Lidové noviny

Vyčítají nám, že jsme uvěřili v aukci

David Voska (48)

- ROMAN ŠITNER

Ještě v lednu patřil Nordic Telecom k favoritům chystané aukce kmitočtů, která má do Česka přivést čtvrtého mobilního operátora. Jenže koncem měsíce ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) vyměnil vedení Českého telekomuni­kačního úřadu a příprava aukce začala nanovo. „Zatím to vypadá, že na programu dne už není silný nezávislý operátor, tedy to, na co jsme se připravova­li,“říká David Voska, hlavní vyjednávač za Nordic Telecom.

LN V souvislost­i se změnami ve vedení ČTÚ se uvádělo, že vám aukce byla ušita na míru. Co na to říkáte?

Kdybychom mlčeli a nedeklarov­ali náš zájem do aukce jít, tak by to nikdo tvrdit nemohl. Asi se čekalo, že budou stát zástupy zájemců o aukci a o roli čtvrtého operátora. Když už bylo vyhlášení aukce na spadnutí, asi přišla nervozita, že tu takový zájem není. Vznikla z toho zkratka – když je tu jen jeden víceméně hlasitější zájemce, je mu to asi ušité na míru.

K aukci každý dával připomínky. Velcí operátoři říkali, že to tak být nemá, že to trhu nepomůže a že je to protiprávn­í. Malí operátoři, kteří neměli ambice na celostátní pokrytí, říkali, že by bylo lepší podpořit virtuální operátory. My jsme říkali, že nový plnohodnot­ný hráč potřebuje více spektra. Proběhl tu transparen­tní proces, vše je zveřejněno. Je v zájmu státu, aby bylo prostředí předvídate­lné a konzistent­ní. Pokud tu probíhá dlouhodobý proces se zákonnou konzultací a zákonným vypořádání­m, který dospěje do finále, a v tom finále se to velmi náhle otáčí jiným směrem, tak to není konzistent­ní se záměrem nalákat hromadu investorů...

LN Martin Šigut ze společnost­i Poda říká, že vaše výhoda je, že již máte nakoupené frekvence z minulé aukce. Proto nejdete do takového rizika jako případný další zájemce.

Považujeme za bizarní a vlastně urážející, že někdo vytváří problém z toho, že jsme uvěřili minulé aukci 5G pásma. Je to soutěž a každý se snaží vybudovat si lepší postavení, než mají druzí. Stávající operátoři mají stovky megahertzů spektra a miliony zákazníků, takže mají obrovskou výhodu.

inzerce

V roce 2017 tu byla aukce 5G pásma a stát ji prezentova­l jako vstupenku na trh s tím, že každý věděl, že za dva roky bude další aukce. Tu vstupenku si tehdy mohl vydražit kdokoliv, koupili jsme si ji my a Poda. Na to nejsou potřeba konspiračn­í teorie, že nám to bylo ušito na míru.

Nevidím důvod, proč by to neměla být naše výhoda. Další zájemci mohou mít jinou výhodu, například snadnější přístup k financován­í. Vezměte si třeba Dense Air, která k aukci dávala připomínky. To je dcera významného výrobce technologi­í Airspan, za kterým stojí investoři jako Softbank nebo Qualcomm. To jsou konkurenti, kteří mají výhodu ve své velikosti a přístupu ke kapitálu. Pásmo z minulé aukce má i Poda, jen o projekt plnohodnot­ného operátora nestojí.

LN Zaznívá ale obava, že vy český trh nezměníte...

Když se ale podíváte na to, kdo se v poslední době stal čtvrtým operátorem v zahraničí, zjistíte, že šlo většinou o domácího hráče a že byl v aukci jediným zájemcem. Takto získali spektrum například operátoři jako Illiad ve Francii nebo naposledy 1&1 Drillisch v Německu.

LN Co to pro vás znamenalo, když se před pár dny ukázalo, že aukce nebude v připravova­né podobě, ale může být nakonec úplně jiná?

Je to samozřejmě nepříjemno­st. Dali jsme na to nemalé prostředky. Připravova­li jsme byznys plán, jednali s investory, vedli jsme už jednání i o tom, jak zajistit tisíce prodejních míst. Teď se na poslední chvíli vše zastaví a jsme do značné míry zase na začátku. Nevíme, co zůstane a co se změní.

Zatím to vypadá, že na programu dne už není silný nezávislý operátor, tedy to, na co jsme se připravova­li. Teď to vypadá, že podmínky budou motivovat spíše menší hráče. To je úplně jiný koncept a jiný byznys plán. Smysl může dávat obojí, ale musíte zvážit rizika a možné zisky. Vybudovat operátora s vlastní sítí je mnohem rizikovějš­í, ale také to dává mnohem větší prostor pro byznysový úspěch. Když tu vytvoříte prostor pro menší operátory, tak ti nepotřebuj­í takové investice, ale budou vždy závislí na tom, co jim velká trojka dá za podmínky nebo k čemu ji donutí regulátor.

LN Můžete váš plánovaný záměr popsat?

Je to složitý projekt. Ale zhodnotili jsme si to tak, že je prostor na trh proniknout. Samozřejmě že je to rizikový podnik. Na začátku musíte za několik miliard koupit frekvence, pak musíte miliardy investovat do infrastruk­tury, pak teprve vzniká prostor pro to, získat peníze zpátky. Musíte na začátku nabrat kritickou masu zákazníků, což je číslo s šesti nulami, aby ten projekt vyšel. Na druhé straně musíte uřídit náklady, aby nám vyšla rozumná návratnost projektu. Takové množství zákazníků nezískáte jinak než atraktivní nabídkou. Konkurence na to samozřejmě může reagovat. O takový projekt se nemůže hlásit hromada zájemců.

LN Čtvrtí operátoři nabízejí velmi atraktivní ceny, ale do zisku se dostávají jen obtížně. Vnímáte to?

Určitě jsme neplánoval­i krátkou návratnost, ale viděli jsme prostor přijít na český trh se zajímavou nabídkou.

LN Média spekulují, že jste jednali s KKCG. Jak to dopadlo?

Jednali jsme s několika investory a byli jsme velmi blízko dohodě. Nemám ale možnost říkat konkrétní jména. Jednání jsou nyní přerušena. Čekáme, jaký bude nový záměr aukce.

LN Je to lepší, když se spojí více zájemců?

Nikdy jsme neříkali, že by takto velký projekt Nordic zvládl sám. Vždy jsme hledali investory, kteří by do toho šli s námi.

LN Lze aukci stihnout do června?

Bylo deklarován­o, že by se to stihnout mělo. Dá se předpoklád­at, že proti plánu podpořit virtuální operátory bude trojice velkých operátorů, ti ale napadali i tu předchozí verzi aukce. Myslím, že plán na příchod plnohodnot­ného čtvrtého operátora se nedá udělat o moc jinak, než jak to bylo připravené, takže bychom byli v červnu ve stejné situaci.

LN Ministr průmyslu Karel Havlíček řekl, že jste zaměstnáva­li bývalého radního ČTÚ Ondřeje Malého a ten ovlivňoval přípravu aukce. Jak to bylo?

To je absurdní umělá senzace. Ondřej Malý se samozřejmě zná s bývalým předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem. Živí se jako poradce v telekomuni­kacích a PR a nám radil s mediální strategií, s komunikací na sociálních sítích a zpracováva­l nám různé analýzy. Ale nebyl jeho úkol a neměl od nás žádné pověření, aby někde běhal, někde za nás mluvil nebo za nás cokoliv ovlivňoval. Pokud vím, Malý pracoval i pro další společnost­i v telekomuni­kacích a některé mají jiné zájmy než my.

Vzhledem k tomu, že je český okruh lidí kolem telekomuni­kací malý, byla to široce známá záležitost. Trošku mě tím pádem zaráží, že zrovna dva dny před tím aukčním veletočem o tom najednou vyšel senzační článek v novinách. V čí prospěch to bylo, si můžu jen domýšlet, ale v náš prospěch to určitě nebylo.

Vystudoval práva na

Univerzitě Karlově v Praze.

Jedenáct let pracoval v oblasti

vztahu s regulátory ve společnost­i

Telefónica O2. Nakonec obsadil pozici šéfa regulatorn­ích záležitost­í a v této pozici působil do roku 2015, kdy firmu opustil a začal pracovat jako konzultant.

Od roku 2016 je v Nordic

Telecom šéfem pro vnější vztahy. Právě on má na starosti jednání s ČTÚ, se státem i s oborovými organizace­mi.

V minulosti působil ve vedení

několika telekomuni­kačních asociací.

LN Neustále se také objevuje obava, že jste propojeni s operátorem O2 a váš vstup na trh změnu nepřinese. Jaromír Novák uvedl, že se tato věc prověřoval­a, a nic se nezjistilo. Co říkáte na to, že ani tohle spekulace nezastavil­o?

Nám to samozřejmě škodí. Pro nás je únavné to komentovat, protože těžko můžete doložit věc, která není. Jediný fakt, na kterém ta spekulace stojí, je, že náš zakladatel a majoritní akcionář Tomáš Otruba je bývalý řídící partner právní kanceláře BBH, která měla mezi svými klienty skupinu PPF (jíž patří O2 – pozn. red).

Působíme na trhu, kde na soutěž dohlížejí hned dva regulátoři – a ti mají prostředky si takovou věc prověřit. Další věcí, na kterou se zapomíná, je, že kdybychom si v aukci koupili frekvence a následně se potvrdilo naše údajné propojení s PPF, tak bychom o ně přišli.

Je to soutěž a každý se snaží vybudovat si lepší postavení, než mají druzí

LN Dává podle vás smysl, aby si PPF budovala potají vedle O i čtvrtého operátora?

Podle mě to smysl nedává. Když hrozí, že přijde čtvrtý operátor – a vám to vadí –, tak se snažíte ten plán nabourat ze všech stran. Nejdřív samotný koncept, tvrdíte, že je to špatně, dělat se to nemá, je to diskrimina­ční, trhu to nepomůže... Když s tímto neuspějete, zkusíte snížit kredit zájemce o vstup na trh.

LN Tedy že by někdo z velké trojky operátorů šířil informaci, že jste propojeni s jedním z nich, a že to tudíž ničemu nepomůže?

Potvrzené to nemám, ale smysl by to dávalo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia