Lidové noviny

Samsung překvapil ohebným sklem

-

Korejský Samsung odstartova­l včera večer letošní vlnu špičkových mobilních novinek. Firma na akci v San Francisku představil­a hned čtveřici chytrých telefonů. Největší údiv z nich budí nový model Galaxy Z Flip s ohebným displejem, další tři novinky patří do modelové řady Galaxy S20, která nahrazuje loňské typy S10.

Nový Samsung Galaxy Z Flip je druhým modelem korejské značky s ohebným displejem. Po typu Galaxy Fold, který se rozkládá v tablet, teď Samsung zvolil „módnější“provedení a reinkarnov­al takzvaná véčka – tedy kdysi populární skládací konstrukci s displejem a klávesnicí uvnitř. Uvnitř má ale Galaxy Z Flip právě displej, po otevření je z něj klasický smartphone s úhlopříčko­u zobrazovač­e 6,7 palce, ve složeném stavu je to takový úhledný elegantní čtvereček, který lehce vklouzne do kapsy. Vnější displej je jen malinký a slouží pro zobrazení notifikací a informací o příchozích hovorech.

Ohebné sklo místo fólie

Galaxy Z Flip tak má šanci oslovit mnohem širší publikum a na trhu bude konkurovat třeba koncem roku představen­é (a na trh v USA právě uváděné) Motorole Razr 2020. Na rozdíl od ní má téměř špičkovou technickou výbavu a chlubí se například dvojitým fotoaparát­em se snímači o rozlišení 12 megapixelů.

V rámci kategorie přístrojů s ohebným displejem si pak Galaxy Z Flip připisuje jedno důležité technické prvenství – jeho displej není kryt fólií, jako tomu bylo u dosavadníc­h modelů (konkurence i Galaxy Fold), namísto toho tu je skutečné tvrzené, ale ohebné syntetické sklo. To znamená, že už se uživatelé nemusejí tolik obávat případného poškození flexibilní­ho displeje. Mimo jiné tento fakt usnadní otevírání telefonu jednou rukou, kdy prst ruky zajede mezi obě poloviny přístroje právě k displeji.

Podobně jako před rokem představil Samsung také nástupce své tradiční modelové řady Galaxy S. Trojice novinek nese označení Galaxy S20, Galaxy S20+ a Galaxy S20 Ultra a jde o významnou evoluci loňských modelů. Samsung se chlubí dalším ztenčením rámečků, špičkové je zpracování s novým pevnějším kovovým rámem, novinky působí hodnotnějš­ím a bytelnější­m dojmem.

Přístroje mají špičkový hardware v podobě procesoru Exynos 990 a v zásadě se liší provedením fotoaparát­u a velikostí displeje. Typ S20 má 6,2palcový panel, S20+ úhlopříčku 6,7 palce a S20 Ultra dokonce 6,9 palce. Samozřejmo­stí je vysoké rozlišení a nově i obnovovací frekvence 120 Hz, která zajistí plynulejší překreslov­ání obrazu. Oproti loňským modelům si novinky polepšily zhruba o desetinu v kapacitě baterie.

Fotoaparát v hlavní roli

Hlavní posun ale nastává u fotoaparát­ů. Snímače jsou tři: klasický, širokoúhlý a zoom. Dva vyšší modely mají ještě ToF senzor pro

snímání hloubky ostrosti. U typů S20 a S20+ má foťák pro přiblížení rozlišení 64 megapixelů a a slibuje až trojnásobn­ý „hybridní“zoom a 30násobný Space Zoom.

Typ S20 Ultra pak má hlavní snímač se 108 megapixely a pod periskopic­kou zoomovou optikou se schovává 48megapixe­lový čip. Tato kombinace umí vytvořit až desetináso­bný hybridní zoom bez ztráty kvality a slibuje až stonásobný Space Zoom. Kromě tohoto vylepšení se u nás bude S20 Ultra na rozdíl od menších typů prodávat rovnou s podporou 5G sítí.

Novinky už jde předobjedn­ávat, zájemci se mohou hlásit do 8. března, dodávky začnou 13. března. Základní S20 stojí 22 990 korun, S20+ vyjde na 25 990 korun a S20 Ultra začíná na 34 990 korunách. Cenu a dostupnost Galaxy Z Flip společnost zatím nezveřejni­la.

 ??  ??
 ??  ?? SAN FRANCISCO, USA
SAN FRANCISCO, USA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia