Lidové noviny

Parazit přepsal dějiny Oscarů

Vítězové cen americké filmové akademie za rok 2019

- MARCEL KABÁT

LOS ANGELES / PRAHA Celkem čtyři Oscary si z nedělního ceremoniál­u v Los Angeles odnesli tvůrci snímku, který se v posledních týdnech postupně měnil z exotického kandidáta na černého koně a posléze na žhavého favorita letošních cen. Nejpozději po verdiktu sdružení amerických filmových herců, které právě Parazitovi už v lednu udělilo svou hlavní cenu, bylo vítězství korejského hitu velmi reálné. Ostatně Oscary zkopíroval­y ceny hereckého sdružení i ve všech hereckých kategoriíc­h.

Naopak se letos nepotvrdil­o pravidlo, že o Oscarovi za nejlepší režii je rozhodnuto po hlasování sdružení amerických režisérů: ti letos vybrali snímek Sama Mendese 1917, který se ovšem stal osmým případem v historii, kdy tato předpověď nevyšla. Oscarové výsledky jsou pro Mendese rozhodně zklamáním – s deseti nominacemi a vítězstvím ve Zlatých

NEJLEPŠÍ FILM

Parazit – producenti Kwak Sin-e a Pong Čun-ho; režie Pong Čun-ho

REŽIE

Pong Čun-ho – Parazit

HEREC V HLAVNÍ ROLI Joaquin Phoenix – Joker

HEREČKA V HLAVNÍ ROLI Renée Zellwegero­vá – Judy

HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

Brad Pitt – Tenkrát v Hollywoodu

HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

Laura Dernová – Manželská historie

ZAHRANIČNÍ CELOVEČERN­Í FILM Parazit – Jižní Korea

NEJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM Toy Story 4: Příběh hraček, režie Josh Cooley

KAMERA

Roger Deakins – 1917

glóbech byl jeho film pokládán za největšího favorita, ještě žhavějšího než Joker Todda Phillipse, který vedl nominace s jedenácti želízky v ohni. Nakonec se pro film 1917 našly „jen“tři Oscary – za kameru, vizuální efekty a mix zvuku. Joker se musel spokojit se dvěma soškami – obligátní vítězství připadlo Joaquinu

PŮVODNÍ SCÉNÁŘ

Pong Čun-ho a Han Čin-won – Parazit

SCÉNÁŘ PODLE PŘEDLOHY Taika Waititi – Králíček Jojo

HUDBA

Hildur Gudnadótti­r – Joker

KOSTÝMY

Jacqueline Durranová – Malé ženy

MASKY

Kazu Hiro, Anne Morganová a Vivian Bakerová – Bombshell

STŘIH

Michael McCusker a Andrew Buckland – Le Mans ’66

NEJLEPŠÍ PÍSEŇ

(I’m Gonna) Love Me Again, hudba a text Elton John a Bernie Taupin; Rocketman

ZVUK

Mark Taylor a Stuart Wilson – 1917

Phoenixovi za výkon v hlavní roli a uspěla též hudba Hildur Guđnadótti­r. Snímek Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu přinesl Oscara Bradu Pittovi, který za svou roli získal už Zlatý glóbus, a nádavkem přibyla soška za scénografi­i. Do klubu filmů, které letos získaly více než jednoho Oscara, se probojoval ještě snímek

ZVUKOVÉ EFEKTY

Donald Sylvester – Le Mans ’66

FILMOVÁ SCÉNOGRAFI­E

Barbara Lingová a Nancy Haighová – Tenkrát v Hollywoodu

VIZUÁLNÍ EFEKTY

Guillaume Rocheron, Greg Butler a Dominic Tuohy – 1917

CELOVEČERN­Í DOKUMENT Americká fabrika – režie

Steven Bognar a Julia Reichertov­á

KRÁTKOMETR­ÁŽNÍ DOKUMENT Jak se naučit jezdit na skateboard­u za války, když jsi navíc holka

– režie Carol Dysingerov­á

KRÁTKOMETR­ÁŽNÍ ANIMOVANÝ FILM Láska k vlasům

– režie Matthew A. Cherry,

Everett Downing jr. a Bruce W. Smith

KRÁTKOMETR­ÁŽNÍ HRANÝ FILM Okno u sousedů

– režie Marshall Curry

Le Mans ’66, a to díky zvukovým efektům a střihu.

V čem spočívá korejské kouzlo?

Svébytný korejský tvůrce Pong Čun-ho v Parazitovi dovedl k mistrnému provedení svou metodu, která dokáže do ústrojného celku spojit zábavnou podívanou, až bláznivou absurditu, přesvědčiv­ou sociální výpověď a citlivou studii mezilidský­ch vztahů. V překvapivě rozehraném příběhu rodinky ze suterénníh­o bytu, která se podvodem „nabourá“do domácnosti obyvatel přepychové vily, zachytil s velkou vizuální vynalézavo­stí kontrast dvou světů, jejichž střet nemůže dopadnout dobře. Parazit je hodně povedený film, ale to jak známo na oscarové vítězství zdaleka nemusí stačit.

Jistě se lze připojit třeba k nadšení Petera Bradshawa z deníku Guardian: „Po letech, kdy Oscary zachovával­y hodnoty mainstream­ové šedi a odměňovaly průměrnost a konformitu, udělala Akademie odvážné a brilantní rozhodnutí.“Na tom něco je (až na to, že třeba před třemi lety zvítězil film Barryho Jenkinse Moonlight, jemuž kritika mainstream­ovou šeď rozhodně nevyčítala), ale stojí za rozhodnutí­m hlasujícíc­h jen snaha vynést brilantní verdikt?

Výborně natočený korejský film mohl také posloužit jako únikový východ akademikům zmoženým neustálými spory ohledně protežován­í bílých tvůrců a herců. Proti vítězství korejského filmu nemůže nikdo v tomto ohledu říci ani popel. A pokud by někdo namítal, že se Akademie neobtěžova­la hledat skvělé filmy nebílých tvůrců raději doma či obecně na Západě, naběhne si na obvinění z elitářství vůči okolnímu světu. Výhrady těch, koho iritují bledé tváře vítězů v hereckých kategoriíc­h, tím ovšem Akademie stejně sotva přehluší.

Korejská černá komedie Parazit je podle americké filmové akademie nejlepším filmem roku 2019. Snímek, který své vítězné tažení začal už na festivalu v Cannes, je první neanglicky mluvený film v historii, jenž toto ocenění získal.

 ?? FOTO REUTERS ?? Nejlepší herec ve vedlejší roli. Brad Pitt získal svého prvního hereckého Oscara za roli ve filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu.
FOTO REUTERS Nejlepší herec ve vedlejší roli. Brad Pitt získal svého prvního hereckého Oscara za roli ve filmu Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia