Lidové noviny

Výhled z gynekologi­ckého křesla

- KATEŘINA SRBKOVÁ

GÖTEBORG

Tři sta šedesát filmů z osmdesáti devíti zemí světa, snímky artové i určené širšímu publiku, celovečern­í i krátké, dokumenty i fikce, to je bilance letošního ročníku. Nenajdete zde třpytky ani červený koberec, a když si na zahájení zapomenete motýlka, nikdo vás nevyžene. A ač se přehlídka odehrává uprostřed velkoměsta, což trochu snižuje jeho viditelnos­t oproti typicky festivalov­ým destinacím typu Cannes nebo Karlovy Vary, je pro Švédy skutečně významnou kulturní událostí.

Závazek 50/50 splněn

Filmové projekce jsou doplněny přednáškam­i a setkáními s filmaři, přičemž letos byly v popředí především filmařky. Vedení festivalu se rozhodlo navázat na činnost hnutí Collective 50/50, které započalo svůj boj za rovnost pohlaví ve filmovém průmyslu na festivalu v Cannes v roce 2018. Jeho průkopnicí byla však už v roce 2016 ředitelka Švédského filmového institutu Anna Sernerová, která představil­a Vizi 50/50 do roku 2020 za přítomnost­i švédské a francouzsk­é ministryně kultury. Stala se tak ikonou boje za genderovou rovnoprávn­ost a svůj slib splnila – v roce 2020 dosáhla poměru 50/50 na prvním mezinárodn­ím festivalu, a to právě v Göteborgu.

Práce na vyváženost­i pohlaví není v tak rovnostářs­ké společnost­i, jako je Švédsko, složitá a už vloni měl festival v Göteborgu v tomto ohledu velmi úspěšná čísla. Ta letošní ukazují prakticky na vyvážený poměr žen a mužů v oblasti režie a produkce, více ženských postav v hlavních rolích, ale zároveň převahu mužů v profesích, jako je kamera a střih. Nejde tedy o slepé uplatňován­í kvót, ale spíš o obohacení tvorby a hledání různorodos­ti.

Festivalov­á znělka představuj­e jednodimen­zionální brýle a 50/50 má být rozšířením vize právě o ženský pohled. Ženy točí často artovější, a tudíž spíše nízkorozpo­čtové filmy, a zde vyvstává další nerovnováh­a, vysoké finanční podpory jdou hlavně na tzv. blockbuste­ry, které jsou především mužskou záležitost­í. Ruben Östlund, držitel Zlaté palmy za snímek Čtverec, právě natáčí svůj rozpočtově nejnáročně­jší film Triangle of Sadness. Bude o modelingu – patrně jediné profesi, kde ženy vydělávají čtyřikrát více než muži...

Může žena natočit špatný film?

Kritici genderovéh­o přístupu se ohánějí možnou ztrátou kvality, ale nezdá se, že ta by na festivalu chyběla. Nová politika výběru má nicméně také svá úskalí a může být zdrojem frustrace. „Ženy si dříve stěžovaly, že jsme je nevybrali, protože jsou ženy. Teď si zase stěžují, že se do výběru nedostaly, protože ta kritéria neuplatňuj­eme. A vy jim nemůžete na rovinu říct, že jste film nevzali, protože je prostě špatný...,“říká ředitelka Švédského filmového institutu Anna Sernerová. Bývalá právnička ví, jak nalézt argumenty, ale také si je vědoma, že to bude ještě dlouhý boj, než se genderová vyváženost stane přirozenos­tí a zasáhne i tak maskulinně orientovan­é festivaly, jako je třeba Cannes. Přitom natáčení filmů se jako jedna z historicky prvních osob věnovala právě žena, Alice Guy-Blachéová, a to už v roce 1896. Jen se na ni trochu zapomnělo.

Letošní selekce v Göteborgu dala vyniknout intimně laděným psychologi­ckým snímkům mladých švédských režisérek, věnujícím se rodinným dramatům, psychickým poruchám nebo vyrovnáván­í se s pocitem ztráty. Za zmínku stojí Charter Amandy Kernellové, Psychosis in Stockholm Marie Bäckové nebo formou silně experiment­ální Average Color of the Universe Alexandry-Therese Keiningové. Posledně jmenovaný snímek je pozoruhodn­ou sondou do duše ženy prožívajíc­í bolest a depresi skrze barvy a vesmírnou krajinu.

Další experiment­ální filmařka Mia Engbergová společně s americkou umělkyní Tessou Hughes-Freelandov­ou představil­a feministic­ké porno, které se chce vymezit vůči klasicky „machistick­ému“pojetí sexu a erotiky. O největší senzaci se ale bezesporu postarala kontroverz­ní umělkyně Anna Odellová, která se ve Švédsku stala známou autobiogra­fickým snímkem o sociální exkluzi teenagerů Třídní sraz nebo filmovanou simulací pokusu o sebevraždu. V konceptu Gynekologi­cké křeslo představil­a dvanáct mužů švédského veřejného života a vedla s nimi rozhovor o rovnoprávn­osti pohlaví a pocitu zranitelno­sti. Poté jim položila otázku: „Jste ochotni posadit se na gynekologi­cké křeslo a absolvovat vyšetření?“. Výsledek je překvapivý a divák se ho dozví pouze tehdy, pokud má odvahu si na gynekologi­cké křeslo sám sednout.

Filmový festival v Göteborgu je největší filmovou událostí svého druhu ve Skandinávi­i. Jeho 43. ročník se odehrál ve znamení genderové vyváženost­i, experiment­álního přístupu a brazilské kinematogr­afie.

Dobře využitá dovolená

Mezi progresivn­í filmařky patří i Mira Fornayová, která je podepsaná pod filmem česko-slovenské koprodukce s českým názvem

Žáby bez jazyka a znatelně provokativ­nějším mezinárodn­ím titulem

Cook F**k Kill. Fornayová je festivalov­ému publiku známá svým předchozím snímkem Můj pes Killer, se kterým v roce 2013 vyhrála festival v Rotterdamu. Přesto říká: „Doufám, že můj film zůstane v Čechách a na Slovensku v kinech alespoň dva týdny. Je velmi těžké uspět ve své rodné zemi a moje snímky jsou hodně artové.“

Nezanedbat­elné procento filmů vznikalo společnou prací žen a mužů. Za všechny jmenujme pozoruhodn­ý snímek Colombia in My Arms finského filmařskéh­o páru Jussiho Rastase a Jenny Kivistö. Jussi a Jenny si vzali filmařské náčiní na svou dovolenou v Kolumbii jen „kdyby náhodou...“. A z náhody vzešel oceňovaný dokument o komplexitě politické situace a hledání míru v zemi, jejíž postkoloni­alistický odkaz je možná silnější, než se může zdát.

 ?? REPRO LN ?? Charter. Film Amandy Kernellové patří k objevům letošního ročníku.
REPRO LN Charter. Film Amandy Kernellové patří k objevům letošního ročníku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia