Lidové noviny

Pomáhá skalpel i fotony

- JOSEF TUČEK

Když se nemocný dozví, že jej čeká operace a ještě radioterap­ie, chemoterap­ie, anebo rovnou všechno dohromady, může mít pocit, že jeho nemoc je skutečně v těžké fázi. Ale nemusí tomu tak být.

„Typicky některé kožní nádory se léčí jenom chirurgick­y. Odstraníte je s úzkým lemem okolní tkáně a pacient je vyléčený, i když jej lékaři budou i nadále sledovat,“popisuje onkochirur­g Oldřich Coufal z Masarykova onkologick­ého ústavu. Nádor prostaty se zase dá často vyléčit jen samotným ozařováním. „Zato karcinom prsu je typickým příkladem diagnózy, v níž se léčebné postupy kombinují,“navazuje docent Coufal. „Díky takovémuto mezioborov­ému úsilí jsou léčebné výsledky lepší, než kdybychom jenom operovali, a to jakkoli radikálně.“

Automatick­y tedy neplatí, že pokud se tým lékařů rozhodne využít pro pacienta více terapeutic­kých postupů, naznačuje to hned těžkou diagnózu.

Potíže s tlouštíky

Pryč jsou doby, kdy jediným vybavením chirurga byly pouze skalpel a nůžky. „Dnes máme endoskopy, které umožňují operovat některé nádory jen pomocí otvorů do těla, bez nutnosti zanechávat velké jizvy. Máme staplery – jakési ,sešívačky‘, které spojují operační ránu nebo operované orgány rychle a bezpečně. Máme robotické operační stroje, které chirurg ovládá na dálku všemi svými končetinam­i,“pochvaluje si chirurg Coufal.

Někdy však i nejlepší technika bývá krátká na člověka, který jí klade překážky. Klasickým příkladem bývají otylí pacienti. „Operace jsou o dost obtížnější u pacienta se silnou vrstvou podkožního tuku a s orgány obalenými tukem. A ještě ke všemu mívá obézní pacient vyšší riziko pooperační­ch komplikací,“mračí se docent Coufal.

Bombardová­ní fotony

Vývojem samozřejmě prošly i další léčebné postupy, včetně radioterap­ie. „Od využití rentgenový­ch paprsků před sto lety jsme se přes radioaktiv­ní záření prvků radium a také kobalt dostali k dnešním urychlovač­ům částic. Ty neobsahují radioaktiv­ní materiál a záření vydávají, jen když jsou v provozu,“vysvětluje přednosta Kliniky radiační onkologie Masarykova ústavu Pavel Šlampa.

Částice kroužící v urychlovač­ích Masarykova onkologick­ého ústavu vytvářejí záření, které se dá nasměrovat na nádor pacienta. Říká se mu fotonové, protože slovo foton označuje kvantum elektromag­netické energie.

Všechna dosavadní radioterap­ie byla a je založena na faktu, že nádorové buňky mají nedokonalý enzymatick­ý systém, tedy nedokonalé regeneračn­í schopnosti. Záření dopadá na tkáně a poškozuje všechny buňky, rakovinné i zdravé. Ale zdravé buňky se obnovují, nádorovým to trvá mnohem déle. Několik postupných dávek záření je tedy zničí.

„Máme v ústavu pět urychlovač­ů na fotonové záření, z toho dva, které dokážou i soustředit vysoké dávky záření do malých objemů, tedy zejména do nádorů v různých orgánech těla,“popisuje profesor Šlampa. „Říká se tomu radiochiru­rgie, protože toto záření dokáže ničit i velmi odolné nádorové ložisko podobně, jako je umí odstranit skalpel. Výhodná je také pro ničení druhotných nádorů – metastáz. V minulosti platilo, že když primární nádor už stačil vytvořit metastázy, prognóza onemocnění byla špatná. Dnes už je to přece jen lepší.“

Rentgenové paprsky starších ozařovacíc­h přístrojů působí s největší intenzitou přímo na kůži, takže člověk může být ozařován jen dávkou, kterou vydržela jeho kůže. Současné ionizující záření se navyšuje reakcemi uvnitř těla, takže s nejvyšší intenzitou dopadá až na cílové vnitřní orgány.

„Laikové se někdy ptají, zda po radioterap­ii sami nevyzařují radioaktiv­ní záření. Odpovídám, že nevyzařují, protože to fyzikálně nejde,“ujišťuje Pavel Šlampa.

Nepředpokl­ádá, že by jiné postupy úplně vytlačily radioterap­ii z léčebné praxe. Ta se naopak stále vylepšuje.

Do praxe se postupně dostává postup zvaný adaptivní radioterap­ie. Ten umožňuje, aby se rozsah ozařování plynule měnil podle toho, jak už se zmenšil nádor.

Ve vývoji dále jsou urychlovač­e, které mohou nádor bombardova­t těžkými uhlíkovými ionty. A také se ve světě zkouší takzvaná flash radioterap­ie, která umožní aplikovat v jediném okamžiku (flash = blesk) vysokou dávku do nádoru bez většího poškození okolních tkání.

Skalpel? Záření? Chemie? To je základní nabídka léčby pro pacienty s nádorem, kteří přijdou do brněnského Masarykova onkologick­ého ústavu.

Záření poškozuje buňky, rakovinné i zdravé. Ale zdravé buňky se obnovují, nádorovým to trvá mnohem déle, takže je dávky záření zničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia