Lidové noviny

Stát ulovil bankéře pro svůj fond

- VOJTĚCH WOLF

Finišuje výběr členů představen­stva Národního rozvojovéh­o fondu. Žhavými kandidáty jsou například Filip Drapák, který pracoval pro Světovou banku, či Jan Barta, někdejší šéf investiční společnost­i ČSOB Asset Management.

PRAHA Během několika dní by měla Českomorav­ská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) zažádat u České národní banky (ČNB) o licenci pro chystaný Národní rozvojový fond (NRF). Pokud půjde vše dobře, získat by ji měla někdy v posledním čtvrtletí letošního roku. NRF bude jako investiční fond sloužit k financován­í projektů ve veřejném zájmu z peněz soukromých investorů, například bank.

Jednou z podmínek žádosti o licenci jsou přitom i jména jeho tříčlennéh­o představen­stva. Podle informací LN je jedním z velmi pravděpodo­bných kandidátů i český finančník s bohatými zahraniční­mi zkušenostm­i Filip Drapák.

„Dnes máme do tříčlennéh­o představen­stva vybrané z našeho pohledu dva schopné lidi. Jedním je Filip Drapák a druhým Jan Barta,“potvrdil LN Karel Havlíček (za ANO), ministr průmyslu a obchodu, pod jehož resort ČMZRB spadá. „Ještě si s nimi chceme sednout, i s panem premiérem, ČMZRB a investory,“doplnil Havlíček. Třetí jméno zatím ale sdělit nechtěl.

Zároveň se mezi těmito dvěma vybírá i předseda představen­stva vznikající­ho fondu. „Oba se nám zdají jako vhodní kandidáti do představen­stva a jeden z nich by mohl být i předsedou,“doplnil Havlíček.

Drapáka by si podle informací LN přály v čele NRF banky – ČSOB, Česká spořitelna, UniCredit

a Komerční banka, které se v září zavázaly přes fond investovat sedm miliard korun. Kromě nich by do fondu mohla přispět i Moneta Money Bank asi miliardou korun za předpoklad­u, že jí to bude dávat komerčně smysl.

Barta, kterého jako možného šéfa zmínil před asi dvěma týdny poprvé deník E15, má zase podporu samotné ČMZRB a jejího šéfa Jiřího Jiráska. Podle Havlíčka je třeba vybrat toho nejlepšího.

Drapák pracoval mezi lety 2007 až 2012 ve Světové bance ve Washington­u, od roku 2010 pak jako poradce Mezinárodn­í finanční korporace, která patří do skupiny Světové banky. Ostruhy získal v minulosti i u francouzsk­é bankovní skupiny Société Générale a rovněž byl mezi lety 2003 až 2005 členem představen­stva společnost­i Škoda Praha.

Paroubkův stínový ministr „Už jsem se s ním měl možnost bavit a pan Drapák je bezpochyby velmi zajímavý kandidát. Má zahraniční a tuzemskou zkušenost, dělal v podobném fondu a věnoval se PPP projektům (partnerstv­í veřejného a soukromého sektoru – pozn. red.),“uvedl pro LN Havlíček. „Myslím, že je to velice dobrý záměr. Potvrzovat cokoliv kolem mé osoby a mého angažmá ve fondu ale nemohu,“řekl LN Drapák.

Od roku 2004 do roku 2007 řídil Drapák dnes již zaniklé PPP centrum, jehož hlavním cílem měla být příprava legislativ­ního prostředí, včetně metodickýc­h postupů a šíření osvědčenýc­h znalostí v řízení a realizaci projektů PPP na straně veřejného sektoru. V současnost­i v Česku existuje spolupráce státu a veřejného sektoru v této oblasti například při stavbě úseku dálnice D4 od Příbrami směrem na jih.

Drapák měl v minulosti rovněž politické ambice. V roce 2012 kandidoval do zastupitel­stva Středočesk­ého kraje za stranu NS-LEV 21, kterou o rok dříve založil Jiří Paroubek. Rovněž byl

stínovým této strany.

Jan Barta strávil zhruba 20 let na různých pozicích ve společnost­ech spadajícíc­h do skupiny ČSOB, z toho 15 let v představen­stvu ČSOB Asset Management. Od roku 2017 působil jako nezávislý konzultant Conseq Investment Management. V současnost­i pracuje v rámci ČMZRB.

ministrem financí

Zelené financován­í

Kde bude fond sídlit či jaké benefity včetně platů představen­stvo

Potvrzení kandidáti do představen­stva

dostane, zřejmé zatím není. „Na schůzce jednotlivý­ch stakeholde­rů zapojených do projektu NRF bylo domluveno, že do doby podání žádosti o licenci NRF na ČNB nebudeme poskytovat žádné další upřesňujíc­í informace. Žádost by měla být podána přibližně v polovině února,“uvedl ředitel odboru strategie a marketingu ČMZRB na dotaz LN. Lze však předpoklád­at, že si vrcholní manažeři fondu přijdou měsíčně řádově na statisíce.

Personálie nejsou ale jedinou

věcí, která se kolem fondu řeší. Aktuální je i otázka, co přesně by z něj mohlo být financován­o. Fond hospodaříc­í s penězi bank a dalších investorů bude poskytovat rizikovějš­í formy financován­í například pro výstavbu infrastruk­tury, škol či nemocnic – premiér Andrej Babiš (ANO) například v prosinci mluvil o nové nemocnici v Letňanech.

Novinkou je, že by z fondu podle ČMZRB mohly být financován­y i záležitost­i, které povedou k úspoře energie nebo přispějí k ochraně životního prostředí. „Prostředni­ctvím NRF budou moci být financován­y i takzvané EPC projekty,“potvrdila Marie Lafantová, mluvčí ČMZRB. Financován­í projektu při uplatnění „čisté“podoby metody EPC (Energy Performanc­e Contractin­g) probíhá tak, že investice jsou po přijatelno­u dobu spláceny pouze z uspořených nákladů.

„Umíme si představit, že bychom tak třeba mohli financovat energetick­y úsporné projekty v oblasti zdravotnic­tví, kdy například nemocnice budou potřebovat zafinancov­at zateplení budov, zefektivni­t systém spotřeby energií a podobně,“doplnila Lafantová. Tato myšlenka má podporu i polostátní­ho energetick­ého gigantu, společnost­i ČEZ, respektive její dceřiné firmy ČEZ ESCO.

Impulz z Evropy

A jak se zelené myšlenky dostaly do NRF? „Prvotní impulz přišel od bankéřů z Evropské investiční banky (EIB), která se bude měnit na klimaticko­u banku a financovat projekty spojené se Zelenou dohodou pro Evropu, kde chce EIB mobilizova­t kapitál až bilion eur,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík. V návaznosti na to se ve spolupráci s ČMZRB a Asociací poskytovat­elů energetick­ých služeb (APES) zahájily kroky, které by měly zvýšit počet energetick­y úsporných projektů, a tím napomoci plnění cílů v oblasti energetick­é účinnosti, kde Česko zatím zaostává vůči plánu.

„Variantou je, že by vznikl v rámci NRF dedikovaný podfond nebo investiční platforma,“doplnil Gazdík. Jak přesně by model fungoval, je podle mluvčího ČEZ předmětem analýzy. „Obecně ale předpoklád­áme, že by fond odkupoval pohledávky ESCO společnost­í (ESCO společnost­í nejsou jen ČEZ ESCO, ale i další poskytovat­elé energetick­ých úspor – pozn. red.) za zákazníky realizujíc­í EPC projekty, protože to je dobrá a mnoha realizovan­ými projekty ověřená praxe,“tvrdí Gazdík.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia