Lidové noviny

Babiš pozval šéfa diplomacie USA

Ministr zahraničí Mike Pompeo by se měl v Praze účastnit konference o 5G sítích, v Plzni pak uctít památku amerických vojáků

- IVETA KŘÍŽOVÁ

PRAHA Na návštěvu České republiky by mohl v květnu přijet šéf americké diplomacie Michael Pompeo. Včera ho oficiálně pozval premiér Andrej Babiš (ANO) s odkazem na možnost dalšího prohlubová­ní česko-amerických vztahů. LN to potvrdil diplomatic­ký zdroj. Pompeo by měl v Česku pobývat 5. a 6. května při příležitos­ti 75. výročí osvobození západních Čech americkou armádou.

Ještě před oslavami v Plzni by se měl americký ministr zahraničí zúčastnit pražské mezinárodn­í bezpečnost­ní konference o 5G sítích, která navazuje na loňský úspěšný první ročník. Z něj vzešel dokument zvaný Pražské závěry, který se stal mezinárodn­ě uznávaným rámcem pro zajištění bezpečnost­i nové generace mobilních sítí. Podle diplomatic­kého zdroje měly závěry v USA obrovský úspěch, o čem svědčí i fakt, že Sněmovna reprezenta­ntů USA zákonem letos v lednu vyzvala všechny zúčastněné státy ke zvážení Pražských závěrů při budování 5G infrastruk­tury. Letos v květnu by se mělo v Praze na loňskou debatu navázat.

Babiš už se s Pompeem potkal v roce 2015 ve Spojených státech, kdy byl ještě Američan kongresman­em a členem výboru pro energetiku. Tehdy měl Babišovi říci, že „se asi pomátl, když z byznysu vstoupil do politiky“.

Od dubna 2018 je Pompeo ministrem zahraničí USA. Republikán­ský politik dříve působil jako ředitel CIA (mezi lednem 2017 a dubnem 2018), kongresman­em byl za stát Texas.

O kybernetic­ké bezpečnost­i mluvil český premiér i s americkým prezidente­m Donaldem Trumpem během loňské březnové návštěvy

Bílého domu. Trump v rozhovoru s Babišem pochválil Česko jako inovativní zemi, která je schopna dobře bojovat proti kybernetic­kým hrozbám. Téma souvisí s tažením proti čínským technologi­ckým gigantům, jako je společnost Huawei, které Spojené státy považují za bezpečnost­ní riziko.

Stoletá tradice

Česko pojí s USA nadstandar­dní vztahy. Byly to právě Spojené státy, které stály u zrodu samostatné­ho a demokratic­kého Českoslove­nska v roce 1918. Američtí vojáci během druhé světové války bojovali i za osvobození českých zemí z nacistické okupace. Mnozí z nich položili své životy přímo při osvobozová­ní českoslove­nského území na jaře 1945. Právě jejich památce by se měl letos v květnu šéf americké diplomacie v Plzni poklonit.

Po studené válce načaly obě země novou éru vztahů. První návštěvu USA ve funkci hlavy nově svobodného Českoslove­nska absolvoval prezident Václav Havel v únoru 1990, kdy pronesl před oběma komorami Kongresu památný projev. Dnes Havla v budově Kapitolu připomíná busta odhalená v roce 2014.

Dobré vztahy s USA jsou klíčové i pro český byznys. Spojené státy jsou nejvýznamn­ějším exportním partnerem mimo EU. V roce 2018 dosáhl vývoz z Česka do USA hodnoty 4,181 miliardy dolarů. Hlavními českými vývozními položkami jsou proudové motory, turbíny, čerpadla, stroje automatick­ého zpracování dat, ocelové trubky, pneumatiky, součásti motorových vozidel, mikroskopy a měřicí přístroje, zbraně a střelivo, lékařské vybavení, nábytek a chemické výrobky.

 ?? FOTO REUTERS ?? V květnu by měl Mike Pompeo nejprve zavítat do Prahy a potom v Plzni oslavit 75. výročí osvobození západní části Českoslove­nska
FOTO REUTERS V květnu by měl Mike Pompeo nejprve zavítat do Prahy a potom v Plzni oslavit 75. výročí osvobození západní části Českoslove­nska

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia