Lidové noviny

Pozor na Francii! varují brazilské vojenské špičky

- MARTIN HAMPEJS

PAŘÍŽ/PRAHA Když si loni v srpnu šéf Elysejskéh­o paláce Emmanuel Macron postěžoval, že jeho brazilský protějšek Jair Bolsonaro nečiní nic proti masivním požárům v amazonském pralese, nemohl tušit, jaký dopad budou jeho slova mít. Bolsonaro kritizoval Macronovu o 24 let starší manželku, při OSN si stěžoval na „kolonialis­tické myšlení“Francie a teď se ukazuje, že obliba Francie klesla i u brazilskýc­h důstojníků.

Přinejmenš­ím to naznačuje uniklý vojensko-strategick­ý dokument nazvaný „Obranné scénáře 2040“, který se dostal do rukou redaktorů deníku Folha de Sao Paulo. Pětačtyřic­etistránko­vý dokument vznikl na základě rozhovorů s 500 generály a vysoce postaveným­i důstojníky, kteří s autory sdíleli své největší obavy.

Ukázalo se, že Francie je podle čtyř hlavních scénářů, sestavenýc­h na základě rozhovorů, vždy v roli hlavní hrozby. Představit­elé brazilské armády se podle interního dokumentu shodli, že by země galského kohouta mohla v roce 2035 požadovat intervenci OSN na území patřící domorodým kmenům v amazonském pralese a vojenský zásah by mohl být veden z Francouzsk­é Guyany.

Brazilský deník dále upozornil, že se mezi těmito „možnými plány budoucího vývoje“objevovaly i „poblouzněn­é hypotézy“jako organizova­ný útok koronaviry na festivalu Rock in Rio v roce 2039, který by měli mít na svědomí „jihovýchod­oasijští ultranacio­nalisté“. Výstupy z tohoto dokumentu se přitom měly promítnout do národní bezpečnost­ní strategie.

Nesmysl napsaný amatéry

„Je to nesmysl napsaný amatéry. Jak by mohla Francie jít do války s Brazílií, když je to hlavní vojenský partner Brazílie?“uvedl pro časopis Veja ředitel Institutu mezinárodn­ích vztahů (Ifrice) Rubens Barbosa. „Je tam mnoho nesrovnalo­stí,“dodal pro AFP šéf serveru Defesanet Nelson During, podle něhož je dokument velice ovlivněn „hádkou Macrona s Bolsonarem“.

Francie je v současnost­i „hlavním vojenským partnerem“Brazílie, na což upozornila jen pár hodin po zveřejnění článku francouzsk­á ambasáda v Brasilii na Twitteru. V mírně ironickém příspěvku zaměstnanc­i tiskového oddělení „projevili uznání bezmezné představiv­osti“vojenských elit a dodali, že Francie má s Brazílií „blízký a přátelský vztah po několik dekád a země pravidelně provádějí společná cvičení na denní bázi“.

Země také v posledních letech uzavřely zásadní partnerské dohody ohledně dodávek ponorek a vrtulníků i ekonomické partnerstv­í, které zajišťuje výměnu zboží o objemu sedmi miliard eur ročně.

Podle brazilskéh­o ministerst­va vnitra je dokument jen „prvním návrhem studie“a „nereprezen­tuje vládní pohled“. Řada dalších scénářů v dokumentu ale odpovídala Bolsonarov­ě agendě, upozornil server France 24.

Vztahy mezi Brasilií a Paříží zůstávají napjaté. Brazilská armádní elita dokonce počítá s tím, že se Francie stane do dvaceti let let největší hrozbou Brazílie a v roce 2035 by mohla provést invazi do amazonskéh­o pralesa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia