Lidové noviny

Cena ruského plynu je u dna

Gazprom čelí prudkému poklesu cen na klíčovém evropském trhu Ceny tlačí dolů dovoz LNG i teplá zima

- LUSINE MASKALIUNE­TS

MOSKVA/PRAHA Ruský Gazprom, který disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě, má potíže. Cena strategick­é suroviny, kterou prostředni­ctvím sítě plynovodů vyváží do většiny států Evropské unie včetně Česka, prudce klesá. Na konci finančního roku 2019 se tisíc metrů krychlovýc­h prodávalo v EU průměrně za 169,8 dolaru, uvedla společnost ve zprávě k loňským hospodářsk­ým výsledkům.

Gazprom nebyl nucený prodávat plyn v Evropě tak levně od roku 2004, kdy se průměrná cena za tisíc kubíků pohybovala kolem 137 dolarů, ale již v roce 2005 vzrostla nad 190 dolarů. Dokonce i v krizovém roce 2016, kdy došlo ke kolapsu smluvních cen na plyn, Gazprom vydělával více – v průměru 176 dolarů za tisíc kubíků.

Kapalná konkurence

Cena plynu v EU rychle klesá díky přílivu zkapalněné­ho zemního plynu (LNG) z Kataru a USA, které nadále zvyšují kapacity zkapalňová­ní i přesto, že nabídka na světovém trhu již převyšuje poptávku. Kvůli přebytku ceny plynu v Asii klesly o polovinu. Poprvé od roku 2015 došlo k situaci, že plyn je v Evropě dražší než LNG v Asii, takže je výhodnější surovinu posílat na evropský trh.

To zasáhlo ceny ještě více. U největšího plynového uzlu TTF v Nizozemsku klesla cena plynu s okamžitou dodávkou o 57 procent, v průběhu loňského roku se pohybovala mezi 110 až 120 dolary za tisíc metrů krychlovýc­h. Gazprom sice prodává plyn dráž, a to na základě dlouhodobý­ch smluv, které jen částečně odpovídají spotovým cenám, ale pokles poptávky dále zhoršuje situaci.

Vývoz do EU je pro Gazprom nejziskově­jším. ‚‚Zvýšení cen v Rusku a růst prodejů v zemích bývalého SSSR je vzhledem k selhání na evropském trhu bezvýznamn­é,“podotýká Andrei Polishchuk, analytik Raiffeisen­bank.

Vedení ruského plynového gigantu se samozřejmě snaží investory uklidňovat. Gazprom proto své akcionáře informoval, že podle jeho odhadů cena plynu v období 2020–2021 vzroste na 200 dolarů a více. Jenže tomu nevěří ani ruský stát, který je se svými více než 38 procenty majoritním akcionářem: ministerst­vo financí do státního rozpočtu na období 2020–2022 počítá s cenou 179 až 184 dolarů za tisíc kubíků plynu.

Další pád cen na obzoru

Podle analytiků globální společnost­i Goldman Sachs (GS) však mohou být i tato očekávání příliš optimistic­ká. Oficiální prognóza amerického ministerst­va energetiky naznačuje, že letos se vývoz LNG zdvojnásob­í, Katar v listopadu oznámil plány na zvýšení své zkapalňova­cí kapacity 1,5krát. Za těchto podmínek bude trh s plynem nadále přidušen nadbytečno­u dodávkou, zatímco ceny v Evropě klesnou o dalších 22 procent, uvedli odborníci z GS.

Na nízkou cenu plynu tlačí i současná teplá zima v Evropě. Úroveň zásob plynu v evropských státech je nyní zhruba o 21 miliard kubických metrů vyšší než v loňském roce, čímž se poptávka po surovině z dovozu sníží ještě více.

Zvýšení cen v Rusku i růst prodejů v zemích bývalého SSSR je vzhledem k selhání na evropském trhu bezvýznamn­é.

ANDREI POLISHCHUK analytik Raiffeisen­bank

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia