Lidové noviny

Zeman o náměstí Němcova: „Upatlané čecháčkovs­tví“

- LUBOŠ JIRSA

PRAHA Záměr pražských radních přejmenova­t náměstí Pod Kaštany před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova pobouřil Miloše Zemana.

„Jde jednoznačn­ě o krok politický. Klasický projev malé upatlané čecháčkovs­ké snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem,“citoval pro LN prezidento­va slova jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Prostor před ruským velvyslane­ctvím na první pohled náměstí nepřipomín­á. Jediné, co názvu odpovídá, jsou povalující se kaštany. Ty ale z názvu brzy zmizí. Praha plánuje místo pojmenovat právě po Němcovovi.

„Boris Němcov byl ruský matematik, fyzik, liberální politik a kritik putinovské­ho režimu. 27. 2. 2015 byl zastřelen v centru Moskvy. Při příležitos­ti letošní připomínky jeho smrti bychom chtěli přejmenova­t náměstí Pod Kaštany

před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova,“napsal v neděli na Twitteru pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Podle Ovčáčka mělo náměstí nynější název nepřetržit­ě od roku 1925 – za německé okupace i za komunistů. „Je evidentní, že podporovat­elům návrhu je Boris Němcov úplně ukradený. Moudrý člověk vzdává úctu druhým, falešník jména druhých zneužívá,“tlumočil mluvčí prezidento­vo stanovisko.

Hřib nechápe, co svým vyjádřením Zeman myslí. „Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že bude uděláno vše pro to, aby byli organizáto­ři a vykonavate­lé podlé a cynické vraždy Borise Němcova po zásluze potrestáni,“reagoval pro LN. Už dříve k přejmenová­ní náměstí primátor na Twitteru napsal, že ze strany Prahy nejde o nahodilý rozmar: „Vycházíme z dlouhodobý­ch podnětů občanů a české lidskopráv­ní tradice.“

Přejmenová­ní prosazoval­a delší dobu petice, jejímž iniciátore­m je zastupitel Prahy 4 Petr Kutílek (Zelení). Pro změnu názvu jsou i šéfové koaličních klubů Spojené síly pro Prahu a Praha sobě Jiří Pospíšil a Jan Čižinský.

S průkazy potíže nebudou

Na semaforech se rozsvěcí zelená a auta projíždějí přes náměstí Pod Kaštany. Na dlouhou dobu jediná zajímavějš­í událost, kterou člověk v blízkosti náměstí v Praze 6 pozoruje. Jinak mrtvo a prázdno. Cedule s nápisem „volné pobíhání psů povoleno“působí úsměvně, za celou hodinu přes náměstí prošlo jen pár jedinců, natož aby tam pobíhali psi.

Ruská ambasáda není jedinou budovou u náměstí. Nachází se tam například rezidence belgického velvyslane­ctví. Nikdo v místě nemá hlášen trvalý pobyt. Případné komplikace, které by nastaly s povinností změnit si bydliště v občanských průkazech, tím odpadají. To byl podle Aktuálně.cz také jeden z důvodů, proč oproti minulosti návrh podpořila i místopisná komise.

Rozhodnutí o přejmenová­ní má padnout do dvou týdnů, tak aby se vše stihlo na výročí Němcovovy

vraždy. „Plán je hlasovat o přejmenová­ní 24. 2. Ceremoniál přejmenová­ní 27. 2. stihneme,“odpověděl Hřib na dotaz, zda lze celou záležitost zvládnout.

Vzhledem k tomu, že Boris Němcov byl vicepremié­rem Ruské federace, bude podle Hřiba na událost pozvána také Němcovova dcera, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář a ruský velvyslane­c.

Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenova­li také ve Washington­u, Vilniusu nebo v Kyjevě.

Objednavat­elé vražd neznámí Němcov zastával za prezidenta Borise Jelcina dva roky funkci vicepremié­ra. V tom období v Rusku probíhaly velké ekonomické změny, otevíralo se zahraniční­m investorům, to umožnilo mimo jiné růst moci oligarchů, za což bývá Němcov v Rusku kritizován.

V roce 2010 se Němcov stal jedním z prvních signatářů opoziční kampaně s názvem „Putin musí odejít“. O pět let později byl na moskevském mostě zastřelen, několik dní před demonstrac­í proti hospodářsk­é krizi v zemi a válce na Ukrajině. Vykonavate­le vraždy policisté dopadli, kdo vraždu objednal, se dodnes neví.

Kromě náměstí Borise Němcova by podle Aktuálně.cz mohla v Praze nově vzniknout také promenáda novinářky Anny Politkovsk­é, v Královské oboře ve Stromovce by vedla od Místodržit­elského letohrádku.

I Politkovsk­á kritizoval­a Putina. V den jeho čtyřiapade­sátých narozenin v roce 2006 ji zavraždili. Zatímco hlavní pachatele vraždy poslal soud o osm let později doživotně do vězení, objednavat­el činu dosud není znám, stejně jako u Němcova.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia