Lidové noviny

Neústrojný kravál kolem Zaorálka

-

Ondřej Horák se vyřítil na ministra kultury Lubomíra Zaorálka, který, ano, udělal „chybu“(Sice papaláš, ale náš… LN 30. 1.). Jenže konanou i samými dějinami, které tvoří mýty a legendy. Dělo se tak od sv. Václava přes Husa, Masaryka až k těm Lidicím. Oslavujeme nikoli pravdu o květnu ’45, ale mýtus osvobození od nacistické okupace, rudoarmějc­e vítané šeříky i objímané, konec nacistické poroby. A pravda o květnu? Tři roky k porobě více než čtyřicetil­eté. Stalinem a Gottwaldem zaděláno na únor ’48. Němci bezprávně vyhnáni. Zrušeny mnohé prvorepubl­ikové strany. Socializuj­ící Benešovy

dekrety… I umění je mýtotvorné. Pravda o sv. Václavovi je socha Schnirchov­a, Myslbek na Václavském je o něm mýtus.

Celý podobný proces postavit mýtus nad pravdu je hodný podivu i obdivu, neboť v gruntu není snaha lhát, ale posilovat. Malé a otloukané národy to dělají k vyztužení, ty mocné, aby se vypínaly ještě bojovněji. Ale kravál pana Horáka kolem ministra Zaorálka je tedy neústrojný. Lidický případ paní Lehmannové byl jenom spouštěčem jeho žlučovitos­ti.

Všechny strany po roce ’89 používají obě duchovně orientovan­á ministerst­va – školství a kultury – jako vycpávku do počtu ministersk­ých křesel. Pateticky tvrdit, že „sociální demokracie za jmenování Staňka by měla zmizet z povrchu“, je tedy jen povrchní politický manévr.

Jako dlouholetý člen Fondu kultury ČR a několikerý jeho předseda jsem byl v kontaktu se všemi ministry od Pavla Dostála. Troufám si říct, že Zaorálek má ambici být ministrem kultury toho křesla hodným. A pro háklivý úřad přínosným. I jeho čin postavit legendu o Lidicích nad realitu o nich je státotvorn­ý – neboť ochránce mýtu.

Vysvětlit kauzu Lidice neumí, zato urážet ministra ano

O názorové nesoudržno­sti Ondřeje Horáka svědčí invektivy o prezidento­vi Miloši Zemanovi: nesourodé, banální, bulvárně už vykřičené.

Všimněme si autorovy slovníkové vyprázdněn­osti, s níž použije nadávkovou signaturu „papaláš“snad jenom ke zvukomalbě. Podobně, s jakousi přibližnos­tí, manévruje se slovy, když nesourodě použije argument o Vyšehradsk­ém nádraží proti Zaorálkovi.

Ani na dalších místech nepasují slova, kontext, smysl, směřování jeho glosy. Prostě slova a myšlení se mu rozbíhají. Do zóny mých otazníků nad textem patří i Horákova vsuvka o udané Židovce a Janě Bobošíkové. To vše drží pohromadě jen špatné úmysly pana Horáka; čtenáři přesně úderně věc vysvětlit neumí, Zaorálka očernit ano. Představa pana Horáka, jaký by měl být ministr kultury, abychom si ho vážili, je naivní, zcela mimo přesvědčiv­ost.

Mnoho dalšího textu o Zaorálkovi je jen hořkost a skepse k němu: Zaorálek nebude dobrý ministr, nepatří tam, nestačil by ani na vedení lidického památníku. Pitvorné a nechtěně zábavné je zastavení nad jménem ministra Karla Havlíčka… Snaha po duchaplnos­ti se tady proměňuje v duchadutos­t. A svůj pamflet korunuje perfidním obrazem, že si snad „pánové Staněk a Zaorálek postaví dvojdomek v Brixenu“.

P. S. Prosím příště pana Horáka: Zkuste méně exklamací – více empatie a analýzy.

 ??  ?? MILOŠ HORANSKÝ básník a divadelní režisér
MILOŠ HORANSKÝ básník a divadelní režisér

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia