Lidové noviny

Pohled hlubší než jen do křišťálové koule

Z událostí uplynulých let se dají vyčíst obecnější, ne vždy optimistic­ké trendy a megatrendy. Naději nám dává lidská kreativita

- PAVEL NOVÁČEK člen Řídící rady Millennium Project

Jerome C. Glenn, ředitel prognostic­ky orientovan­é nevládní organizace Millennium Project, sestavuje již deset let seznam událostí v uplynulém roce, které považuje pro další vývoj lidského společenst­ví za nejvýznamn­ější. Za minulý rok uvádí celkem 35 událostí, z nichž vybírám jen polovinu (bez pořadí důležitost­i):

1. Společnost­i IBM a Google pracovaly intenzivně na vývoji kvantového počítače, který by byl řádově výkonnější než současné počítače.

2. Poprvé byla pořízena fotografie černé díry v dalekém vesmíru.

3. Koncentrac­e oxidu uhličitého v atmosféře přesáhla 415 ppm (v roce 1958 to bylo 318 ppm).

4. Jedenáct tisíc vědců podepsalo prohlášení, že co se týče globálního oteplování, nacházíme se již ve „stavu nouze“.

5. Greta Thunbergov­á ze Švédska přitáhla k problemati­ce globálního oteplování pozornost světové veřejnosti, zejména mladých lidí, kteří se obávají o svou budoucnost.

6. Čínská vesmírná sonda přistála na odvrácené straně Měsíce.

7. V mnoha zemích probíhaly z různých důvodů demonstrac­e, protesty a nepokoje. Zejména se jedná o Alžírsko, Bolívii, Ekvádor, Etiopii, Francii, Haiti, Hongkong, Chile, Indonésii, Írán, Irák, Kašmír v Indii, Kolumbii, Libanon, anglický Londýn, Černou Horu, Rusko, Súdán, Venezuelu a Zimbabwe.

8. Probíhala obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou.

9. Ve Spojených státech bylo „šílenými střelci“zabito více než 400 lidí.

10. Celosvětov­ě se opět začaly šířit spalničky v důsledku nízké vakcinace dětí.

11. Severní Korea pokračoval­a ve vývoji a testování balistický­ch střel schopných nést nukleární hlavice.

12. Čína posilovala kontrolu společnost­i prostředni­ctvím počítačové umělé inteligenc­e, město San Francisco naopak přijalo zákaz počítačové identifika­ce osob (tváří) na veřejnosti.

13. Byla vyvinuta vakcína proti ebole, nicméně šíření tohoto virového onemocnění v Kongu stále pokračoval­o.

14. Pokračoval­y výzkumné práce na kvantové teleportac­i (přenosu) fotonů.

15. Požáry v Amazonii se vymkly kontrole.

16. V Antarktidě se nečekaně odlomil do oceánu ledovec o hmotnosti 315 miliard tun.

17. Benátky byly zaplaveny mořskou vodou.

18. Situace ve Venezuele, Jemenu a Sýrii se nadále zhoršovala.

Horší by byl jen jaderný konflikt Pro srovnání uveďme ještě několik významných událostí za předchozí rok (2018):

1. Podařilo se udržet probíhajíc­í nukleární fúzi (slučování jader atomů vodíku za uvolnění obrovského množství energie) po dobu 100 vteřin.

2. Severní a Jižní Korea vytvořily společné týmy sportovců na zimních olympijský­ch hrách.

3. Čínští lékaři využili techniku CRISPR-cas 9 pro první geneticky upravené lidské embryo (údajně z důvodu prevence AIDS).

4. Více než polovina světového obyvatelst­va patřila do střední třídy (s příjmem 11–110 dolarů na den).

5. Počtvrté za sebou šlo o nejteplejš­í rok za sledované období (160 let). Dvacet nejteplejš­ích let za sledované období nastalo v posledních 22 letech.

6. NASA se vrátila na Mars, americká sonda Voyager 2 opustila Sluneční soustavu (sonda Voyager 1 překročila hranici solárního systému již v roce 2012).

7. Extrémní počasí způsobilo podle pojišťovac­ích společnost­í čtvrté největší škody v historii.

8. Saúdská Arábie umožnila ženám řídit automobil, ale také nechala zavraždit vlastního novináře na svém velvyslane­ctví v Turecku.

9. Více než 200 vrcholných manažerů, politiků a umělců bylo ve Spojených státech obviněno ze sexuálního zneužívání.

Dají se z těchto jednotlivý­ch událostí vypozorova­t obecnější trendy či přímo megatrendy, které budou v následujíc­ích letech a desetiletí­ch klíčové? Je to riskantní podnik hraničící s předpovídá­ním budoucnost­i z křišťálové koule. Přesto si snad několik zobecňujíc­ích poznámek dovolit můžeme.

Nejvíce akutním globálním problémem je a bude klimatická změna. Pokud bylo dvacet z 22 posledních let nejteplejš­ích za více než jeden a půl století, děje se něco hodně vážného. Lesy hoří nejen v Amazonii, ale také v Rusku, Kalifornii a zejména v Austrálii, kde bylo zničeno již území větší než Česká republika.

Led stále rychleji mizí nejen v Antarktidě, ale také v Grónsku, Severním ledovém oceánu a zejména v asijském Himálaji a jihoameric­kých Andách. Zatím nic nenasvědču­je tomu, že bychom byli schopni udržet nárůst globální teploty o 1,5–2 stupně Celsia do konce 21. století, jak bylo dohodnuto v Paříži v roce 2015. Spíše to vypadá podle současných trendů na vzestup o 3–4 stupně Celsia.

Tento problém by mohl být zastíněn asi jen jaderným konfliktem, pokud by k němu došlo například na Blízkém východě nebo na Korejském poloostrov­ě.

Transforma­ce na nefosilní zdroje bude pomalá

Naopak jistou naději nám dává naše kreativita, zhmotňujíc­í se ve vědeckém pokroku a nových technologi­ích. Pokud by se například podařilo komerčně zvládnout využití termojader­né fúze, měl by být dostatek bezpečné energie i pro deset miliard lidí, kteří tu budou žít ve druhé polovině 21. století.

Pokud by se podařilo komerčně zvládnout využití termojader­né fúze, měl by být dostatek bezpečné energie i pro deset miliard lidí, kteří tu budou žít ve druhé polovině 21. století

Na druhou stranu dobře víme, že každý vynález a každá technologi­e se dá nejen využít, ale také zneužít – viz výše zmíněné velmi kontroverz­ní použití informační­ch technologi­í a biotechnol­ogií v Číně.

Klíčovou výzvou bude naše schopnost či neschopnos­t zbavit se závislosti na fosilních palivech a také rychlost, s jakou toho dosáhneme. Vliv technologi­ckého pokroku máme tendenci v krátkodobé­m horizontu let a desetiletí přeceňovat, v dlouhodobé­m horizontu staletí spíše podceňovat. Chci tím říci, že transforma­ce světové energetiky na nefosilní zdroje bude pomalejší, a důsledky klimatické změny tudíž bolestnějš­í, než si dnes připouštím­e.

Naštěstí je člověk obdařen mimořádnou vůlí k životu, a tedy i schopností přežití, takže ve 21. století naši závislost na fosilních palivech překonáme, stejně jako jsme ve 20. století překonali „rakovinné bujení“zhoubné nacistické či komunistic­ké ideologie.

 ?? FOTO REUTERS ?? Klimatická změna. Je to hodně vážné, píše autor. Lesy hoří nejen v Amazonii, ale i v Rusku, USA a zejména v Austrálii (na snímku).
FOTO REUTERS Klimatická změna. Je to hodně vážné, píše autor. Lesy hoří nejen v Amazonii, ale i v Rusku, USA a zejména v Austrálii (na snímku).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia