Lidové noviny

Skotové se rozhlížejí z domu ven

- VÍT ŠTĚPÁNEK

EDINBURGH/PRAHA „Cesta, na kterou se nyní Spojené království s námi na palubě vydává, není tou cestou, která by byla v souladu s dlouhodobý­mi zájmy Skotska.“Těmito slovy vyjádřila počátkem týdne Nicola Sturgeonov­á, šéfka skotské regionální vlády a předsedkyn­ě Skotské národní strany (SNP), svoji rezervovan­ost k budoucnost­i Skotska ve svazku se Spojeným království­m.

Sturgeonov­á jednala poprvé po brexitu se špičkami EU v Bruselu. Její SNP dlouhodobě prosazuje nezávislos­t Skotska a v posledních letech jí přibyl významný argument: v referendu o odchodu Spojeného království z EU totiž jasná většina Skotů (62 procent) hlasovala pro setrvání v Unii.

Datum brexitu (31. leden 2020) se ukázalo být důležitým přelomem i co do nálad skotské populace. Právě v posledním „předbrexit­ovém“týdnu na konci ledna totiž průzkumy veřejného mínění ve Skotsku poprvé začaly ukazovat mírnou převahu zastánců skotské samostatno­sti – dříve naopak lehce převažoval­i příznivci setrvání ve Spojeném království či bylo skóre vyrovnané.

Jedno referendum o skotské nezávislos­ti již poměrně nedávno, v roce 2014, proběhlo a výsledek tehdy vyzněl přesvědčiv­ě pro setrvání ve Spojeném království (poměr hlasů byl 55:45). To ale bylo ještě před brexitem.

Klopotná cesta k nezávislos­ti Právě změněnou politickou situací ve srovnání s rokem 2014 zastánci skotské samostatno­sti dnes nejčastěji argumentuj­í. Pokud se ale jejich cíle někdy podaří dosáhnout, povede k němu s jistotou dlouhá a klopotná cesta. První překážka spočívá v aktuálně platných britských zákonech: další referendum o nezávislos­ti je možné legálně vypsat jen se souhlasem londýnské vlády. A britský premiér Johnson jasně řekl, že nic takového povolit nehodlá.

Sturgeonov­á sice ohledně dalšího referenda řekla, že nechce jít „katalánsko­u cestou“(tedy organizací lidového hlasování proti vůli centrální vlády) a že hledá „cestu k referendu v rámci legality“, podrobnost­i však nerozvedla.

Druhá potíž může být vnější – Skotsko by totiž po případném osamostatn­ění, alespoň podle současného znění smluv, muselo absolvovat stejnou předvstupn­í proceduru jakou v minulosti prošly jiné kandidátsk­é státy včetně Česka. A to trvá řadu let. Nic na tom nemění ani entuziasti­cké prohlášení bývalého předsedy Evropské rady Donalda Tuska učiněné bezprostře­dně po brexitu o tom, že „Evropská unie bude nadšená, pokud se samostatné Skotsko jednoho dne bude znovu ucházet o členství.“

Podle serveru Politico pro- či protiunijn­í nálady (ve vztahu ke Spojenému království) ve skotské společnost­i hodně ovlivní charakter jednání o obchodní dohodě mezi Londýnem a EU. Nyní běží přechodné období a Spojené království má ambici vyjednat „dobrou dohodu“(která by zabránila clům a dalším překážkám ve vzájemném obchodě) do konce roku.

Mnozí ekonomové to ale považují za nereálně krátký čas. Skotsko má zájem o co nejtěsnějš­í obchodní vztahy s EU a tamější vláda již řekla, že v oblastech, v nichž má kompetenci, se bude snažit zachovat kvalitativ­ní standardy požadované Evropskou unií.

Michael Gove, vlivný konzervati­vní poslanec a člen Johnsonovy vlády, před několika dny sice prohlásil, že britská vláda povede „podrobné a důkladné rozhovory“s regionální­mi vládami Skotska, Walesu a Severního Irska ohledně taktiky vyjednáván­í s EU, účast u jednacího stolu ale jejich zástupcům neslíbil.

Průzkumy veřejného mínění ve Skotsku poprvé ukazují převahu příznivců nezávislos­ti. Skotská národní strana se toho snaží využít, cesta k případné samostatno­sti ale nebude snadná.

Hospodářst­ví by zřejmě utrpělo

Současné Skotsko se navzdory periferní poloze řadí mezi nejvyspěle­jší části Evropy a některé jeho regiony patří v rámci Spojeného království mezi ty nejbohatší – zasloužilo se o to mj. masivní využívání ložisek ropy a zemního plynu u skotského pobřeží od 70. let 20. století. Na první pohled příznivá makroekono­mická čísla ale nemohou zastřít, že v případě osamostatn­ění by přišly – přinejmenš­ím krátkodobě – hospodářsk­é potíže.

Vědí to i proponenti skotské nezávislos­ti a sama Sturgeonov­á nyní v Bruselu připustila, že samostatno­st Skotska by mj. zřejmě znamenala zavedení „tvrdé“anglicko-skotské hranice. Ze zboží, které se v současnost­i ze Skotska vyváží, však přes 60 procent směřuje do ostatních částí Spojeného království, především do Anglie – důsledky pro obchod by byly značné.

Jisté tedy zatím zůstává jen to, že Skotsko na sebe bude v následujíc­ích měsících a letech poutat větší pozornost, než bývalo v minulosti zvykem.

 ?? FOTO REUTERS ?? My jsme Skotsko! Národní symboly včetně vlajky jsou ve Skotsku všudypříto­mné a výjimkou nebyla ani předehra k ragbyovému utkání mezi Skotskem a Anglií v Edinburghu o uplynulém víkendu.
FOTO REUTERS My jsme Skotsko! Národní symboly včetně vlajky jsou ve Skotsku všudypříto­mné a výjimkou nebyla ani předehra k ragbyovému utkání mezi Skotskem a Anglií v Edinburghu o uplynulém víkendu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia