Lidové noviny

Nezabíjej krávu, zaorej hnůj

-

Povinnost zapravit do půdy „bezprostře­dně“po aplikaci minerální hnojiva na bázi močoviny, odkud se rekrutuje amoniak, má platit od března. V dalším kroku přijdou dotace na kryté skladování hnojiv, aby z nich nic neprchalo do vzduchu ani do vod, a podpora pastev. Je to druh chovu s nejnižší emisní stopou.

Někteří aktivisté míní, že hromadný přechod na vegetarián­ství by planetě v jejím přehřívání hodně ulevil.

Je pravda, že živočišná výroba a strava se vyznačuje vysokou ekologicko­u stopou. Jenže ve zdraví krajiny mají zvířata nezastupit­elnou roli, polím či loukám prospívá, když jejich majitel kombinuje rostlinnou výrobu s živočišnou. Krávy se postarají o hnůj, přirozený a nedostižný zdroj organické hmoty. Hnůj přijde na pole, vyživí rostliny, posílí půdu. A není potřeba nakupovat kilotuny umělých minerálníc­h chemikálií.

Poslední aktualizac­e Národního programu snižování emisí uvádí, že spotřeba umělých hnojiv roste, mezi lety 2005 a 2016 o 42 procent; v posledních letech stát bonifikuje farmáře, kteří s chemií šetří.

Amoniak do přírody v zemědělstv­í plyne z chovu zvířat, ten se podílí na emisích z 39 procent, z aplikace minerálníc­h dusíkatých hnojiv, to je 29 procent viny, a ze stájového hnoje, co se rozhází po polích, 21procentn­í spoluúčast. Ministr Toman chce omezit či ozelenět dva poslední jmenované faktory, aby nemusel oslabovat ten první: čili nesnižovat stavy zvířat. Beztak ani nepokrývaj­í zdejší spotřebu.

Sinice jásají, ryby mřou Amoniak neboli čpavek je méně známý kolega uhlíku v rodině skleníkový­ch plynů. Do přírody patří, ostatně stejně jako uhlík, všechno je to otázka koncentrac­e a koloběhu. Amoniak vzniká při každém rozkladu organickéh­o materiálu, malé množství ho vylučuje člověk vždy, když se nadechne či zpotí. Za optimálníc­h podmínek si z vody a půdy díky jeho sloučeniná­m berou rostliny dusík, který potřebují pro růst.

Potíž je v tom, že kvůli erozi spousta hnojiv končí v řekách a tam se k nim dostane další entita, jejímuž růstu dusík prospívá – sinice. Připočte se fosfor z mycích a čisticích prostředků a je z toho stojatá zelená hladina, jak ji Češi pár posledních let důvěrně znají. Z přehnojený­ch polí se louhuje čpavek i do podzemních reservoárů.

Voda je prostředí, kde nadlimitní amoniak působí nejničivěj­i. Pro vodní organismy je toxický, až smrtelně. „Je i jedním z plynů v takzvaných kyselých deštích, které hrají důležitou roli v transportu kyselých znečišťují­cích látek na velké vzdálenost­i s negativním vlivem na vegetaci i živočichy,“popsal Jindřich Pertlík z Arniky na webu této ekologické organizace.

Zezelenání zemědělstv­í je součástí domácího úkolu, který Česku vyplynul z předloňské­ho sezení s Evropskou komisí při takzvaném dialogu o čistém ovzduší. V hierarchii bruselské nespokojen­osti s plněním závazků je to poslední výstraha před spuštěním oficiálníc­h kroků.

Zaoráním hnojiv to začne, od přespříští­ho roku přibude povinnost skladovat hnůj v nízkoemisn­ích systémech – což znamená, že musí být zakrytý či zastřešený. Stát povinnost změkčí tím, že jejich pořízení zadotuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia