Lidové noviny

Pivaři rádi hořké. Zhořkne i Budvar

- MIROSLAV PETR ČESKÉ BUDĚJOVICE

Pivo z Budějovick­ého Budvaru nemusí být jen sladký Budweiser. Čtvrtý největší producent tohoto nápoje u nás potřebuje posílit chřadnoucí odbyt na domácím trhu a nabídne ve velkém Čechům pivo s vyšší hořkostí.

Výrazněji chmelený ležák s názvem Budvar 33 se hořkostí blíží plzeňskému a loni prošel úspěšným testem ve vybraných hospodách. Teď na jaře ho národní podnik rozšíří po celém Česku. A to i v lahvové verzi.

Budvar 33 nenahradí klasický ležák Budweiser, ale pivovar ho po marketingo­vé kampani nabídne jako doplněk portfolia pro domácí trh. Podnik čile exportuje, ale doma sladová chuť Budweiseru láká snad jen pivaře z jihu Čech.

V roce 2018 klesl prodej Budvaru v tuzemsku o pět procent, loňská čísla pivovar ještě nezveřejni­l, ale domácí minus zřejmě pokračuje.

Oblibu piv s vyšší hořkostí dokládají i další novinky, které zdejší pivovary chystají na trh. Například nošovický Radegast, spadající pod Plzeňský Prazdroj, rozšíří po testech ve dvou řetězcích na severu Moravy do republikov­é sítě obchodů novou značku Ratar. Jde o výčepní pivo, konkrétně desítku, která má vyšší hořkost než všechna dosavadní hořká piva Radegastu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia