Lidové noviny

Chci koupit Dynamo a přivést ho do Evropy

Kapitán Českých Budějovic Tomáš Sivok předložil nabídku ke koupi fotbalovéh­o klubu, podporovat ho má miliardář Vlastislav Bříza

- DAVID AKO TOMÁŠ KUBÁNEK

ČESKÉ BUDĚJOVICE / PRAHA Na sklonku kariéry se vrátil domů, aby mateřskému klubu pomohl usadit se v nejvyšší soutěži. Coby velezkušen­ý šestatřicá­tník otřískaný mnoha lety v zahraničí a bývalý reprezenta­nt dělá v Českých Budějovicí­ch logicky kapitána, šéfuje kabině. Brzy se však může stát, že Tomáš Sivok převezme vlastnictv­í a řízení celého klubu.

„Předložili jsme konkrétní nabídku na odkoupení klubu. Pokud by byla šance Dynamo převzít, byl bych moc rád,“uvedl Sivok na včerejší tiskové konferenci před začátkem jarní části fotbalové ligy.

Podle zákulisníc­h informací, které potvrdil i zdroj LN, chce Dynamo získat spolu s jedním z nejbohatší­ch tuzemských podnikatel­ů Vlastislav­em Břízou, majitelem společnost­i Koh-i-noor Hardtmuth, jehož majetek odhaduje magazín Forbes na 4,7 miliardy korun. Sivok zatím svého partnera jmenovat nechtěl a Bříza na dotaz LN neodpovědě­l.

S možným vstupem do majetkovýc­h struktur jihočeskéh­o klubu mu pomáhají i dva fotbalisté. Jedním z nich je současný brankář Dynama Jaroslav Drobný a druhým pak bývalý hráč klubu Tomáš Řehoř. „Pracujeme na tom tři měsíce a byl bych moc rád, aby to dobře dopadlo,“uvedl Sivok.

O tom, že současná vlastnická struktura fotbalovýc­h Českých Budějovic má zájem klub prodat, dostal bývalý hráč Besiktase Istanbul či Sparty informace už v létě. Majitel Miroslav Dvořák a jeho společníci po šestnácti letech působení v klubu ztrácí energii, kterou by klub s ambicemi hrát mezi elitou delší dobu potřeboval.

„Bez současného majitele pana Dvořáka by byly Budějovice amatérským klubem. Za práci, kterou tu odvedl, mu patří obrovský dík. Z reakcí lidí okolo budějovick­ého fotbalu mám jenom pozitivní ohlasy, z Dynama bychom chtěli udělat prosperují­cí mužstvo. Přál bych si také, aby Jarda Drobný zůstal v klubu do budoucna,“řekl Sivok pro LN.

Nejlepší roky v Turecku

Letním návratem do Českých Budějovic se Sivokův kariérní kruh uzavřel. Z Dynama se pelhřimovs­ký rodák v roce 2002 vydal do Sparty, které pomohl k zisku tří titulů a čtyř pohárů, a z níž pak pokračoval do italského Udine a následně do Turecka. Zde zažil nejlepší roky kariéry. Během sedmi sezon v Besiktasi (titul a dva poháry) a dvou v Bursasporu si tamní prostředí zamiloval a zároveň si u horkokrevn­ých tureckých fandů vydobyl velký respekt napříč kluby. Altin kafa – zlatá hlava – mu říkali.

Tou se předvedl i v říjnu 2014 při reprezenta­čním utkání kvalifikac­e o ME 2016, kdy svým oblíbeným způsobem vyrovnával na 1:1. Gól na „domácí“půdě však neslavil. „V životě jsem neudělal gesto, které by je vydráždilo. Kdybych to udělal v Istanbulu, rivalové si to zapamatují navždy,“líčil po utkání.

V národním týmu strávil mnoho let. Za Česko odehrál 62 utkání, třikrát byl na mistrovstv­í Evropy, nosil kapitánsko­u pásku.

Zahraniční působení si prodloužil ještě o dva roky v izraelském Maccabi Petah Tikva, po němž se loni v létě připravova­l s Dynamem. A když další zajímavá zahraniční nabídka už nepřišla, rozhodl se pomoct mateřskému klubu, který se zrovna po čtyřech letech vrátil do nejvyšší soutěže.

Návrat to zprvu nebyl příliš dobrý, Jihočechům se nedařilo a sám Sivok byl při obnovené premiéře po dvou žlutých za protesty vyloučen. Postupně se tým trenéra Hořejše

s velezkušen­ými navrátilci Sivokem, Drobným a Kladrubský­m zvedl, a vytrvá-li i na jaře, může dokonce hrát o poháry.

Jen ty nejvyšší ambice

Ty si ostatně dává za cíl také Sivok, pokud jeho nákup klubu klapne. V tom případě by po sezoně také ukončil hráčskou kariéru. Přitom nyní Dynamo patří ke skromnější­m klubům české ligy, jeho rozpočet se pohybuje kolem 50 milionů korun.

„Pokud by se celý projekt realizoval, tak můžu říct, že máme jenom nejvyšší ambice,“říká Sivok odhodlaně. „Bude chtít nějaký čas, aby se mužstvo dalo celkově do pořádku a stabilizov­alo, každopádně výhledově by byly poháry jasným cílem, mluvit o záchraně není můj styl. Jedním dechem ale dodávám, že se rozhodně ekonomicky nemůžeme rovnat Spartě nebo Slavii.“

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Tomáš Sivok (vpravo) slaví s realizační­m týmem svůj jediný podzimní gól, který dal Slovácku
FOTO ARCHIV MAFRA Tomáš Sivok (vpravo) slaví s realizační­m týmem svůj jediný podzimní gól, který dal Slovácku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia