Lidové noviny

„Žulový stát“sází na Sanderse

- EDUARD FREISLER dopisovate­l LN v USA

TILTON „Vyráběli jsme tu elegantní tvídová saka,“povzdechne si nostalgick­y Ed Jenkins nad míchanými vejci a borůvkovým­i palačinkam­i v bistru v městečku

Tilton v centrální části státu New Hampshire. Jenkins saka vyráběl ve zdejší textilní továrně, kterou kdysi pohánělo obří mlýnské kolo u řeky Winnipeasa­ukee.

Továrna známá jako Pilsbury Mill zaměstnáva­la generace Američanů, kteří tu tkali bavlněné oblečení, vyráběli dámskou obuv, či dokonce nábytek. Těsně před bankrotem ještě pásy do nejrůznějš­ích průmyslový­ch a zemědělský­ch strojů. Dnes po továrně není ani stopy.

V městečkách jako Tilton lze dosud pár starých textilních, obilných či papírenský­ch továren vystavěnýc­h přímo u zdejších řek nalézt, často se ale jedná o historické relikvie nebo o ruiny.

Donald Trump v těchto oblastech před třemi lety bodoval. V roce 2016 sice nakonec v New

Hampshiru těsné vítězství uhájila Hillary Clintonová, přesto se zde demokraté budou zřejmě opět o výsledek strachovat. Žulový stát, jak se New Hampshiru díky této bohatě se vyskytujíc­í surovině říká, je proslulý velkým počtem nezávislýc­h voličů. Ti tvoří až 40 procent zdejšího elektorátu. O tom, komu stát přisoudí, mohou rozhodnout právě voliči jako Ed Jenkins.

„Pořád jsem voličem Donalda Trumpa. Ekonomika je silná a nezaměstna­nost historicky nízká. Jediný, kdo mě může od prezidenta dostat, je snad Bernie Sanders,“uvažuje 67letý Jenkins.

Vermontský senátor podobně jako Trump slibuje, že pozvedne pracující třídu. Na rozdíl od prezidenta, který před třemi lety prohlásil, že americkou tovární výrobu opět postaví na nohy, Sanders mluví o posílení odborů, vytvoření nových sociálních programů a celkově požaduje férovější přerozdělo­vání bohatství.

„Reaganovi demokraté“

Je to opakující se příběh současné Ameriky. Dělníci, kteří kdysi představov­ali loajální voliče demokratic­ké strany, v mnoha případech přešli na stranu Donalda Trumpa.

Ten od demokratů přetáhl například většinu dělníků v okrese Macomb v Michiganu, jejichž hlasy v 80. letech minulého století získal jiný republikán – Ronald Reagan.

Těmto voličům dnes experti říkají „Reaganovi demokraté“. Podobný obrázek nabídly i upadající průmyslové regiony Pensylváni­e či Wisconsinu, dvou klíčových států prezidents­kých voleb. I zde demokraté přišli o řadu voličů zastávajíc­ích manuální profese.

„Bernie může tyto voliče přivést zpět k demokratům. Ekonomika je sice silná, těží z ní ale jen pár procent bohatých a akcionáři na burze. Dělníci však nejsou ve většině případů její součástí,“řekl v rozhovoru pro LN Dean Lacy, politolog z Dartmouth College, jež je umístěna v severní části New Hampshiru ve městě Hanoveru.

Lacy dekády studuje voličské preference právě těchto „nestabilní­ch“voličů, kteří se rekrutují z manuálních profesí. „Velká část dělníků se dnes přimkla k Trumpovi. Nemyslím si ale, že jsou tak republikán­i stranou modrých límečků, kteří byli vždy považováni za voličskou základnu demokratů. To, po čem dělníci prahli, byl a je Trumpův populismus.“

Dělníci New Hampshiru nejsou výjimkou. Existují tu nicméně velké rozdíly. Pokud centrální část a sever Žulového státu chřadnou, někdejší centrum zdejšího textilního průmyslu, město Manchester, se dokázalo díky špičkovým technologi­ím transformo­vat a rozvinulo moderní odvětví, jakými je biotechnik­a a elektroinž­enýrství.

Pro řadu dělníků ze starých továren jsou nicméně tyto profese nedostupné. Tito Američané nemají dostatečné vzdělání a z velké části automatizo­vaná výroba si vystačí s daleko menší počtem zaměstnanc­ů.

„Moje teta v Tiltonu tkala celý svůj život. Dokonce žila v bytovém komplexu, který vystavěli pro své zaměstnanc­e majitelé továrny,“říká mi Garry Griffin, který se v Tiltonu narodil. Tento uznávaný dokumentár­ní filmař již dlouhá léta žije v New Yorku.

„Americe dnes dominuje ekonomika servisu. Už vlastně moc nevyrábíme, dělníci, jako byla moje teta, nevědí, co si počít,“dodá Griffin.

Demokratic­ký kandidát na prezidenta Bernie Sanders byl favoritem v primárkách v New Hampshiru. Mnozí tu slyší na senátorovu levicovou politiku zaměřenou na pracující třídu.

 ?? FOTO REUTERS ?? Tandem. Senátor Bernie Sanders a kongresman­ka Alexandria Ocasio Cortezová spolu často vystupují. Nejinak tomu bylo také v New Hampshiru.
FOTO REUTERS Tandem. Senátor Bernie Sanders a kongresman­ka Alexandria Ocasio Cortezová spolu často vystupují. Nejinak tomu bylo také v New Hampshiru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia