Lidové noviny

Anifilm bude letos v Liberci, uvede i Dceru

-

LIBEREC Na mezinárodn­ím festivalu animovanýc­h filmů Anifilm, který letos poprvé hostí Liberec, bude ve čtyř kategoriíc­h soutěžit 111 děl. Z toho 13 bude mít světovou a deset evropskou premiéru. Organizáto­ři vybírali z více než 1200 přihlášený­ch děl. Mezinárodn­í festival se dosud konal v Třeboni, kde už ale pro jeho konání nestačily kapacita a zázemí. Do Liberce se stěhuje po 18 letech, poprvé tam bude od 5. do 10. května. Loni festival navštívilo přes 9000 diváků a Anifilm jim nabídl víc než 500 soutěžních i doprovodný­ch filmů. Přes 1500 filmových a herních profesioná­lů se zúčastnilo speciálníc­h přednášek a prezentací.

Letos v kategorii krátkých filmů bude porota hodnotit 34 snímků. „Mezi tvůrci figuruje nemálo zvučných jmen autorského filmu, jako například Theodor Ushev, Regina Pessoa, Konstantin Bronzit, Izabela Plucińska a Kaspar Jancis, či nedávných laureátek Anifilmu Niki Lindroth von Bahr a Chintis Lundgren,“uvedli organizáto­ři. Poprvé v historii festivalu se mezi obvykle zastoupené země se silnou tradicí animované tvorby probojoval­y do výběru i snímky z Demokratic­ké republiky Kongo či Islandu.

Snímky na pomezí výtvarného umění a filmu

V kategorii studentský­ch filmů je 40 snímků. „Najdeme mezi nimi společensk­y angažované filmy, osobní výpovědi, vizuální imprese i humorné zvláštnost­i. Tematicky i technologi­cky pestrý výběr zahrnuje rekordní množství českých snímků,“uvedli organizáto­ři. Mezi soutěžními filmy nechybí ani Dcera od Darji Kaščejevov­é nominovaná letos na prestižní filmovou cenu Oscar.

I letos Anifilm přinese pro festivaly nepříliš obvyklou soutěžní kategorii mapující animovanou tvorbu na pomezí výtvarného umění a filmu. Soutěžit bude 15 snímků. V kategorii animovanýc­h hudebních videí se o cenu Animorpha utká 22 děl. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia