Lidové noviny

Lasickeneo­vé může na hry pomoct jen zázrak

-

MOSKVA Vítězka posledních tří světových šampionátů pod širým nebem a halových mistrovstv­í světa v letech 2014 a 2018 potvrzuje pozici nejlepší světové výškařky současnost­i. O prvním únorovém víkendu skočila Marija Lasickeneo­vá v Moskvě 204 centimetrů a v neděli se rovněž v ruské metropoli na jediný centimetr přiblížila ruskému halovému rekordu Anny Čičerovové.

Od světového halového maxima Švédky Kajsy Bergqvisto­vé ji pak dělí tři centimetry.

V Tokiu by měla být favoritkou na zlato, ale o své účasti pochybuje. „Nemám takřka žádnou šanci, abych mohla v Tokiu závodit. Mám jen minimální šanci být tam jako neutrální atletka,“prohlásila Lasickeneo­vá, která už kvůli ruskému dopingovém­u skandálu přišla o poslední hry v Riu, minulý týden v rozhovoru s japonskou agenturou Kjódó.

Hrozba trestu se nad ní i dalšími ruskými atlety vznáší ze dvou stran. Mohou na ně dopadnout sankce vyplývajíc­í z prosincové­ho rozhodnutí Světové antidoping­ové agentury (WADA), která na čtyři roky vyloučila Rusko z vrcholných světových soutěží s povolením účasti jen prokazatel­ně „čistým“ruským sportovcům.

Tímto verdiktem se po odvolání Ruska bude zabývat sportovní arbitráž CAS. Rusové mají navíc čím dál větší problémy s mezinárodn­í atletickou federací. Od listopadu 2015 je národní svaz v trestu a Světová atletika (WA) s ním loni na podzim přestala jednat kvůli zakrývání dopingovýc­h prohřešků výškaře Danila Lysenka.

Komise pro bezúhonnos­t atletiky (AIU) kvůli novým informacím v lednu doporučila další sankce pro Rusko včetně pozastaven­í povolování statusu „autorizova­ných neutrálníc­h sportovců“(ANA), pod kterým řada ruských atletů včetně Lasickeneo­vé na mezinárodn­í scéně závodí.

To může vést k neúčasti ruských atletů na OH v Tokiu.

„Já dělám maximum, přesto mi může k účasti na hrách pomoct de facto zázrak,“posteskla si 27letá Ruska, která letos suverénně vládne světovým halovým tabulkám.

Lasickeneo­vá dlouhodobě kritizuje vedení ruské atletiky i ruského sportu obecně. „Ruská atletická federace a ministerst­vo sportu nedělají nic pro ochranu čistých sportovců. Za ty čtyři roky se nic nezměnilo. Není fér, že doplácím na pochybení a neprofesio­nalitu jiných,“dodala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia