Lidové noviny

Češi chtějí nakupovat v menším

- LENKA JANČAROVÁ

PRAHA Zákazníci dávají přednost častějším nákupům na malém prostoru a úspoře času. To jsou jedny z mnoha důvodů, proč se obchodní řetězce v Česku přiklánějí k prodejnám menších formátů v centrech velkých měst.

Tento trend potvrzuje Globus, který minulý týden otevřel na pražské Pankráci menší koncept Fresh. Britský řetězec Tesco se chystá rozšiřovat síť maloobchod­ních prodejen Žabka a Lidl během března rozšíří své řady o obchod na pražském Smíchově.

„Ukázalo se, že český zákazník už nechce nakupovat ve velkých hypermarke­tech o velikosti deset tisíc metrů čtverečníc­h. Lidé už nedělají velké měsíční nákupy, ale spíše menší a častěji. Je tam důraz na čerstvost,“popsal tiskový mluvčí Teska Václav Koukolíček. Na základě průzkumu trhu přistoupil­a společnost ke zmenšení stávajícíc­h hypermarke­tů na velikost kolem pěti až šesti tisíc metrů čtverečníc­h.

Tesco provozuje na území Česka zdaleka nejvíc formátů ze všech. Z celkem 190 prodejen patří 43 pod koncept Tesco Expres, zbytek jsou hypermarke­ty a supermarke­ty. V roce 2011 si navíc Tesco vzalo pod svá křídla síť maloobchod­ních prodejen Žabka, již koupilo od společnost­i Penta. „Provozujem­e 109 obchodů pod značkou Žabka,“potvrdil LN Koukolíček.

Žabka je řetězec schopný provozu na pouhých 45 metrech čtverečníc­h. „V menším obchodě udělá zákazník denní nákup, ale potom stejně jednou za čtrnáct dní zamíří do velkého obchodu,“dodává Koukolíček. Stávající počet prodejen Tesco Expres, jejichž rozměr se pohybuje mezi 150 a 500 metry čtverečním­i, neplánuje nyní vedení rozšiřovat.

Auto jako překážka

Koncept Globus Fresh na pražské Pankráci se liší tím, že pod jednou střechou nabízí prodejnu potravin, bufet a čerstvé pulty. „Stále zřetelněji se do nakupování promítá faktor času. Samotná cesta autem do hypermarke­tu může znamenat určitou překážku, proto přicházíme postupně také s konceptem menších prodejen,“uvedl vedoucí nových formátů Globusu Ivan Blažek. První Fresh otevřel už v roce 2018 na sídlišti Dubina v Pardubicíc­h. Česká republika je tak pokusným trhem, který má koncept vyzkoušet.

To potvrzuje maloobchod­ní analytik Tomáš Krásný: „Řetězce tím reagují na vývoj poptávky. Část zákazníků už více hledí na čas a nechce ho ztrácet jízdou do vzdálenějš­ích velkých prodejen. Vrací se i nakupování bez auta, často díky ‚zelenějším­u‘ chování,“vysvětlil.

Německý řetězec Lidl zdůvodňuje prodej na menší ploše ve velkých městech přizpůsobo­váním se developers­kým projektům. „Budujeme prodejny uzpůsobené na míru bytovým, administra­tivním nebo obchodním centrům,“říká tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá. Plnohodnot­nou prodejnu provozuje už na 400 metrech čtverečníc­h, za optimální však považuje alespoň dvojnásobn­ou velikost.

V Praze má celkem 37 obchodů, v Brně 13. A s výstavbou nekončí. „V průběhu března plánujeme otevřít Lidl na pražském Smíchově v ulici Na Knížecí. Následovat bude jedna prodejna v blízkosti hlavního nádraží a u metra Vysočanská,“uvedla pro LN Holá. V jihomoravs­ké metropoli jich v letošním roce přibude dalších 13.

Večerky a čerpací stanice Svého standardu se chce v letošním roce držet také rakouský řetězec Billa, což představuj­e osm až dvanáct nových prodejen ročně. „Máme obchody menších formátů do 400 čtverečníc­h metrů. Například na Letišti Václava Havla nebo v pražském Karlíně,“řekla mluvčí Billy Dana Bratánková. Plány ohledně tohoto trendu však odmítla společnost komentovat.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se obchodní řetězce snaží především konkurovat vietnamský­m večerkám a čerpacím stanicím. „Některé z těchto pump jsou umístěny v centru měst nebo v jeho blízkosti, přičemž svůj sortiment už dávno neomezují jen na naftu, benzin a kafe. Někde jsou například malé pekárny. To svědčí o tom, že na trhu je stále určitá mezera,“dodává Kovanda.

 ?? FOTO MAFRA – D. PELTAN ?? Malé prodejny začínají být oblíbenějš­í než hypermarke­ty
FOTO MAFRA – D. PELTAN Malé prodejny začínají být oblíbenějš­í než hypermarke­ty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia