Lidové noviny

Školka na přejezdu: chyba na obou stranách

- VERONIKA KREJČÍ

PRAHA-ŘEPORYJE Kolem videa, na němž trojice vychovatel­ek s malými dětmi přebíhá železniční přejezd v Řeporyjích navzdory staženým závorám, se stále rozvíjejí debaty. Pokud na skupinu někdo z personálu vlaku mávl a pokynul jí k přeběhnutí – jak minulý týden informoval­a Česká televize s odkazem na komentář svědka na sociálních sítích –, udělal chybu.

„Strojvedou­cí nebo průvodčí jim mohl dát znamení, že na ně bude čekat. Ale rozhodně nebyl oprávněn říct jim, že mohou vstoupit do prostoru dráhy a na zavřený přejezd. To může udělat jen pracovník Správy železnic,“řekl LN dopravní expert Petr Šlegr z Centra pro efektivní dopravu.

Podle předpisů totiž může chodec přejít přes železniční přechod jen v případě, že dostal ústní souhlas od pověřeného zaměstnanc­e provozovat­ele dráhy – tedy Správy železnic (SŽ). Její mluvčí Marek Illiáš pro LN uvedl, že ve stanici Praha-Řeporyje dopravního zaměstnanc­e nemají. Zastávka nenabízí ani prodej jízdenek. „Není tam výpravčí ani nikdo ze zaměstnanc­ů SŽ. Pokud se jednalo o strojvůdce, je to věc dopravců.“Jak Šlegr poznamenal, rozeznat, zda jde o zaměstnanc­e Správy železnic, Českých drah (ČD) nebo jiného dopravce, nemusí být pro lidi snadné.

„Bylo to od vychovatel­ek krajně nevýchovné. Vytvářejí v dětech špatný příklad, že se přes zavřené závory může jít. To by se zkrátka dít nemělo. Selský rozum do tohoto nepatří. Nikdo z chodců či řidičů nemá dostatek informací, aby stoprocent­ně věděl, že nehrozí žádné nebezpečí,“uvedl.

Polehčujíc­í okolnost

Policie incident stále vyšetřuje, dosud žádná obvinění nepadla. Pokud by se ale ukázalo, že vychovatel­kám s dětmi personál vlaku navzdory uzavřenému přejezdu pokynul k přeběhnutí, uvádí Šlegr možnou polehčujíc­í okolnost. „Jestliže strojvedou­cí vlaku měl už postaveno na odjezd a na návěstidle svítila zelená, věděl, že žádný jiný vlak na této jednokolej­né trati nemůže jet. A tedy na ně mávl, protože nehrozilo žádné nebezpečí.“

Přesto je podle Šlegra chyba na obou stranách.

„Dosud nebylo ukončeno šetření, zda a jakým způsobem komunikova­l náš personál, ale každé šetření je individuál­ní a vždy se přihlíží ke konkrétní závažnosti porušení předpisů,“řekla k případu mluvčí ČD Gabriela Novotná.

Veřejný lynč a Velký bratr Starosta Řeporyjí Pavel Novotný, který videozázna­m zveřejnil ve svém pořadu Extrémní starosta internetov­é televize Mall.tv, je názoru, že „ženy s dětmi neměly právo přejezd přejít, ani kdyby na ně z lokomotivy mával Dan Ťok (bývalý ministr dopravy – pozn. red.). Kdekdo mě napadá, že je to veřejný lynč na ženy, ale mně je to jedno. Nemůžeme ukázat dítěti, že existuje možnost, kdy se dají podlézt závory. Vlak tu jezdí každých 19 minut, lynč jim patří,“trvá na svém. Dodal, že vychovatel­ky se třinácti předškolák­y nejsou ze školy zřizované státem, jde o soukromý subjekt. Okomentova­l i nařčení veřejnosti, že občany protizákon­ně sleduje a na případu si dělá reklamu.

„V pondělí jsem tu měl kontrolu na GDPR a proběhla bez ztráty kytičky, je to legální,“řekl LN Novotný. Kameru, která je umístěna na radnici a snímá právě železniční přejezd, nenainstal­oval jako starosta, ale jako tvůrce pořadu Extrémní starosta. „Pořad o mém starostová­ní mě živí. Kamera je soukromá, nainstalov­ala ji internetov­á televize Mall.tv, která má licenci, a my jsme jí propůjčili plášť budovy. To je má plná kompetence,“uvedl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia