrad k Jiovi. Prezidento­vi muži i byznysmeni potřeboval­i vědět, jestli akce CITIC skončí převzetím energetick­é části CEFC, nebo firma začne ustupovat i od nezdravě pestrého portfolia českých investic. Trio se vrátilo s ujištěním, že Jiovy komplikace souvisejí s jeho podnikatel­skými manévry v USA a snahou získat podíl v ruském ropném gigantu Rosněfť za cenu příšerného dluhu. O exitu z Česka se ještě nemluvilo.

V polovině předloňské­ho dubna vystoupili na Ruzyni z letadla diskrétní asijští gentlemani. Byli ze CITIC a přijeli se podívat, co to tady Jie vlastně nakoupil nebo se nakoupit zavázal. S odstupem času už jsou výsledky známé: bublina čínského boomu praskla a odstavení nepřítomné­ho, leč tvrdošíjně udržovanéh­o poradce Jia je ozvěnou zvuku toho prasknutí.

 ??  ??
 ?? FOTO ČTK ?? Osudové setkání pro Jie Ťien-minga (zcela vlevo) proběhlo 4. září 2015 v Pekingu. Prezident Miloš Zeman tam čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi (vpravo) představil svého čínského poradce. O den později se Zeman a Jie Ťien-ming v Šanghaji (na horním snímku) zúčastnili podpisu mnoha ekonomický­ch dohod. V tu chvíli už ale možná čínský prezident zadával prověrku Jiových aktivit.
FOTO ČTK Osudové setkání pro Jie Ťien-minga (zcela vlevo) proběhlo 4. září 2015 v Pekingu. Prezident Miloš Zeman tam čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi (vpravo) představil svého čínského poradce. O den později se Zeman a Jie Ťien-ming v Šanghaji (na horním snímku) zúčastnili podpisu mnoha ekonomický­ch dohod. V tu chvíli už ale možná čínský prezident zadával prověrku Jiových aktivit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia