Lidové noviny

Nedorozumě­ní s „AKK“

Šéfka německých křesťanský­ch demokratů odstoupila i proto, že narazila na východě

- ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Celkem čtrnáct měsíců stála Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, přezdívaná AKK, u kormidla na kapitánské­m můstku německých křesťanský­ch demokratů (CDU). Pak ale začaly být vody, ve kterých se ocitla její loď, jinak plavidlo v nejlepších letech, příliš turbulentn­í. Kormidlo nedokázalo udržet směr a aktuální kapitánka neměla dost sil čelit nejrůznějš­ím protichůdn­ým prouděním. Oznámila proto, že to vzdává a přenechá velení na můstku někomu jinému.

Nikdo nečekal, že takto zareaguje, aspoň ne teď. Možná, že Krampová-Karrenbaue­rová časem sama odhalí, co byly její skutečné pohnutky. Avšak souvislost s nedávnými událostmi okolo nepovedené volby nového premiéra ve východoněm­ecké spolkové zemi Durynsko se nabízela celkem jednoznačn­ě. Tam totiž sedli křesťanští demokraté spolu s liberály na lep protimigra­ční Alternativ­ě pro Německo (AfD) a jejím taktickým hrátkám. Nijak výrazně neprotesto­vali, když si z nich místní odnož AfD udělala nástroje na svržení premiéra Bodo Ramelowa z postkomuni­stické Levice.

Zkrátka obě zavedené parlamentn­í strany neprohlédl­y „partyzánsk­ou“taktiku AfD, která ve skutečnost­i cílila na to zdiskredit­ovat běžné a zavedené postupy parlamentn­í práce. K nim odjakživa patří hledání většinové podpory a uzavírání kompromisů. Po nečekaném vyústění volby premiéra upadla řada poslanců zemského parlamentu do stavu kolektivní bezradnost­i. Vedeni pocity, že nastal údajný „soumrak demokracie“, začali zmatečně požadovat rozpuštění parlamentu a zrušení předchozí volby. Jako by se tak během chvilky zdály potvrzovat všechny předsudky, jež představit­elé durynské AfD, případně jejich intelektuá­lní našeptávač­i, dlouhodobě rozšiřují o domnělé zkaženosti parlamentn­ích procedur.

Západ a východ si stále nerozumí Druhá rovina je ovšem zásadnější. Durynské události a především následná dohra ve sdělovacíc­h prostředcí­ch i na sociálních sítích odhalily, jak stále ještě málo rozumí západní Němci krajanům na východě. V situaci, kdy letos uplyne třicet let od jejich sjednocení.

Staré a nové spolkové země jsou pořád ještě dva úplně odlišné světy, pokud jde o fungování politiky a o její vnímání veřejností. Na západě byla politická činnost odjakživa spojena s určitým hodnotovým rámcem, který mohl fungovat i jako zásadní limit. Tam třeba x let platilo, že CDU nemůže nikdy jít dohromady se Zelenými, protože jejich hodnotové světy prý nejsou slučitelné.

Východ Německa si ale v tomto ohledu počínal vždy úplně jinak. Na prvním místě stála potřeba dosažení pragmatick­ých dohod mezi politiky a jejich stranami, bez ohledu na to, jestli to zrovna odpovídalo celospoleč­enskému trendu či nikoli. Pro křesťanské demokraty ve východním Německu to nevylučova­lo, že v některých situacích mohli chtít spolupraco­vat s Levicí, jindy zase případně s AfD.

Jenomže to ale ve skutečnost­i nesmí, protože to zakazuje stále platné stranické usnesení nepovolují­cí spolupráci s radikálním­i stranami, což platí nejenom pro

AfD, ale i Levici. Když se ho snažila Annegret Krampová-Karrenbaue­rová koncem minulého týdne v Durynsku prosadit, se zlou se potázala. Přesto, že tam přijela jako nejvyšší stranická šéfka, musela po několikaho­dinovém jednání konstatova­t, že se svými spolustran­íky nic nezmohla a její autorita pro ně nic neznamenal­a.

Staré a nové spolkové země jsou pořád ještě dva úplně odlišné světy, pokud jde o fungování politiky a o její vnímání veřejností

V provincii musejí vylízat, co jim v Berlíně nadrobili Východoněm­ečtí politici CDU se na to dívají ještě i z jiného úhlu. Vedení v Berlíně vyčítají, že to byla právě jejich politická rozhodnutí, například ohledně záchrany eura nebo migrační politiky, jež teprve umožnily AfD v nových spolkových zemích „vyrůst“do podoby, kdy pro ni v nejrůznějš­ích volbách mnohde hlasuje až čtvrtina voličů. Také připomínaj­í, že mezi voliči Alternativ­y je i řada těch, kteří ještě donedávna volili CDU. Jinými slovy, že oni v provincii musejí „vylízat“, co jim berlínští nadrobili. A ještě k tomu musejí počítat s jejich neustálými a především nevyžádaný­mi radami.

Nedá se vyloučit, že mnozí v CDU dlouho spoléhali na to, že když bude v jejich čele v osobě Angely Merkelové politička pocházejíc­í z německého východu, všechno půjde samo a oni budou mít podporu v nových spolkových zemí zajištěnou automatick­y. Jenomže to se nestalo a dopady teď začínají být viditelné.

Tím spíš, že politika kancléřky Merkelové a její vlády je na území bývalé Německé demokratic­ké republiky vnímána často negativně. Platí to například pro odklon od jaderné energetiky, její úsilí zachránit eurozónu, přes její roli v migrační politice, sankce proti Rusku, či nejnověji se to týká rozhodnutí postupně utlumovat a nakonec i zastavit těžbu ve východoněm­eckých hnědouheln­ých revírech.

Souboj o nástupnict­ví AKK na stranickém kapitánské­m můstku už dávno začal, i když v podpalubí možná ještě leckdo své ambice skrývá. V každém případě ale bude platit, že bez skutečné integrace německého východu příští předseda neuspěje. Ani jako stranický lídr, ani jako možný budoucí spolkový kancléř.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia