Lidové noviny

Sabine slábne, ale vydrží až do dnešního večera

-

Česko se včera druhý den potýkalo se silným větrem. Byl slabší než v pondělí, stále ale působil problémy v dopravě a dodávkách elektřiny. Meteorolog­ové navíc prodloužil­i výstrahu, silný vítr místy s nárazy nad 65 kilometrů v hodině má v Česku foukat až do dnešního večera.

Bez dodávek elektřiny zůstávaly do včerejšího večera ještě tisíce domácností hlavně v jižních Čechách. Hasiči měli kvůli následkům větru stovky zásahů. Přerušený či omezený provoz trval na desítce železniční­ch tratí. Pojišťovny odhadují škody způsobené vichřicí na stovky milionů korun.

Spadlé stromy dělaly potíže také na silnicích. Dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku včera zhruba na hodinu uzavřel spadlý strom, do kterého narazila dvě auta. Kvůli popadaným stromům byly uzavřeny některé silnice na Vysočině. Letiště Praha včera evidovalo kvůli silnému větru jeden zrušený zpáteční let do Amsterodam­u. Kvůli větru ani včera nejezdily oba úseky kabinové lanovky na Sněžku či některé lanovky ve skiareálu Špindlerův Mlýn.

Na Sněžce i včera dosahoval vítr v nárazech rychlosti orkánu, tedy více než 117,7 kilometru v hodině. V polské části Sněžky v pondělí odpoledne přístroje naměřily rychlost větru v nárazech dokonce 198 kilometrů v hodině. Včera tam vítr vál rychlostí přes 100 kilometrů v hodině, v nárazech až 180 kilometrů. Komora obnoviteln­ých zdrojů energie oznámila, že větrné elektrárny v pondělí pokryly zhruba čtyři procenta průměrné denní spotřeby země. Běžně přitom mají podíl pod jedno procento.

Silný vítr zasáhl Česko už v noci na pondělí a podle meteorolog­ů bude silně foukat i dnes, aktualizov­aná výstraha pro všechny kraje platí do 18.00. Větrné počasí doprovází bouři nazývanou Sabine či Ciara, která se Evropou žene od neděle.

Česko má z bouře jednu oběť, kvůli stromu spadlému na silnici zemřel v pondělí při dopravní nehodě muž na Sokolovsku. Zranění jedné ženy měl vichr na svědomí i včera. Odpoledne v Brně v Úzké ulici utrhl část kovové konstrukce, která udeřila ženu středního věku stojící na zastávce. S podezřením na těžké poranění ji záchranáři transporto­vali na urgentní příjem Fakultní nemocnice u svaté Anny.

 ?? FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA ?? Olšany u Prostějova: silný vítr vyvrátil čtyři sloupy vysokého napětí. Energetici se rozhodli vybudovat náhradní vedení.
PRAHA
FOTO MAFRA – STANISLAV HELOŇA Olšany u Prostějova: silný vítr vyvrátil čtyři sloupy vysokého napětí. Energetici se rozhodli vybudovat náhradní vedení. PRAHA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia