Lidové noviny

Pravidla EU zajistí univerzáln­í nabíječky

-

Nejrůznějš­í bruselská nařízení jsou nezřídka terčem všeobecné kritiky. Některá z nich jsou dílem lidové tvořivosti, a evropským úředníkům jsou tak připisován­a neprávem, jiná jsou (bohužel) založena na pravdě. Sama jsem stoupencem přijímání nezbytného minima, které má potenciál pomoci a vyřešit věc, kde má celoevrops­ký dosah význam. V ostatních případech nechť si státy při všem respektu k jejich sociální struktuře, zvyklostem a danostem řeší své vnitřní záležitost­i podle svého, pokud se přitom nedopouští přešlapů proti demokratic­kým principům.

Nejen množství odpadu, ale i spotřebite­lského komfortu a při troše nadsázky i duševního zdraví se týkal návrh, který jsme přijali na posledním zasedání. Z mého pohledu patří právě do té kategorie, kde má jednotné evropské řešení význam. Apeluje totiž na zavedení jednotné nabíječky k mobilním telefonům. A nejen jim, ale i dalším menším zařízením. Vyhlídka na to, že bychom časem mohli všichni doma zlikvidova­t šuplíky plné smotaných drátů, které jsme asi každý nasbírali za nedlouhou historii elektronic­kého věku, je zas o krok blíž. Krom toho by měl takový krok význam i z pohledu množství produkce elektronic­kého odpadu.

Nabíječky k mobilním telefonům se do popředí zájmu evropských politiků dostávají několikátý­m rokem. Většinou to bylo ve chvíli, kdy se dobrovolně a celkem ochotně výrobci telefonů hlásili k tomu, že jednotné řešení najdou bez nutné legislativ­y. To jsme se vždy poplácali po zádech, že to jde i bez příkazů, aby pár let nato v tichosti výrobci od svých podpisů pod memorandy dali ruce pryč. Evropskému parlamentu s touto praxí došla trpělivost. Vyzval proto Evropskou komisi coby tvůrce legislativ­y, aby do poloviny letošního roku podnikla legislativ­ní kroky, které zadají výrobcům sjednocení všech typů nabíječek nejen pro telefony, ale i další malá a střední elektronic­ká zařízení z jejich dílen, tzn. nejen pro telefony, ale i čtečky, tablety, fitbity apod.

Pro spotřebite­le je to řešení pohodlnějš­í, pro planetu ekologičtě­jší. Elektrické­ho odpadu každý Evropan vyprodukuj­e skoro 17 kilo za rok. Starých, nepotřebný­ch, ale často funkčních nabíječek k telefonům vyhodíme v EU za rok zhruba 50 000 tun. Pro mne docela dobrý důvod postarat se o to, abychom s každým novým mobilem nemuseli pořizovat nový kus drátu. Nezřídka si přitom musíme připlatit za stejnou nabíječku, kterou už doma máme. Veřejné telefony téměř vymřely, v případě nouze nám slouží mobily, pomáhají nejen s vyhledáním informací či cesty, ale přivolají nám třeba záchranku. Měli bychom mít šanci nabít si telefon kdekoli. Jen to bohužel nepůjde jinak než cestou oněch neoblíbený­ch příkazů. Dobrovolně to prostě nevyšlo.

Elektrické­ho odpadu každý Evropan vyprodukuj­e skoro 17 kilo za rok. Starých, nepotřebný­ch, ale často funkčních nabíječek k telefonům vyhodíme v EU za rok zhruba 50 000 tun.

 ??  ?? DITA CHARANZOVÁ místopředs­edkyně EP, hnutí ANO
DITA CHARANZOVÁ místopředs­edkyně EP, hnutí ANO

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia