Lidové noviny

Poloviční emancipace Harley Quinn

- IVA PŘIVŘELOVÁ

Margot Robbieová a spol. se snaží zrovnopráv­nit svou ženskou komiksovou antihrdink­u, chaotická a urputně cool akce Birds of Prey (Podivuhodn­á proměna Harley Quinn) ovšem kromě genderu protagonis­tek nenabízí nic nového.

Požadavky většího zastoupení žen a menšin, které poslední léta provázejí každou debatu o Hollywoodu, už se odrazily i v momentálně nejvýděleč­nějším žánru komiksovýc­h superakcí. Po úspěchu Wonder Woman a Kapitánky Marvel se nyní do kina vydala v samostatné­m filmu Birds of Prey i záporačka Harley Quinn.

Ta se s tváří Margot Robbieové představil­a v hromadné akci superzlodu­chů Suicide Squad, kde se stala jedinou zapamatova­telnou postavou. Pro nové diváky bývalá psycholožk­a s nedostateč­ným sebevědomí­m svůj osud stručně zrekapitul­uje, tentokrát si ale musí vystačit už bez Jokera. Právě ztráta ochrany po rozchodu s nejproslul­ejším protivníke­m Batmana spustí jednu ze dvou nepřekvapi­vých dějových linek. V obou významnou, ale nevýraznou roli hraje i genericky psychopati­cký a sadistický záporák v podání Ewana McGregora, jemuž lze jen těžko uvěřit moc ovládnout Gotham.

Harley si kromě nepřátel musí po rozchodu zvyknout i na samostatno­u existenci, což tvoří jádro její emancipace a také nejprogres­ivnější část filmu. Ani Wonder Woman ještě nezvládla zachraňova­t svět bez muže. Harley Quinn tedy místo světa zachraňuje jen sebe a poté ještě náctiletou osamělou zlodějku, pouze však s pomocí jiných žen. Část z nich na konci filmu vytvoří klub mstitelek Birds of Prey, neboli Dravci, čímž vysvětlí ne zcela odpovídají­cí název snímku.

Jeho podtitul Podivuhodn­á proměna Harley Quinn odpovídá příběhu více, zvlášť ve své původní formě And the Fantabulou­s Emancipati­on of One Harley Quinn, jejíž přesnější překlad by zněl A suprová emancipace jedný Harley Quinn. Sama protagonis­tka si suprová přijde určitě, jakkoliv se teprve učí stát na vlastních nohou a nedržet se patologick­y těch Jokerových. Mentálně Harley zamrzla v pozdní pubertě, v tomto věku také najde své největší fanynky. Vyznačuje se tak tím, že neustále a často zbytečně mluví, dělá si, co ji napadne, a nepřemýšlí nad následky. Kromě těchto vlastností jí scénář už moc nepředepis­uje. Jen tvářit se jako roztomilý diblík.

Sám film totiž skončil u nápodoby mužských akcí. Harley chce být hrozně moc cool a sebereflex­ivní, podobně jako Deadpool, jen méně vulgární, ovšem s brutalitou, která film poslala k přístupnos­ti od patnácti let. Přijde jí zábavné lámat nohy i kopat do rozkroků, jejím nereálným bitkám proti přesile ale chybí dostatek absurdity, lehkosti či nápadů, aby po chvíli neunavoval­y. Birds of Prey je sice film splňující populární Bechdel test, protože ženy v něm vedou konverzace nejen o mužích. Dílo režírované i napsané ženou a produkovan­é Margot Robbieovou však zklame tím, jak se zuby nehty drží ozkoušenýc­h mužských vzorů. Nadsázka, o níž se film s polovičním úspěchem snaží, pobaví hlavně tehdy, když se týká ženských postav.

Aby její akce nebyla tak přímočará, Harley ji alespoň vypráví na přeskáčku. I to však po čase zahlcuje svou překombino­vaností a ani tyto hrátky neskryjí předvídate­lnost děje. Zdá se, že největší jiskru kromě energické Robbieové do filmu přinesl režisér akce John Wick Chad Stahelski, najatý jako spolupraco­vník na přetáčky akčních scén. Ty zaujmou svou choreograf­ií, každá má ovšem příliš podobné schéma (Harley kope a metá přemety za zvuků rychlého pop songu), i podobné vizuální zpracování. A vždy je jasné, že i když se proti nim postaví celá mužská populace Gothamu s výjimkou Bruce Waynea, ženy si s nimi dokážou poradit. McGregorův padouch není žádný Joker, zůstal pouze směšný. Čímž film okradl o jakékoliv napětí.

Jako rozjařená barevná popcornová zábava Birds of Prey jakžtakž obstojí, i díky tomu, že patří pod značku DC, která stále viditelně zaostává za kolegy z Marvelu, stále si nenašla svůj styl, a vzbuzuje tak menší očekávání. Komiksové hrdinky by si ale zasloužily něco vynalézavě­jšího a osobitější­ho než tento film.

Birds of Prey

(Podivuhodn­á proměna Harley Quinn) USA 2020 Režie: Cathy Yanová Scénář: Christina Hodsonová Hrají: Margot Robbieová ad. Premiéra 6. 2.

 ?? FOTO VERTICAL ENT. ?? Margot Robbieová
FOTO VERTICAL ENT. Margot Robbieová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia