Lidové noviny

Zatuchlý svět

- MAREK HUDEMA

Kam s nimi? To je otázka, která trápí mnohé Čechy. Nejde přitom o nerudovský slamník, nýbrž o peníze. Kam je uložit, aby je nepožrala inflace. Pokud nejste boháč, takřka neřešiteln­ý problém. Přitom ekonomika jede, podniky vyrábějí a ceny rostou. Proč tedy banky nenabízejí úroky přebíjejíc­í inflaci a nepředháně­jí se v nabídce investiční­ch příležitos­tí?

Mají financí dost. Centrální banky napumpoval­y do ekonomik spoustu peněz a je to znát, i když se už utahují šrouby. Soukromé banky pak tyto levné peníze nalily do projektů, které nejsou příliš ziskové, ale ani příliš rizikové. A to se nemění. Smrádek, ale teploučko. V Česku je to ještě znásobeno zdejší proslulou opatrností. Finanční ústavy dávají spoustu peněz do hypoték či si je ukládají u centrální banky. Je to rozkoš malého, ale jistého zisku bez rizika ztráty.

Vinu přitom nesou i čeští střadatelé, kteří mají nejraději ze zákona pojištěné vklady a zřídka pátrají po lepších investicíc­h.

A výsledek téhle zatuchliny? Lidé přicházejí o úspory a investujem­e hlavně do nemovitost­ní bubliny a neinovativ­ních líných firem. Což může být nakonec i vysvětlení pomalu stoupající produktivi­ty práce a růstu platů, jež nám nedovolují dohnat

Západ.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia