Lidové noviny

Sabine odnášela střechy, orkán to ale nebyl

-

PRAHA Bouře Sabine, kterou provázel mimořádně silný vítr, dorazila včera i do Česka. Vyžádala si dokonce i lidský život, když kvůli stromu spadlému na silnici zemřel při dopravní nehodě na Sokolovsku muž. Spadlé stromy několik lidí také zranily, například cizinku v rekreační oblasti u Doks na Českolipsk­u nebo patnáctile­tého chlapce a o rok mladší dívku v pražských Klánovicíc­h.

Popadané stromy na řadě míst po celé zemi uzavřely silnice a železniční tratě, vítr ovlivnil i leteckou dopravu. Poničil také stovky střech. Energetici vyhlásili v několika krajích kalamitní stav, bez elektřiny byly statisíce domácností. Preventivn­ě byly uzavřeny některé školy, parky, hřbitovy či zoologické zahrady.

I když v noci na Sněžce dosáhla rychlost větru v nárazu 184 kilometrů v hodině, neměl vítr spojený s tlakovou níží Sabine v Česku sílu orkánu. To by musel vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině. Nejvyšší náraz větru na Sněžce zaznamenal­i meteorolog­ové hned po půlnoci. I když hodinu po poledni přestala platit výstraha na silný vítr s extrémním stupněm nebezpečí, odpoledne některé regiony zasáhla druhá vlna vichřice.

Česká pošta musela kvůli přerušení dodávek elektrické­ho proudu omezit provoz u zhruba stovky z 3200 poboček. S výpadky energie se potýkaly i desítky základnový­ch stanic mobilních operátorů.

Silný vítr také komplikova­l situaci na železnici, bouře zasáhla 112 tratí, na nichž musel být zastaven provoz. V lesích státního podniku Lesy ČR podle předběžnýc­h odhadů orkán Sabine poničil asi milion metrů krychlovýc­h dřeva.

Bouře, která se v neděli a v noci na včerejšek prohnala Evropou, si na kontinentu vyžádala nejméně pět lidských životů, a to v Británii, Slovinsku, Švédsku a Polsku. Orkán, který Němci nazývají Sabine a Britové Ciara, místy dosahoval rychlosti až 180 kilometrů za hodinu.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA, PETR LUNKDÁK A SDH ??
FOTO MAFRA - MICHAL ŠULA, PETR LUNKDÁK A SDH
 ??  ?? Sabine brala střechy. Připravila o ni i kladenskou restauraci (nahoře). Vichru podléhaly stromy: dolní snímky jsou ze Stanovic na Karlovarsk­u a centra Českých Budějovic.
Sabine brala střechy. Připravila o ni i kladenskou restauraci (nahoře). Vichru podléhaly stromy: dolní snímky jsou ze Stanovic na Karlovarsk­u a centra Českých Budějovic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia