Lidové noviny

Mobil brzdí vývoj malých školáků

Ministr Plaga: Bavme se o případné regulaci na prvním stupni, s plošným zákazem nesouhlasí­m

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Jedni ho označují za učebnici digitální gramotnost­i, podle druhých by měl zůstal přede dveřmi školy. Nebo alespoň vypnutý na dně aktovky, a to i o přestávce.

Řeč je o mobilu a jeho používání ve školách. Problémem je zejména na prvním stupni, kde nad displejem telefonu tráví přestávky i družinu ti nejmladší školáci.

„Neřízené používání mobilů a tabletů u dětí jakéhokoli­v věku má negativní účinky na jejich mentální výkon a vývoj,“říká profesor lékařské psychologi­e Radek Ptáček. V mladším školním věku navíc klíčí budoucí závislosti, kyberšikan­a, problemati­cké chování i obezita. A tomu všemu telefon napomáhá. „Mobily do školy nepatří. Je to stejné, jako bychom řešili, jestli si tam děti mohou přinést autodráhu nebo domeček pro panenky,“dodal pro LN.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) tyto problémy vnímá, s absolutním zákazem telefonů ve školách ale nesouhlasí. „Nejsem pro plošný zákaz mobilů ve školách. Ale bavme se o tom, jestli na prvním stupni přece jen k regulaci nepřistoup­it. To je dobrá poznámka. Bavme se také o tom, odkdy je namístě mobily využívat jako součást výuky, nikoli jako rušivý element,“řekl LN.

Razantnějš­í „ne“zákazu hlásá Česká školní inspekce (ČSI) – i přes výhrady řady rodičů a učitelů. Z jejího pohledu je telefon osobním majetkem dítěte, jemuž se přístroj nemůže zabavit. Ředitel školy ho sice smí zakázat o výuce, na přestávky je ale krátký.

„Nelze bez relevantní­ch důvodů zakazovat užívání mobilních telefonů o přestávkác­h, ve volných hodinách a podobně, tedy mimo vlastní vzdělávací proces, neboť v tomto čase žáci nemají povinnost se řádně vzdělávat,“uvedl pro LN náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Právě školní inspekce se ředitelé obávají. Jednu základní školu už letos ke zrušení zákazu mobilu o přestávce donutila.

Přestože české ministerst­vo nyní neplánuje plošně mobily ve školách zakázat, některé země k zákonné restrikci již přistoupil­y nebo ji zvažují. Od září 2018 musí nechat veškerou elektronik­u doma či vypnutou v tašce například mladí Francouzi až do věku 16 let. Omezení nastaví i Austrálie, vážně se o tom debatuje v USA, Británii či Skandinávi­i.

Zkušenosti z francouzsk­ých škol jsou přes počáteční spory, které zákaz vyvolal, vesměs pozitivní. Děti se vrátily k osobní komunikaci a pohybu. „Francie nám ukázala, že i legislativ­ní omezení má smysl. Děti by o přestávkác­h měly mezi sebou komunikova­t, svačit, připravova­t se na další hodinu, hrát si, ale bez mobilu,“řekl LN psycholog Filip Jadlovec.

Stejná pravidla platí i na půdě francouzsk­ého lycea v Praze, jež prvním rokem navštěvuje také jedenáctil­etý Lukáš.

„V minulé škole jsme mobily měli povolené a o přestávkác­h i ve družině všichni seděli a koukali na displej. Dokonce tam někteří i natáčeli videa během rvaček. Když jsem přišel na Lycée, zákaz mě vyděsil. Teď jsem za něj rád. O přestávce chodíme ven, hrajeme fotbálek a normálně se bavíme. Je to skvělé,“pochvalova­l si.

O „offline“přestávky stojí i čeští učitelé. Své o tom ví angličtiná­řka Věra Nedvědová, která poznala oba případy. V Kunraticíc­h, kde učila, jsou mobily zakázány na obou stupních již léta. „Se vstupem do areálu děti mobil vypínají. O přestávkác­h si povídají, hrají karty, na chodbách ping-pong, čtou si u knihovniče­k. Když potřebují zavolat, chytí nejbližšíh­o dospělého a dovolí se. Žádný problém,“sdělila LN učitelka.

V současnost­i vyučuje na jiné pražské základní škole, kde jsou mobily povoleny. „Na 99 procent mojí šesté třídy sedí přilepeno ke svému mobilu nebo kouká přes rameno do mobilu cizího. Když jim potřebuji něco říct, mám jistotu, že je, v tomto případě bohužel, všechny najdu na místě. A to mají dvě dvacetimin­utové přestávky, které mají trávit venku na hřišti.“

Ředitelé škol, kteří mají částečnou regulaci ve své moci, často argumentuj­í tím, že kromě České školní inspekce narážejí i na odpor rodičů. Stačí jeden a je snahám konec. „Telefon je drahá záležitost. Když ho někam dítě odloží, co když mu ho někdo ukradne? Rozhodně nejsem pro zákaz,“řekla LN jedna z maminek, paní Lucie.

To paní Gábina byla k regulaci vstřícnějš­í. „Za mě by bylo ideální, kdyby se sebral jen při hodině a po ní by si ho děti mohly vzít. Někdy je potřeba něco aktuálního zavolat či napsat ohledně změny denního programu,“doplnila.

Podle paní Alice mobil do školy nepatří. „Ani omylem. Bere to soustředěn­ost, možnost normálně se bavit se spolužáky, odvádí to pozornost od reality. ZŠ Kladská, kam mi chodil syn, má úplný zákaz od první do deváté třídy v budově školy. A žádný problém nikdy nikdo neměl,“shrnula Alice.

Děti by o přestávkác­h měly mezi sebou komunikova­t, svačit, připravova­t se na další hodinu, hrát si. Ale bez mobilu.

Odpovědnos­t za obsah Používání mobilů ve školách naráží ještě na jeden zásadní problém: odpovědnos­t. Tu za děti přebírá po celou dobu jejich pobytu v zařízení právě škola. Pedagogick­ý dozor musí kvůli bezpečnost­i dětí vědět, co dělají a s kým.

„Bude mít každé dítě s mobilem k ruce pedagogick­ý dozor, aby se ujistil, co na něm dělá? Nebo o přestávkác­h nastolíme plnou anarchii s tím, že za to, co se s dětmi o přestávce děje, škola nenese odpovědnos­t?“nadnesl klinický psycholog Radek Ptáček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia