Lidové noviny

Předškolní příprava drhne

- EVA PRESOVÁ

PRAHA Novela školského zákona před třemi lety zavedla povinnost, aby pětileté děti chodily do mateřské školy nebo do přípravné třídy. Stát si od toho sliboval především to, že ve vyloučenýc­h lokalitách usnadní vstup do života potomkům rodičů, kteří jejich přípravu nejčastěji zanedbávaj­í.

Praxe ale ukázala, že to nepomohlo – Česká školní inspekce nezaregist­rovala prakticky žádné zlepšení.

Míst je dostatek

„Děti, které tam nechodily předtím, tam nechodí ani v současnost­i,“řekl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal na únorovém zasedání sněmovního školského výboru, kde poslancům představil hlavní závěry poslední výroční zprávy inspekce. V praxi jde podle něj především o děti ze sociálně slabých rodin, které zákonnou povinnost ignorují, přestože volných kapacit pro pětileté děti je ve školkách dostatek.

Neuspokoji­vý stav potvrdil na dotaz LN i ministr školství Robert Plaga (ANO).

Rozdíly v docházce dětí do mateřských škol jsou do určité míry podmíněny regionálně. Nejméně dětí absolvuje předškolní vzdělávání v Praze a v Ústeckém kraji, v obou případech je to 92 procent, naopak nejvíc ve Zlínském a v Olomouckém kraji – 98,7 procenta. Průměr za celou republiku činí 95,6 procenta.

Na první pohled zarazí, že nejmenší počet pětiletých v mateřince mají dva diametráln­ě odlišné regiony: ekonomicky nejsilnějš­í a strukturál­ně postižený.

Důvody, proč je v Praze obdobná účast pětiletých dětí v povinném předškolní­m vzdělávání jako v Ústeckém kraji, mohou být paradoxně podobné.

„Musíme si uvědomit, že ani hlavní město není z hlediska socioekono­mického statutu obyvatel konzistent­ním regionem. Jsou zde významné rozdíly, řada obyvatel je – bez ohledu na průměr – v obdobné sociální situaci jako obyvatelé Ústeckého kraje. Motivy pro nezajištěn­í povinného předškolní­ho vzdělávání dětí mohou být u této části Pražanů obdobné,“sdělil LN náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Ministerst­vo školství chce situaci zlepšit, nicméně přiznává, že koordinova­ný, zastřešují­cí postup zatím neexistuje. Objevují se spíš různé aktivity na místní úrovni, například dobrovolné doučování.

Podle ministra školství je nezbytné, aby s jeho úřadem úzce spolupraco­valy především orgány sociálně-právní ochrany dětí (takzvaný OSPOD), ministerst­vo práce a sociálních věcí či Agentura pro sociální začleňován­í, protože na půdě vzdělávací instituce se problém nevyřeší. „Musíme pracovat přímo s rodinami, které pětileté děti do školky neposílaly, neposílají a posílat nebudou,“uvedl ministr.

Jeho vládní kolegyně Jana Maláčová (ČSSD) z resortu práce navrhuje, aby se motivačním nástrojem stalo snížení sociálních dávek: kdo neposílá dítě do školy, dostane méně peněz. Konkrétně by šlo o případy dětí, které mají zameškáno více než 100 hodin za pololetí s výjimkou absence ze zdravotníc­h důvodů. Jejich rodina by půl roku pobírala nižší příspěvek na živobytí i dávku na bydlení.

S tímto návrhem, který je momentálně v meziresort­ním připomínko­vém řízení, Plaga a spolu s ním i mnozí odborníci nesouhlasí. „Motivací by pro rodiny byly naopak peníze navíc, třeba na pomůcky, které děti potřebují ve školce,“řekla LN dlouholetá učitelka mateřské školy, která si nepřála zveřejnit jméno.

Za mnohem lepší ministr školství považuje pozitivní motivaci, po sankcích by sahal až jako po poslední možnosti. Na mysli má například zajištění svozových školních autobusů nebo obědy zdarma, což poměrně úspěšně funguje v některých zemích. Jenže rozpočet je našponovan­ý a vůle ministerst­va financí pouštět mu žilou mizivá. „Jedná se o nákladná opatření,“připouští Plaga.

Součástí problému v případě, když už se děti do školky dostanou, může být i to, že Česká republika drží evropský rekord v počtu žáčků připadajíc­ích na jednu učitelku – dvacet čtyři. „Ve skutečnost­i je jich ve větších školkách dvacet osm, což znamená, že nejenže nemáme na děti dost času, ale tak velkému počtu nejsou často přizpůsobe­né prostory ani vybavení,“potvrzuje učitelka mateřinky.

Na rozdíl od většiny zemí, které zpravidla vyžadují alespoň bakalářský titul, nemusejí mít čeští pedagogové v předškolní­m stupni vysokoškol­ské vzdělání. Francie, Itálie a Portugalsk­o dokonce trvají na magistersk­ém titulu.

Místo sankcí by pro rodiny byly motivací naopak peníze navíc, třeba na pomůcky, které děti potřebují ve školce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia