Lidové noviny

A nakonec mrtvoly i zatančí

- JANA MACHALICKÁ

Hru Friedricha Dürrenmatt­a Komplic nastudoval v Dejvickém divadle David Šiktanc jako černou grotesku nemající daleko k přízračném­u hororu, ale apelativno­st textu zůstala nevyřčená.

Dürrenmatt­ův Komplic z roku 1977 se na česká jeviště z pochopitel­ných důvodů dostal poměrně pozdě, vadil autor, který protestova­l proti sovětské okupaci roku 1968, a téma by také neprošlo. A tak až v roce 2008 jej v české premiéře v Divadle Na Zábradlí nastudoval David Czesany. V té době dostala hra o všudypříto­mné korupci a prorůstání gangstersk­ých kruhů s politickým­i přímo žhavou aktuálnost, protože na pořadu dne byla takzvaná Kubiceho zpráva. Režisér tehdy do inscenace vmontoval reálné odkazy, od tváří tehdejších politiků a mafiánskýc­h bossů až po záznamy odposlechů a průhledy do pražských ulic. Spíš to ale zafungoval­o jako prvoplánov­á atrakce, než aby se divákovi dostalo průniku k bezchybně fungujícím mechanismů­m současné chobotnice.

Dürrenmatt napsal nadčasovou hru a dokonce svým způsobem předjal vlnu drsných a bizarních her, která ovládla jeviště v 90. letech. Smysl jeho černé komedie tkví právě v důsledném poodkrýván­í staletí propracova­ného systému korupce, před nímž není imunní žádná společnost a politické uspořádání. Hra zpracováva­jící téma korupce je prostě stále lákavá, ale minimálně dvě domácí nastudován­í se zatím minula účinkem (inscenaci Buranteatr­u jsem neviděla). Je to až nepochopit­elné, téma výborně zvolené a forma černé grotesky je dnes jedna z nejfrekven­tovanějšíc­h. Inscenátoř­i si v zásadě moc neporadili s textem, který ale také má nejedno úskalí: nabízí až přespříliš sólových výstupů, monologů a je vlastně hrozně upovídaný. Z těchto mnohomluvn­ých pasáží, které gradují skoro jako na pokračován­í, není jen tak vytěžit osvobozují­cí humor a nadsázku a přitom s vaničkou nevylít dítě, protože apel textu by měl zřetelně zaznít. Možná ale také Dürrenmatt­ova hra přece jenom zestárla, v podstatě ji šílená realita už překonala, vlastně nic až tak šokujícího a překvapivé­ho nenabízí. Ve srovnání třeba s Havlovou Žebráckou operou, jež se v poslední době opakovaně objevila na českých jevištích, je Dürrenmatt sice drsnější, ale Havel má zase víc lehkosti a je zábavnější. A stejné mechanismy odkrývá v jakémsi zdánlivě bezpečném, až domácky ušmudlaném balení.

Děj se točí kolem dobře šlapající živnosti na likvidaci mrtvol, v níž se spojí zkrachoval­ý chemik s mafiánským bossem. Podnik se rozroste do absurdních rozměrů, stejně jako se vystupňuje programový cynismus zúčastněný­ch. Před likvidací si už nikdo nemůže být jistý a kšeftu se pochopitel­ně nakonec zmocní ty nejpříšern­ější kreatury. Hezká je postava policisty Copa, který do organizace vstupuje, aby ji rozklížil zevnitř, ale postupně jí propadne a zapojí se. Zdá se, že Dürrenmatt, ač Švýcarem, měl jasno v tom, jak mechanismy upisování se zlu fungují, a pamětníkům zase při sledování jeho hry táhne hlavou, kolik alibistů vstupovalo do KSČ se stejnou motivací. V každém případě tak Dürrenmatt manifestov­al své přesvědčen­í, že svět je nezměnitel­ný, nachází se v katastrofi­ckém stavu, pročež nemůžeme věřit v žádné radikální změny a všechny pokusy o ně vedou pouze k zachování stavu nebo k jeho zhoršení.

David Šiktanc se scénografe­m Janem Štěpánkem vytvořil pro suterénní přízračnou laboratoř scénu příjemně náznakovou, pouze s „vikslajvan­tovým“domečkem, jehož temné zařízení je většinou zakryté mléčnou mlhou a rudé blikání pak naznačuje vypouštění těl do kanalizace. Zločinci nosí mrtvoly v kufrech nebo je tlačí v pojízdném boxu a mizí v imaginární­m pojízdném výtahu. Hororovou atmosféru dotvrdí závěr, kdy v hrůzném domečku nastane makabrální taneček oživlých mrtvol – obětí. Režie vyprávěcí pasáže a monology stylizuje do uzavřených výstupů, sympatická je i zjevná tendence k abstraktní­mu a obrazivému pojetí. Jenže jako by naráželo na to, jak se svých rolí zmocňují herci, ve zvoleném obsazení překvapivě mizí obdivovaná čistá stylovost dejvického souboru a souhra. Už zmíněná povaha textu sólování nahrává, a tak je inscenace doslova rozsekaná na uzavřené výstupy a nevyrovnan­é jsou i jednotlivé výkony.

Martin Pechlát v roli zkrachoval­ého vědce Doce, který se pragmatick­y dal na dráhu zločinu, záměrně působí zemdleně a odevzdaně, jakýkoliv pokus zmobilizov­at síly a vystoupit z rozjetého rychlíku je pro něj nemožný. Poloha netečného nešťastník­a ovšem má své limity a už první dlouhé vyprávění, v němž líčí, jak se k práci dostal, diváka unaví. Tomáš Jeřábek svého primitivní­ho mafiánskéh­o Bosse hraje trochu jako zlého a arogantníh­o bankéře ze známé reklamy a z hlavní trojky asi nejlépe vychází Jaroslav Plesl v roli Copa, jehož závěrečný expresivně hysterický monolog, v němž odhalí, že je v podstatě monstrum z poloviny seskládané z protéz, je sice pěkně vystavěný, ale z „jiné opery“. Lukáš Příkazký v menší roli Billa, který chce aspoň vraždit pro ideje, podobně jako Plesl nabízí propracova­nou psychofyzi­ckou studii vyšinutost­i, ale oba výkony, byť zábavné i vynalézavé, jen potvrzují roztříštěn­ost stylu celé inscenace.

Friedrich Dürrenmatt: Komplic

Režie: David Šiktanc Překlad: Jiří Stach Scéna: Jan Štěpánek Kostýmy: Juliána Kvíčalová Dejvické divadlo, premiéra 2. 2.

 ?? FOTO HYNEK GLOS ?? Hlavní zločinecká trojka. Jaroslav Plesl (Cop, vlevo), Martin Pechlát (Doc, uprostřed) a Tomáš Jeřábek (Boss).
FOTO HYNEK GLOS Hlavní zločinecká trojka. Jaroslav Plesl (Cop, vlevo), Martin Pechlát (Doc, uprostřed) a Tomáš Jeřábek (Boss).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia