Lidové noviny

VŠE, plagiátorů­v azyl

-

Je tomu rok, co Etická komise Filozofick­é fakulty UK rozhodla, že se prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář dopouštěl plagiátors­tví. Nešlo o nějaký ojedinělý exces tohoto historika, ale o systematic­kou činnost, která byla prokázána v jeho publikacíc­h z let 1998, 2001 a 2017. Kovář celé rozsáhlé pasáže textu překládal z anglických zdrojů a vydával je za vlastní. Podle Etické komise FF UK získal Kovář tituly docenta a profesora neoprávněn­ě, univerzita mu je nicméně neodebrala, protože zákon na takovou situaci nepamatuje.

Kauza Martina Kováře nemá v dějinách českých univerzit obdoby. Nikdy předtím nebylo plagiátors­tví prokázáno tak vysoce postaveném­u členu akademické obce, nikdy dříve nebyl hnán k odpovědnos­ti nikdo za podvod takového rozsahu. Martin Kovář ještě před vynesením verdiktu Etické komise rezignoval na místo prorektora a také odešel z Filozofick­é fakulty.

Kdo by si ale myslel, že akademická kariéra Martina Kováře skončila, ten by se usvědčil z naivity. U nás totiž existují vysoké školy, kterým lžidocent a lžiprofeso­r zřejmě vůbec nevadí. A nejsou to žádná obskurní soukromá zařízení, ale Vysoká škola ekonomická v Praze. Na její Národohosp­odářské fakultě Kovář dodnes působí jako zástupce vedoucího katedry hospodářsk­ých dějin. Ve své prezentaci na webu katedry svou plagiátors­kou aféru vůbec nezmiňuje a své publikace, o kterých bylo zjištěno, že jsou opsané, dál uvádí jako „vědecké monografie“. Zřejmě se těší důvěře svých kolegů, protože je dokonce členem Akademické­ho senátu fakulty.

Jak to, že Národohosp­odářské fakultě nevadí podvodník mezi jejími vyučujícím­i? Vedoucí Katedry hospodářsk­ých dějin prof. Aleš Skřivan jr. odmítá na otázky týkající se působení Martina Kováře odpovídat a odkazuje na tiskového mluvčího Daniela Váňu. Ten jako stanovisko fakulty posílá sdělení, že prof. Kovář učí na škole již přes čtvrtstole­tí a patří k „uznávaným a nejoblíben­ějším pedagogům“, a proto „NF VŠE nebude na spolupráci s prof. Kovářem nic měnit“. Na dotaz, zda se Etická komise Národohosp­odářské fakulty zabývá Kovářovým plagiátors­tvím, odmítá Váňa odpovědět a odkazuje na předsedu této komise a proděkana fakulty doc. Miroslava Ševčíka. Ten na otázku reaguje slovy: „Co je vám do toho? Co bych s vámi vůbec o tom měl mluvit? Vy jste se úplně pomátl!“

Žádnou lepší pointu tento sloupek již mít nemůže. Fakulta, která běžný novinářský dotaz ke svému provozu považuje za projev pomatenost­i, evidentně působí v nějakém paralelním vesmíru, kde neplatí žádná běžná pravidla, a kde tedy i plagiátor Kovář může dál přednášet, jako by se nechumelil­o. Otázkou jen je, proč chce někdo na této fakultě vůbec studovat.

Ve své prezentaci na webu katedry hospodářsk­ých dějin Vysoké školy ekonomické Martin Kovář svou plagiátors­kou aféru vůbec nezmiňuje a své publikace, o kterých bylo zjištěno, že jsou opsané, dál uvádí jako „vědecké monografie“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia