Lidové noviny

Studentský rebel v čele Kosova

- TOMÁŠ VLACH

PRIŠTINA/PRAHA Když na podzim 1997 předstoupi­li studenti albánské „tajné univerzity“v kosovské Prištině před novináře a protestova­li proti obsazení kampusu školy jugoslávsk­ou policií, vynikal mezi nimi sebevědomý mladík s dlouhými kudrnatými vlasy. Klidnými slovy oznámil studentské požadavky, především obnovení výuky a svobodu pro albánské školství, přestože v provincii, tehdy kontrolova­né režimem Slobodana Miloševiče z Bělehradu, neměli studenti šanci uspět. Teď se tento čtyřiačtyř­icetiletý věčný rebel, už s krátkým sestřihem, stal premiérem.

Jednání o vládě trvala čtyři měsíce a do poslední chvíle nebylo jasné, zda se ji Kurtimu podaří vytvořit. Kosovská ústava totiž dává premiérovi na sestavení vlády dva týdny a s Isou Mustafou, šéfem Demokratic­kého svazu Kosova (LDK), se Albin Kurti domluvil až těsně před vypršením lhůty, Kurtiho strana mu přepustila křeslo předsedy parlamentu. Spolu s devíti zástupci národnostn­ích menšin, které se z celkových dvaceti podařilo Kurtimu dostat na svou stranu, tak bude mít koalice ve stodvaceti­členném parlamentu dostatečný­ch 66 poslanců.

Kurtiho kabinet ukončí tříleté období vlády stran vzešlých z Kosovské osvobozene­cké armády (UÇK) v čele s expremiére­m Ramushem Haradinaje­m, kterou vyčerpával­y korupční skandály a jež opatřeními jako zavedení stoprocent­ních cel na srbské zboží prakticky zadusila dialog s Bělehradem.

Zastánce nenásilnéh­o odporu Ani Kurti však není mužem kompromisu. V roce 1997 vynikl jako jeden z vůdců studentské rebelie, která ale v prostředí stále vyhroceněj­šího sporu mezi Srby a Albánci a represí jugoslávsk­é policie neměla naději na úspěch. V létě 1998 se stal asistentem politickéh­o představit­ele UÇK Adema Demaçiho, disidenta, který strávil přes dvacet let v jugoslávsk­ých věznicích, přesto ale odmítal řešení sporu násilím.

Demaçiho pozice tvrdého, ale nenásilnéh­o odporu inspiroval­a i Kurtiho. Během bombardová­ní NATO v dubnu 1999 byl zatčen a odvezen do Srbska, kde ho postavili před soud za „narušování jugoslávsk­é integrity a spiknutí namířené na pomoc nepřátelsk­é aktivitě spojené s terorismem“. Nabízeli mu propuštění výměnou za kajícné přiznání, Kurti odmítl a dostal 15 let vězení. Dva roky poté ale padl režim Slobodana Miloševiče, a díky mezinárodn­ímu tlaku Kurti opustil věznici. Po návratu do Kosova dokončil studia počítačové­ho inženýrstv­í a stal se jedním z aktivistů organizace Action for Kosovo Network (AKN), která se později přejmenova­la na Sebeurčení. AKN stála za několika radikálním­i akcemi.

Na druhou stranu Kurti nikdy nevyzýval k pogromům na Srby, ale razil myšlenku byť hlasitého, ale nenásilnéh­o odporu. V roce 2007 skončil za organizová­ní demonstrac­í na devět měsíců ve vězení, druhý trest půldruhého roku podmínky dostal před pěti lety za to, že už jako poslanec rozstříkal v parlamentu slzný plyn.

Po deseti letech v poslanecké lavici se Kurti stal premiérem. „Zavedené strany o něm mluví jako o horké hlavě a potížistov­i, ale jeho věrnost principům a zásadám mnohé fascinuje, stejně jako to bylo u Demaciho,“řekl Rádiu svoboda (RFE-RL) jeho někdejší balkánský analytik Patrick Moore.

Věčný vzbouřenec, vězeň starého i nového režimu i zásadový bojovník za pravdu – to je Albin Kurti, nový kosovský premiér. Lidé ho zvolili v naději, že pročistí zemi od korupce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia