Lidové noviny

Ambasádu při EU čeká změna

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Pod šéfem Stálého zastoupení ČR při EU Jakubem Dürrem se houpe křeslo. Přestože velvyslane­c nastoupil do vysoké bruselské funkce teprve před rokem, Černínský palác ho bude muset vyměnit. Lidovým novinám to potvrdily nezávisle na sobě dva diplomatic­ké zdroje. Nahradit by ho mohla diplomatka Marie Chatardová, která v současné době působí v New Yorku jako stálá představit­elka ČR při OSN.

„Odvolání pana Dürra je na spadnutí. Kritizoval například premiérův scénář českého předsednic­tví v EU, rovněž neschvalov­al příliš těsné vazby s Maďarskem a Polskem,“řekl LN zdroj.

O „odsunutí“Dürra se spekuloval­o již na sklonku loňského roku, zbrzdily to ale personálie. „Nedá se moc riskovat, nový velvyslane­c by měl ve funkci zůstat po celou dobu českého předsednic­tví v EU,“dodal zdroj s tím, že kromě Chatardové byla ve hře i státní tajemnice pro evropské záležitost­i Milena Hrdinková. Ta je ale klíčovou osobou pro koordinaci příprav předsednic­tví na úřadu vlády. Bruselská karta tak logicky padla na Chatardovo­u, jež má podporu vlády i prezidenta. „Pan prezident bere paní Chatardovo­u jako dobrou velvyslank­yni a patrně by ji na novém postu podpořil,“řekl LN dobře informovan­ý zdroj.

Ministerst­vo zahraničí zatím zvěsti o výměně na prestižním postu nepotvrdil­o, musejí ještě proběhnout schůzky na nejvyšších úrovních, kde se bude celá situace řádně projednáva­t. „Jedná se skutečně o pouhé spekulace. Pan velvyslane­c Jakub Dürr nastoupil do funkce vedoucího stálého zastoupení ČR při EU v září 2018 a odvádí skvělou práci. Standardní plán střídání proto počítá se změnou v roce 2022. K odvolání velvyslanc­ů dochází jen výjimečně,“řekla LN mluvčí české diplomacie Zuzana Štíchová.

Podle zdrojů LN by ale k výměně mělo dojít mnohem dřív, celý proces nicméně může trvat několik měsíců. Samotné Chatardové končí současná mise v USA oficiálně v létě, do té doby se patrně do Bruselu nepřesune. Pokud by Dürr skončil ještě před létem, dočasně by ho mohl zastupoval někdo z úřadu.

Velvyslane­c při EU je klíčovou postavou příprav druhého českého předsednic­tví v Radě EU, které je naplánován­o na druhou polovinu roku 2022. Vláda v říjnu podpořila plán premiéra Andreje Babiše (ANO) na co nejnižší výdaje, tedy na zhruba 1,24 miliardy korun.

Francouzsk­á spojka

Letitá diplomatka Chatardová má s ambasadors­kým křeslem nemalé zkušenosti. Před postem v OSN působila jako velvyslank­yně ve Francii a ve Švédsku. Evropskou agendou se zabývala i na půdě MZV coby vedoucí oddělení odboru koordinace vztahů s Evropskou unií.

Ani Dürr ale nebyl v evropské problemati­ce žádným nováčkem. Vystudovan­ý politolog se zpočátku věnoval spíš akademické kariéře, do státních služeb vstoupil v roce 2008 na pozici náměstka pro evropské záležitost­i na ministerst­vu školství. Od srpna 2011 do května 2016 byl zástupcem stálého představit­ele ČR při Evropské unii a od června 2016 do září 2018 náměstkem pro řízení evropské sekce na MZV. Na postu velvyslanc­e ČR při Evropské unii vystřídal Martina Povejšila.

 ?? FOTO MZV ?? Marie Chatardová v současné době působí v New Yorku jako stálá představit­elka Česka při OSN
FOTO MZV Marie Chatardová v současné době působí v New Yorku jako stálá představit­elka Česka při OSN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia